Quantcast
Държавата пак плаща на теца на Доган за студен резерв | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавата пак плаща на теца на Доган за студен резерв

2 812
 ТЕЦ Варна

 

От началото на февруари държавата отново е започнала да плаща на избрани тецове за "студен резерв" - да поддържат в гоговности мощности, които при нужда да се включат в енергийната система.  Сред получателите на пари са както държавните ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, така и притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" и свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", разкри "Капитал".  Те са се класирали след търгове, проведени от  държавното предприятие ЕСО ("Електроенергиен системен оператор". Общо за месеца за поддържане на студен резерв са насочени 2 млн. лв., като конкретните суми за получитателите варират от 67 000 до 670 000 лв. "Публичната" информация обаче е поднесена от ЕСО в доста странен вид - посочва се само номер на офертата и за каква сума е договорът, но не става ясно коя е централата зад числата.

 

Случайно или не, ТЕЦ "Варна" стана дежурен получател на средства за мощности в готовност точно след като почетният председател на ДПС Ахмен Доган влезе в нея като мажоритарен собственик. След като се разразиха серия скандала заради уреждането на определени централи на държавната хранилка чрез договори за студен резерв (сумите са от порядъка на 60 млн. лева годишно), Борисов "нареди" ЕСО да прекрати търговете, а мнозинството в Народното събрание прие законови промени, които въвеждат нов начин на осигуряване на резервни мощности. Промените обаче ще влязат в сила през лятото, а дотогава  ЕСО явно ще работи по старата схема. 

 

Междувременно започнаха серия проверки за начина, по който чешката ЧЕЗ е продала ТЕЦ-Варна, и за участието на централата след придобиването й от Ахмед Доган в апетитните търгове за студен резерв, при които държавата дава пари за неработещи мощности само за да се поддържат в готовност за евентуално включване. 

 

Още

ДБ анонсира преговори за бъдещото правителство

19.05.2021

3454
Доган кодира послание към щаба на ДПС с Калашников на Брегович

29.03.2021

3435
Съдът поряза искането за частен плаж пред сарая на Доган

11.03.2021

5103