Медия без
политическа реклама

Цената на природния газ ще падне с цели 18%

Омбудсманът настоя КЕВР да свали цената на парното

28 Февр. 2024Обновена
Котировките на европейските газови пазари вървят надолу.

Добрите новини за цената на природния газ продължават. Котировките в Европа вървят надолу и благодарение на това поредно поевтиняване ще има и у нас.

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди днес предложението на "Булгаргаз" за 18% понижение от идния месец. Това означава, че цената ще падне до около 58 лева за мегаватчас (MWh). КЕВР ще се произнесе окончателно на закрито заседание на 1 март.
По-рано, в средата на февуари, "Булгаргаз" представи прогнозни изчисления, които предвиждаха по-малко намаление на цената - с 12% до 62,39 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни - има сериозно намаление на цената на ценообразуващия индекс ТТФ европейската газова борса (Dutch TTF Natural Gas Futures Pricing). 

На 1 март "Булгаргаз" ще внесе окончателното си предложение, след което КЕВР ще утвърди цената за месеца. 

ПРИЗИВ 

По повод намалението на цената на природния газ за пореден месец омбудсманът Диана Ковачева призова председателят на КЕВР спешно да преразгледа и намали регулираните цени на топлинната енергия.

Към 1 март т.г. ще бъдат изпълнени изискванията на наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия за наличие на „съществено изменение между определената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за регулаторния период спрямо постигнатата и прогнозната такава за оставащия срок на периода“ в размер над 15%, посочва Ковачева.

Омбудсманът е сезирала председателя на комисията за  множеството жалби от битови клиенти срещу прекалено високите месечни сметки за парно през настоящия отоплителен сезон. Прегледът на предоставените от гражданите документи показвал, че основната причина за формирането на тези завишени сметки са рекордно високите цени на топлинната енергия, утвърдени от КЕВР за регулаторния период 1 юли 2023 г. – 30 юни 2024 г.

Ковачева дава пример с потребителите на „Топлофикация София“, които този сезон заплащат исторически най-високата регулирана цена на топлинната енергия - 137,93 лв./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от обществения доставчик в размер на 71,08 лв./мВтч (без ДДС) за февруари.

Тя припомня и данни на КЕВР, според които прогнозната цена на природния газ за периода 1 юли 2023 г. – 30 юни 2024 г. е 88,12 лв./мВтч. В същото време отчетните цени на синьото гориво са далеч по-ниски - за третото тримесечие на 2023 г. са 61,20 лв./мВтч, а за четвъртото тримесечие – 76,68 лв./мВтч, докато за първото тримесечие на 2024 г. отчетните цени за природния газ вече са 70,36 лв./мВтч (за януари – 77,60 лв./мВтч, за февруари – 71,80 лв./мВтч и по проект на КЕВР за март – 62,39 лв./мВтч).

Ковачева подчертава още, че на Европейската енергийна борса цените на въглеродните емисии също са значително по-ниски от прогнозираната от КЕВР стойност 88,00 евро/тон.

Още по темата