Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" предложи 11% по-ниска цена на природния газ

29 Дек. 2023

Цената на природния газ се очертава да падне от 1 януари с по-голям процент от първоначалното предложение на "Булгаргаз" за спад от 7.8%. На днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) компанията представи нови разчети, според които намалението ще е 11% спрямо декември.

Новото ценово заявление на "Булгаргаз" отразява тенденцията на газовите пазари в Европа към трайно понижение на цените. От КЕВР съобщиха, че на базата на днешните нива на международните пазари газът за българските потребители от 1 януари 2024 г. ще бъде с цена под 78 лева за мегаватчас. На дневните търгове на нидерландската борса TTF цената на газа вече е под 34 евро за мегаватчас, което е приближаване до нивата от края на 2021 г., когато се зараждаше газовата криза в Европа.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов определи тази тенденция като "добра новина за всички преки и косвени ползватели на природен газ и особено за топлофикациите".

"Независимо, че се намираме в период на зимни месеци, когато нормално цената на природния газ на енергийните борси се увеличава, тази година от една страна, поради сравнително мекото време, а от друга страна поради запълните хранилища на природен газ в цяла Европа, цената на природния газ на международните борси ще намалява. Като изключиме доставките от Азербайджан и тези, които са от газохранилището в Чирен, останалите са пряко свързани с цената на природния газ на нидерландската борса, очевидно намаляване на цените там води до намаляване на цената и у нас", коментира още Иван Иванов. Той посочи, че българското газохранилище "Чирен" е пълно до около 90% от капацитета си.

Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 януари идната година.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата