Медия без
политическа реклама

Държавата опроверга "ЦСКА-София" за напредъка с новия стадион

Тепърва ще се учредява смесеното дружество, чакано още от 2019 г., съобщиха от ММС

11 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС

"ЦСКА-София" скоро няма да започне строителство на нов стадион на мястото на "Българска армия", както футболният клуб се надяваше и както ръководството уверяваше феновете през последните месеци. Това стана ясно след официално съобщение от страна на Министерството на младежта и спорта (ММС), което е собственик на имота в Борисовата градина в столицата и го стопанисва чрез търговското дружество "Сердика спортни имоти" (ССИ).

На проведена вчера във ведомството работна среща е установено, че практически проектът за цялостна реконструкция на съоръжението и изграждане на съвременна спортна инфраструктура в най-големия парк в София стои в изходна позиция отпреди повече от три години. На 28 октомври 2019 г. Министерският съвет взе решение държавата да учреди смесено публично-частно дружество в партньорство с "ЦСКА-София", което да работи по евентуалния съвместен инвестиционен проект.

"На проведената среща всички страни констатираха, че до момента не са предприети никакви реални действия по изпълнението на решението на Министерския съвет. Беше постигнато съгласие в най-кратък срок като първа стъпка да бъде подписан предварителен договор за учредяване на съвместното дружество в изпълнение на решението на МС, който да даде пътната карта за реализация на проекта за нов стадион на ЦСКА с ясно разписани срокове и ангажименти за всяка една от страните", се казва в днешното прессъобщение от ММС.

По информация на "Сега" на срещата в Спортната палата в сряда са присъствали служебният спортен министър Весела Лечева, новият изп. директор на ССИ Александра Левянска и юристи от правния отдел на министерството от една страна, както и синът на собственика на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев - Данаил Ганчев, изп. директор на клуба Филип Филипов и представител на германската компания "Спортфайв" от друга.

Констатацията за липса на какъвто и да било напредък е в пълно противоречие с всички публични дейности и изявления от страна на футболния клуб от пролетта насам. В началото на май клубът подписа анекс към договора си за наем на "Армията" с тогавашния изп. директор на "Сердика спортни имоти" Евгени Марчев - назначен на поста само шест дни по-рано от тогавашния министър на младежта и спорта Радостин Василев (по онова време все още от квотата на ИТН).

По думите на самия Василев въпросният анекс трябваше да даде "зелена светлина" на проекта за нов стадион, при това по съвсем нов модел - чрез учредяване на вещно право за строеж и експлоатация за 30-годишен период. След дълго укриване на въпросния документ той стана публично достояние в края на септември и от включените в него клаузи пролича, че "ЦСКА-София" вече не плаща и няма да плаща наем до сключването на нотариална сделка - което се очакваше да се случи най-късно до 1 март 2023 г.

Междувременно в края на юни на ст. "Българска армия" беше организирана презентация на типов проект на германския оператор "Спортфайв", който се очаква да менажира бъдещия нов стадион. От представените тогава данни стана ясно, че инвестицията трябва да бъде в размер на 80-90 млн. лв., а основният капацитет - за 15 000 зрители с възможност за увеличаване до 18 000 седящи места. Декларирано беше намерение и готовност строителството да започне на 1 април 2023 г. и да приключи до средата на 2024 г.

Такива индикации през последните седмици даваха и от самия клуб, поради което се появиха дори медийни спекулации, че изиграният миналата неделя (6 ноември) мач между "ЦСКА-София" и "Локомотив 1929" (София) от Първа лига (0:0) ще бъде последен за "червените" на старото съоръжение в Борисовата градина. Само два дни по-късно пък самият изп. директор Филипов заяви, че "всичко си върви в срокове".

"За да няма спекулации, ви казвам точно това: нещата вървят поетапно. Всичко върви нормално, но не можем да кажем кога точно ще започне. Няма нищо. Всичко си върви в срокове", обясни той пред bTV.

 

КОМЕНТАР ОТ "ЦСКА-СОФИЯ"

От футболния клуб реагираха ден по-късно на съобщението на ММС и на свой ред излязоха с официална позиция. В нея се разказва подробно какво клубът е сторил по осигуряването на експерти за мащабната реконструкция на "Българска армия" и за целенасочената дейност за опазване и облагородяване на Борисовата градина.

"Готови сме на всякакъв вид партньорства с държавата, стига тя да се чувства удовлетворена и защитена. Единственото наше желание е да получим разрешително за строеж на нов, модерен стадион. Стадион, който ще построим с изцяло осигурени от нас средства и за който не молим държавата да ни помага. Напротив - това ще е съоръжение, което ще бъде в полза на държавата; на което при чудесни условия ще тренират и ще играят нашите деца; което ще е мястото, откъдето може да тръгнат следващите големи имена на българския футбол", се казва в позицията на "ЦСКА-София".

 

Още по темата:

ЦСКА-София" е платил окончателно дълга си към държавата за наем на ст. Българска армия" и тренировъчната база в Панчерево и ще може да задвижи процедурата по строеж на нов стадион.
На 5 май - в самия край на последния работен ден преди празничната тридневка за Гергьовден, министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София" тържествено обявиха, че подписват анекс към договора за наем на стадион "Българска армия", който ще позволи на футболния клуб да
С подписването на анекс към договора за наем на "ЦСКА-София" на държавния имот в Борисовата градина в столицата министерството на младежта и спорта (ММС) на практика прескача провеждането на обществена поръчка за проектиране и изграждане на нов стадион на мястото на
Далеч по-компактен и сравнително евтин ще бъде новият футболен стадион в Борисовата градина, който "ЦСКА-София" се кани да построи върху държавния имот, стопанисван от министерството на младежта и спорта.
Проектът за изграждане на нов стадион на футболния "ЦСКА-София" в Борисовата градина затъва във все повече въпросителни. Мъглата около него не само не се вдига, а се сгъстява, като може да се очаква, че политическите трусове още повече ще разкалят игрището.
Повече от четири месеца след подписването на анекса към договора за ползване на ст.
ЦСКА-София" няма да плаща наем за ст. Българска армия" до сключването на нотариална сделка, с която държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта планира да учреди срочно вещно право на футболния клуб върху имота в Борисовата градина.

 

Последвайте ни и в google news бутон