Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" вече има изпълнителен лист за 35,5 млн. лв. срещу теца на Доган

23 Окт. 2023
ТЕЦ Варна
По времето на ГЕРБ ТЕЦ "Варна" получи и 35-годишна концесия за прилежащото пристанище.

Окръжният съд във Варна е разпоредил да се издаде изпълнителен лист в полза на "Булгаргаз" ЕАД, с който държавното дружество да си събере 35 540 900 лв. от "ТЕЦ Варна" ЕАД. Това става ясно от акт на съда, качен в деловодните му регистри, с който и "Сега" се запозна. За него първо съобщи разследващият сайт "Бърд" във Фейсбук. А Лена Бориславова коментира, че "лека-полека българската енергетика работи и започва да се води от интересите на българските потребители"

Топлоцентралата длъжник, която е под контрола на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и дълги години бе обгрижвана от правителствата на Бойко Борисов, трябва да плати и над 1,5 млн. лв. разноски по делото.

Решението на съда във Варна беше постановено лятото и не беше обжалвано от теца. Така решението е вече в сила и на 19 октомври съдия Десислава Жекова разпорежда издаването на изпълнителния лист.

"Булгаргаз" търсеше 36 526 308 лв. и още 986 615 лв., но съдът отхвърли претенцията над 35,5 млн. лв., както и искането за неустойки.

В средата на януари, броени дни след изтичането на договора на теца с "Булгаргаз", от "Продължаваме промяната" подадоха в ДАНС сигнал и поискаха да се разследва "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България". Тогава се разбра, че през 2022 г. "ТЕЦ Варна" цели месеци не е плащала на "Булгаргаз" и е натрупала многомилионен дълг.

В сигнала си ПП посочват, че "Булгаргаз" е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ "Варна" дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като "студен резерв" или на производство на електроенергия за балансиране на системата.

На 5 март служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че ТЕЦ "Варна" не работи заради задължения. Освен това съобщи, че се готвело извънсъдебно споразумение за вземанията на "Булгаргаз".