Quantcast

Медия без
политическа реклама

Коронавирусът ще се окаже лекарството за българския футбол

СПОРТАЛ
"Лудогорец" освободи засега само Джоди Лукоки (вляво) и индикациите са, че ще задържи ядрото от класни чужденци. С което хегемонията на разградчани в първенството ни явно ще продължи.

Един от проблемите, с които БФС дълги години не можеше или не искаше да се справи - дефицита на млади футболисти в българското първенство, е на път да бъде решен. Но без участието на Футболния съюз, а заради икономическите последици от пандемията от коронавирус, който май ще се окаже лекарството за съживяването на българския футбол.

Все повече индикации има, че доста клубове от Ефбет лига са готови да доиграят остатъка от сезона (колкото и да е той) основно с български футболисти, включително и юноши. "Ние сме оставили някои от чужденците ни тук. Ако се вземе решение само основният дял от шампионата да се доиграе, ние направо ще ги пускаме да си ходят и

 

ще доиграем сезона с юношите.

 

Няма никакъв смисъл да ги държим при това положение", заяви пред "Спортал" спортният директор на "Берое" Валентин Грудев.

"Арда" вече започна да освобождава чужденци и драстично намали бюджета си, подобни индикации има за "Ботев" (Вр), "Ботев" (Пд), "Царско село", "Дунав". Дори за "ЦСКА-София", откъдето упорито мълчат по въпроса, но пък проговори освободеният испанец Раул Албентоса, обявил пред в. "Мундо депортиво", че ще го последват още 12-13 чужденци в тима (а те са общо 18). Причината - бизнесът на собственика (б.р. - Гриша Ганчев) срещал големи трудности в ситуацията на пандемия.

По всичко личи, че тенденцията към "побългаряване" в Ефбет лига ще продължи и през следващия сезон. Защото се очаква рязко свиване на бюджетите (за "Левски" е сигурно, а вероятно и други клубове ще сторят същото), т.е. все по-малко ще се залага на чужденци с големи заплати.

И докато в най-горната ни дивизия ще наблюдаваме оздравяващ за българския футбол ефект от кризата,

 

надолу положението е тревожно

 

Вицепрезидентът на БФС в оставка Атанас Фурнаджиев призна за вероятност да фалират клубове. И опасността е реална. "Ботев" (Гълъбово) вече прати играчите си на трудовата борса, жестоки затруднения имат в "Спартак" (Пл) и "Спартак" (Вн), като и трите клуба до момента не са подали документи за лицензиране. Кризата е повсеместна. Дори кандидати за елита като "Монтана" и "Локомотив" (Сф) ще намаляват чувствително бюджетите (столичните "железничари" вече освободиха капитана си Евертон Джилио-Тон, за да пестят пари).

При това положение никак не е сигурно колко клуба ще получат лицензи за Втора лига въпреки обещанието от БФС да смекчи изискванията за тази дивизия. Дори се прокрадват мнения тя отново да стане полупрофесионална. При всички случаи - с досегашните критерии и обем от 18 отбора, има всички изгледи през сезон 2020/21 да се откажат повече клубове от двата, които го направиха през настоящата кампания ("Верея" и "Поморие").

Все пак в БФС не се правят, че такива проблеми не съществуват.

 

Първенствата в аматьорските дивизии бяха прекратени.

 

Готвят се и други облекчения за непрофесионалните тимове в Трета лига, като идеята е тези от малките градчета вече да могат да поддържат само една вместо две юношески формации, както досега. А селските тимове дори може да не бъдат задължени да имат такива. И те, и останалите обаче ще трябва да пускат в игра определен брой младежи до 21 г.

Това все пак е стъпка в някаква посока и ще облекчи бюджетите на треторазредните тимове (с около 20 000 лв. годишно, по груби сметки). Но при всички случаи големите главоболия и трудни решения ще са на сметката на бъдещото ново ръководство на БФС.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?