Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" щедро разсрочи борчовете на ТЕЦ-а на Доган

Държавният газов търговец ще събира три години дълг, натрупан през 2022-ра

Шести блок на ТЕЦ Варна е залог, че предприятието ще си плаща по график дълговете за природен газ.
ТЕЦ Варна
Шести блок на ТЕЦ Варна е залог, че предприятието ще си плаща по график дълговете за природен газ.

Държавното предприятие "Булгаргаз" великодушно е разрешило на частната ТЕЦ "Варна" да не бърза да плаща задължения, натрупани още през 2022 г.
Оказва, че тецът, в който Ахмед Доган е мажоритарен собственик, е получил шедра разсрочка за 30-те млн. стар газов дълг. Това се е случило с подписване на споразумение, според което "ТЕЦ Варна" ще покрива чак до пролетта на 2027 г. борчовете си, като при това през настоящата година ще плаща скромни погасителни вноски - само по 150 000 лв. месечно. За сделката, сключена тихомълком, първо писа разследващият сайт BIRD.
Не е тайна, че финансите на "Булгаргаз" не са в цветущо състояние. Затова подобни жестове към големи длъжници са необясними. При това миналата година държавното предприятие осъди ТЕЦ "Варна", която към момента заедно с лихвите за забавянето, неустойките и съдебните разноски има да плаща почти 37 млн. лева. Вместо да поиска незабавно принудително събиране на вземанията си обаче, кредиторът "Булгаргаз" е дал голяма отсрочка.

Само преди дни се разбра, че държавният газов търговец крие от данъкоплатците какво се случва с борча на ТЕЦ "Варна". В отговор на въпрос от народен представител служебният министър на енергетиката Владимир Малинов си "изми ръцете" -  обясни, че според "Булгаргаз" темата била търговска тайна и не можело публично да се коментира какво и как плаща длъжникът.
В този случай се вижда колко е полезно да има публични електронни регистри. Това, което служебният министър и държавното газово предприятие обявяват за "търговска тайна", е достъпно в Регистъра на особените залози. Именно документите в тази информационна система показват, че на 31 май т.г. "Булгаргаз" и "ТЕЦ "Варна" са се споразумели задълженията от 2022 г., който заради неплащането са набъбнали от 30 млн. до над 36.9 млн. лева, да се погасяват на порции  до 30 април 2027-а. Като обезпечение длъжникът е заложил свой актив - оборудването на блок 6 на теца, оценено на 50 млн. лв.

Въпрос на  политика

Прави впечатление, че споразумението за разсрочване е подписано в края на май т.г., след като редовното правителство на Денков падна предсрочно и изпълнителната власт бе поета от служебния кабинет "Главчев", сглобен от ГЕРБ и ДПС. Новият ресорен министър Владимир Малинов направи смени в съвета на директорите на "Булгаргаз" и новият изпълнителен директор Валентин Синабов е подписал плана за разсрочено погасяване.  

Отдавна се говори, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган разчита на бизнес уменията на съпредседателя на ДПС Делян Пееевски за решаване на финансовите затрудения на "ТЕЦ Варна". Доган е съдружник и член на съвета на директорите на "Сигда инвестмънт" - дружеството, което е едноличен собственик на теца.

Проблемите на ТЕЦ "Варна" започнаха, след като загуби специалния си статут на енергийно предриятие, поддържащо т.нар. студен резерв. Навремето държавата плащаше на теца огромни суми, за да поддържа мощностите си в готовност за пускане, ако има недостиг на енергия. Този период приключи, сега България прилага европейските правила за гарантиране на енергийните нужди на страната 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ТЕЦ Варна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?