Медия без
политическа реклама

Започна разрушаването на сграда пред Догансарай в Росенец

02 Юли 2022
bTV

Започна разрушаването на сграда пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка Росенец, съобщи bTV. Постройката беше обявена за незаконна от Върховния административен съд през април. Тя е почти разрушена вече, останал е само бетонният фундамент.

Мястото стана скандално известно през 2020 г., когато с гумена лодка до плажа пред Догансарай стигна зам.-председателят на "Демократична България" Христо Иванов и имаше сблъсък с охранители от НСО.

Последва вълна от протести в цялата страна, чийто успех бе включването на плажа в кадастралната карта като плаж държавна обществена собственост. Преди това той беше земеделска земя.

Върховният административен съд окончателно реши, че двуетажната сграда на плажа пред летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена, съобщи "Медияпул".

Освен полусъборената двуетажна постройка още две сгради са констатирани като незаконни - едно малко бунгало, което се използва от охраната, и 3-етажна постройка. Миналата година областната управа обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който трябваше да ги събори, но нямаше желаещи. Сега предстои да бъде обявена нова процедура.

В началото на тази година Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) откри нарушения и в удължаването на кейовата стена на пристанището.

Последвайте ни и в google news бутон