Медия без
политическа реклама

Тецът на Доган е осъден да плати 39 млн. лв. на "Булгаргаз"

Длъжникът може да обжалва решението на Варненския окръжен съд

03 Авг. 2023
По времето на ГЕРБ ТЕЦ "Варна" получи и 35-годишна концесия за прилежащото пристанище.
ТЕЦ Варна
По времето на ГЕРБ ТЕЦ "Варна" получи и 35-годишна концесия за прилежащото пристанище.

"Булгаргаз" е спечелил делото, което заведе срещу ТЕЦ "Варна" за доставен, но неплатен природен газ по едногодишен договор, влязъл в сила от 1 януари 2022 г. Това става ясно от решение на Окръжния съд Варна от днес, съобщи "Офнюз".

Топлоцентралата длъжник е под контрола на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и дълги години бе обгрижвана от правителствата на Бойко Борисов. Според съдебното решение сега тя трябва да плати на "Булгаргаз" общо 39 млн. - 36 526 308.76 лв. за доставен газ и още 986 615.60 лв. неустойка за забавените плащания. Отделно тецът е осъден да плати и разноските по делото  - 1 502 056.98 лв.

Решението на Окръжния съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд. 

Държавната компания "Булгаргаз" съди ТЕЦ "Варна", собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за неразплатени доставки на природен газ. Централата продължава да е вторият по големина длъжник на "Булгаргаз".

В средата на януари, броени дни след изтичането на договора, от "Продължаваме промяната" подадоха в ДАНС сигнал и поискаха да се разследва "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България". Тогава се разбра, че през 2022 г. "ТЕЦ Варна" цели месеци не е плащала на "Булгаргаз" и е натрупала многомилионен дълг.

В сигнала си ПП посочват, че "Булгаргаз" е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ "Варна" дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като "студен резерв" или на производство на електроенергия за балансиране на системата.

На 5 март служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че ТЕЦ "Варна" не работи заради задължения. Освен това съообщи, че се готвело извънсъдебно споразумение за вземанията на "Булгаргаз".

 

Държавната компания "Булгаргаз" е готова да сключи споразумение с ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за плащане на задължения в размер около 40 млн. лева и натрупаните лихви към тях.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ТЕЦ Варна, "Булгаргаз"

Още по темата