Медия без
политическа реклама

Цената на природния газ падна с 8.4 процента

Намалението има антиинфлационен ефект, коментира шефът на КЕВР

01 Февр. 2024
БГНЕС
„Намаляването на цената е добра новина за всички потребители – преки ползватели на синьо гориво, клиенти на топлинна енергия, предоставяна от топлоцентрали на синьо гориво, както и за бизнеса“, обясни шефът на КЕВР Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви добра новина за фирмите и домакинствата, ползващи природен газ. Цената, по която "Булгаргаз" ще снабдява своите клиенти през февуари, ще е с 8.4% по-ниска от януарската. Утвърдената от КЕВР цена е  71,08 лева/MWh (без акциз и ДДС).

В ценовия микс за февруари са включени три източника. Над 42% е делът на азерския природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/ по дългосрочния договор. Освен това „Булгаргаз“ е сключил за февруари договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона. Включени са и количества от газохранилището "Чирен", обясняват от КЕВР.

 

„Намаляването на цената на природния газ създава ползи за всички български потребители – преки ползватели на синьо гориво, клиенти на топлинна енергия, предоставяна от топлоцентрали на синьо гориво, както и за бизнеса“, коментира председателят на КЕВР доц.Иван Иванов. "Ниските цени на енергийните ресурси, в т.ч. и на газа, са и силен антиинфлационен фактор в подкрепа на усилията на България за постигане на критериите за членство в Еврозоната", подчерта доц. Иванов. 

 

Ключови думи:

природен газ, Булгаргаз

Още по темата