Медия без
политическа реклама

Влакът ще лети за 3 часа между София и Бургас

Гвоздейков обеща да имаме високоскоростен жп транспорт през 2027 г.

Министър Гвоздейков оглежда германските влакове.
Министерство на транспорта
Министър Гвоздейков оглежда германските влакове.

През 2027 г. жп транспортът в България вече ще е високоскоростен. Това обеща ресорният служебен министър Георги Гвоздейков. Защо 2027-а? Защото дотогава трябва да бъдат изпълнени инвестициите в модернизацията на жп линиите, които са съчетание на средства от общоевропейския и българския бюджет, поясни министърът в интервю за NOVA. 

Влаковете по маршрута София-Бургас ще се движат с до 160 км/ч., което означава, че ще взимат 360-те километра разстояние за 3 часа. По принцип машините от Германия (първите 19 от общо 76 пристигнаха наскоро у нас), могат да развиват до 200 км в час и времето за пътуване да е още по-кратко. "Трябва да се питат проектантите защо е заложена по-ниска максимална скорост - 160 км/ч.", каза Гвоздейков. 

Германските вагони ще станат част от пътуващата "флотилия" на БДЖ идния месец. Те ще возят пътниците по най-натоварените направления - от София до Варна, Бургас и Русе. 

Влаковете са втора ръка, допреди месеци са обслужвали клиентите на "Дойче бан" в Германия. 

Министърът припомни, че наскоро бе подписан и договор с швейцарска компания за доставка на 7 двуетажни влака от завода й в Полша и че е възможно България да поръча още 3 в рамките на същия договор.  И тези машини ще развиват до 160 км/ч.  Те ще обслужват кратки маршрути. 

 

(Без) граници 

Ремонтът на Дунав мост 2 ще гарантира по-добра свързаност с Румъния, заяви министърът на транспорта. Според него трябва да има поне още 2 моста над речната граница между двете държави. 

Гвоздейков не се нае да прогнозира кога България ще влезе и в сухопътния Шенген. "Конкретно нищо не мога да кажа, но всички знаем, че най-голямата цел е тази. Задръстванията по гръцката и румънската граница са абсолютно недопустими", констатира служебният министър. 

Още по темата