Quantcast

Медия без
политическа реклама

Продължава укриването на анекса за ст. "Българска армия"

Уволненият изп. директор на дружеството "Сердика спортни имоти" обжалва заповедта на Весела Лечева

16 Септ. 2022ЯВОР ЕВТИМОВ
ММС
Евгени Марчев (вляво) бе назначен от Радостин Василев (вдясно) броени дни преди да подпише анекса към договора с "ЦСКА-София" от името на "Сердика спортни имоти", а сега обжалва заповедта на Весела Лечева за освобождаването си от длъжността изп. директор на държавното дружество и отказва информация за съдържанието на споразумението.

Повече от четири месеца след подписването на анекса към договора за ползване на ст. "Българска армия" от страна на "ЦСКА-София" продължава да няма никаква яснота за какво са се споразумели Министерството на младежта и спорта - в лицето на стопанисващото дружество "Сердика спортни имоти" (ССИ), и футболният клуб, притежаван от Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков. При сключването на сделката на 5 май 2022 г. беше съобщено само, че новите клаузи ще позволят на наемателя да построи изцяло ново съоръжение в държавния имот в Борисовата градина в столицата.

Как точно ще стане това и какви ангажименти е поела държавата към частния инвеститор обаче и до ден-днешен никой не знае - въпреки множеството опити, включително на депутати от 47-ото Народно събрание, да получат тази обществено значима информация. Всъщност поне двама души извън футболния клуб знаят - бившият спортен министър Радостин Василев и назначеният от него точно 6 дни преди подписването на анекса изп. директор на ССИ Евгени Марчев. И двамата обаче грижливо и упорито крият съдържанието на споразумението.

На 5 май - в самия край на последния работен ден преди празничната тридневка за Гергьовден, министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София" тържествено обявиха, че подписват анекс към договора за наем на стадион "Българска армия", който ще позволи на футболния клуб да
Проектът за изграждане на нов стадион на футболния "ЦСКА-София" в Борисовата градина затъва във все повече въпросителни. Мъглата около него не само не се вдига, а се сгъстява, като може да се очаква, че политическите трусове още повече ще разкалят игрището.

Служебното ръководство на ММС начело с министър Весела Лечева също изглежда неспособно да разбули мистерията. На камък удрят дори намеренията му за смяна на шефовете на "Сердика спортни имоти", назначени от Радостин Василев в последните дни на април. Издадената на 25 август от Лечева заповед за освобождаване от длъжност на настоящия Съвет на директорите е обжалвана в съда от Евгени Марчев и той продължава да управлява държавното дружество. А също и да отказва информация, изискана от него по законов път.

В средата на август "Сега" изпрати до ММС серия въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) във връзка с евентуалното строителство на нов стадион на мястото на "Българска армия". В пет отделни питания поискахме да научим:

1) какви клаузи включва анексът;

2) какъв е размерът на погасените задължения от "ЦСКА-София" към държавното дружество и има ли натрупани нови;

3) какъв модел на партньорство ще бъде приложен за изграждане на нов стадион, при положение че според Р. Василев е отпаднала идеята за смесено публично-частно дружество;

4) поело ли е ММС официален/писмен ангажимент във връзка с представения на 21 юни от германския оператор "Спортфайв" проект, предвиждащ начало на строителни дейности от 1 април 2023 г.;

5) как държавата ще защити идеята при обсъждането и приемането на нов ПУП на Борисовата градина, предвиждащ забрана на мащабно строителство на територията на парка.

В установения по ЗДОИ 14-дневен срок се получи конкретен отговор само на четвъртия въпрос: "Няма официален/писмен ангажимент на ММС относно визирания в заявлението проект за изграждане на изцяло ново съоръжение на мястото на ст. "Българска армия"."

С подписването на анекс към договора за наем на "ЦСКА-София" на държавния имот в Борисовата градина в столицата министерството на младежта и спорта (ММС) на практика прескача провеждането на обществена поръчка за проектиране и изграждане на нов стадион на мястото на
Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева предприе кардинални промени и в другите две държавни фирми, чийто принципал е.

Относно третия и петия въпрос главният секретар на спортното министерство Таня Андреева, която като председател на комисията по ЗДОИ е изготвила отговора, заявява, че питанията "не представляват обществена информация по смисъла на закона". Първият и вторият въпрос пък са препратени към изп. директор на ССИ Евгени Марчев с аргумента, че "визираният имот, представляващ стадион "Българска армия", не е собственост на ММС и не е държавна собственост, а такава на "Сердика спортни имоти" ЕАД, тъй като имотът е апортиран в капитала му".

Това твърдение е, меко казано, смущаващо, при положение че спортното министерство е едноличен собственик на капитала на въпросното търговско дружество, а негов принципал е министърът. Така или иначе, изп. директор Евгени Марчев автоматично се превърна в задължен да отговори на поставените въпроси, но дори седмица след изтичането на новия 14-дневен срок той все още не е изпълнил законовия си ангажимент.

По всичко личи, че няма и да го изпълни, а ММС не разполага с инструмент да го принуди. Или с воля.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?