Медия без
политическа реклама

Чистката на служебния кабинет стигна и до "Булгаргаз"

Освободени са трима директори начело с Деница Златева

Не става ясно защо Деница Златева е поискала да бъде освободена от шефското  място в "Булгаргаз" и защо точно сега
БГНЕС
Не става ясно защо Деница Златева е поискала да бъде освободена от шефското място в "Булгаргаз" и защо точно сега

Деница Затева, изпълнителен директор на "Булгаргаз", напуска предприятието. Заедно с нея си тръгват още двама членове на съвета на директорите. 

Новината бе съобщена от БЕХ. Газовото дружество е част от енергийния холдинг. В съобщението на БЕХ се подчертава, че Златева сама е поискала да бъде освободена и оставката й е била приета. Другите двама - Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева, просто са били отстранени.

Новите членове на борда на "Булгаргаз" са Михаил Милков, Бянка Рачева и Марин Филиповски. Веселин Синабов, който е досегашен член на СД, става и изпълнителен директор - на мястото на Деница Златева.

Златева бе назначена на поста по времето на служебния кабинет на Гълъб Донев. Това кадрово решение събра много критики заради липсата на опит и капацитет на директорката. Деница Златева е активист на БСП, бивша вицепремиерка по еврофондовете, а през 2022 бе за кратко административен началник в Булгаргаз", след което изненадващо бе повишена в изпълнителен директор. Именно нейният подпис стои под скандалния договор с турската компания "Боташ",  с който се занимава специална анкетна комисия в Народното събрание.

Днес депутати коментираха, че разкритията на комисията са много тревожни и докладът ще бъде изпратен в прокуратурата.

Новите имена

Михаил Милков има дългогодишен опит в областта на енергетиката, с профил финанси, досега е ръководил дирекция „Финанси и бюджети" в „БЕХ.

Бянка Рачева е с опит като юрисконсулт и от 2020 г. е адвокат.

От януари 2013 г. Марин Филиповски работи в дирекция „Доставки на природен газ", а от юни 2004 г. до ноември 2012 г. е работил в „Софиягаз". 

С решение на борда на "Булгаргаз" за изпълнителен директор на дружеството е определен Веселин Синабов. От август 2022 г. до момента Веселин Синабов е директор на дирекция „Търговия с природен газ" и член на Съвета на директорите на „Булгаргаз" ЕАД. От септември 2015 г. до август 2022 г. заема различни позиции в „Булгартрансгаз" като директор дирекция „Търговски услуги", ръководител отдел „Балансиране" и други. Преди това е експерт в отдел „Покупка, транспорт и съхранение на природен газ" в „Овергаз Инк."

Промените предстои да бъдат вписани в Търговския регистър. 

Новите назначения са временни, до провеждането на конкурс, посочват от БЕХ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата