Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спортният министър придвижи строежа на стадиона на "ЦСКА-София"

Клубът обяви, че е платил 3.1 млн. лв. дълг към ММС, макар доскоро категорично да не искаше да внесе дължими 2.5 млн. лв.

05 Май 2022Екип на Сега
ММС
Спортният министър Радостин Василев (вдясно) и синът на собственика на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев - Данаил (вляво), гледат напред, докато споразумението бе официално предадено на Филип Филипов (вторият от ляво на дясно) от новия изп.шеф на Сердика спортни имоти" ЕАД Евгени Марчев. Филипов получи на 24 март забрана от БФС да изпълнява функции на изпълнителен директор на "ЦСКА-София" за срок от 1 година.

"ЦСКА-София" е платил окончателно дълга си към държавата за наем на ст."Българска армия" и тренировъчната база в Панчерево и ще може да задвижи процедурата по строеж на нов стадион.

Това обяви самият клуб на сайта си, а след това, в присъствието на представители на медиите, бе подписан и договор между спортния министър Радостин Василев - бивш юридически съветник на "червените", и Данаил Ганчев - син на единия от собствениците на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев.

"Уведомяваме Ви, че ръководството на клуба вече е изчистило финансовите ни задълженията към държавното дружество "Сердика спортни имоти". След направеното от наша страна значително и финално плащане от 3 138 670.53 лв. балансите показват, че ЦСКА вече е погасил изцяло дължимата към държавата обща сума в размер на 6.5 млн. лв. [...] клубът и ММС сключиха така дългоочаквания договор за партньорство и вече можем да предприемем реални действия за строежа на новия ни дом - стадион "Българска армия" - гласи съобщението на клуба. - Предстои сериозна работа по издаване на съответните разрешителни и съгласувания, но вярваме, че нещата ще се развиват вече в по-бързи и оперативни темпове и до края на календарната година ще бъдат завършени необходимите документални процедури".

Плащането на дълга към държавата било станало преди два дни. А само преди няколко месеца "ЦСКА-София" яростно отричаше въобще да има задължения към ММС по наема на "Българска армия" и отказваше да изплати дължимите 2.5 млн. лв., като грубо атакува служебния спортен министър Андрей Кузманов, който настоя парите да бъдат внесени.

Изключително грозна и пошла атака предприе футболният "ЦСКА-София" срещу служебния министър на младежта и спорта Андрей Кузманов. На брифинг във ведомството вчера той обяви, че столичният клуб продължава да не плаща дължимите наеми за ползването на две държавни бази - ст.

Според подписания днес договор всички административни разрешителни трябва да се извадят до края на календарната година, за да може в началото на 2023-а "ЦСКА-София" да направи първа копка и да започнат същинските строителни дейности. При това с ваденето на документите се е наело едностранно ММС.

"Искам да благодаря на ММС, на министър Василев и неговия екип, заедно със "Сердика спортни имоти", за това, че днес сключваме това споразумение. Това е следващата стъпка да изградим нашия нов дом, който ще бъде за нашите деца. Искаме да постигнем нещо хубаво в спорта", каза Данаил Ганчев и обяви, че се надява през 2023 г. да бъде направена първа копка за изграждане на новия стадион

Нито Ганчев, нито министър Василев обаче съобщиха за какъв срок на ползване на стадиона от страна на клуба е подписаният договор.

"Сега се отдава шанс двете страни да постигнат споразумение, за да може през следващите 6 месеца да стане ясно какво трябва да направи ЦСКА, за да строи спокойно стадиона. ЦСКА няма дългове към "Сердика спортни имоти". ЦСКА ще има правото да построи своя стадион. Това е уникално събитие. По детайлите на параметрите може да питате адвокатските кантори", похвали се Радостин Василев, който още от първите дни на своето управление, вместо да се заеме с българския спорт, се вторачи в стадиона на клуба, за който работеше преди години

А относно срока за ползване каза само: "Колегите от ЦСКА имат значителни гаранции, че за срока на ползването на новия стадион ще реализират значителни приходи. След като този срок мине, ММС ще си върне собствеността на стадиона. Ако този стадион се реализира, той ще е най-печелившият в цяла България".

 

ПРИСПАДНАТИ ПОДОБРЕНИЯ ЗА ОКОЛО 3,4 МЛН. ЛВ.  ЗА "АРМИЯТА"

 

Спортният министър добави, че в днешния договор не е включена тренировъчната база в Панчарево. Там обаче също имало документално раздвижване и плановете на "ЦСКА-София" били да я превърне в модерен тренировъчен камп. Първо обаче трябва да се остойности от ММС какви подобрения е направил клубът в базата. Това прави още по-странно приспадането на около 3,4 млн. лв. (според числата от сайта на "ЦСКА-София"), защото не е ясно какви са били точно подобренията на "Българска армия", още повече че състоянието на стадиона е отчайващо.

Дори от самия клуб признаха, че основно са инвестирали на базата в Панчарево. А преди половин година адвокатът на "ЦСКА-София" Станислав Трендафилов в прав текст заяви пред "Сега", че клубът няма намерение да инвестира в сегашния стадион в Борисовата градина, защото "това не е нито финансово, нито обществено, нито икономически обосновано".

Радостин Василев добави, че няма да има съвместно дружество между ММС и "ЦСКА-София" за строежа на стадиона, каквато бе предишната постановка на взаимоотношенията между двете страни. "За нас това не работи. Не е правилният юридически подход. Това е нотариална сделка", каза той.

И допълни: "Главният архитект (б.р. - на София) ни съдейства максимално. Няма да има никакви незаконни действия, които да застрашат нечии интереси. Не можем да позволим строежът да продължи дълго. Според мен ще се реализира за максимум 2,5 години".

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Опитите на Гриша Ганчев да модернизира ст. "Българска армия" датират още от идването му като собственик на ЦСКА през лятото на 2015 г., а и след като премести "Литекс" в столицата година по-късно и го преименува на "ЦСКА-София". Дори на среща с фенове на стадиона през септември 2015 г. той оптимистично обяви как ще обновява "Армията" трибуна по трибуна и всичко трябва да бъде готово до 2-3 години.

До момента обаче нищо съществено не бе сторено. Основната причина бяха разногласията по това колко дължи "ЦСКА-София" на държавата като наеми за ползване на стадиона, както и базата в Панчарево. От направен вътрешен одит на "Сердика спортни имоти" - държавното дружество, стопанисващо тези два спортни обекта, става ясно, че към 31 декември 2020 г. футболният клуб е имал натрупани задължения в размер на близо 3,8 млн. лв. от невнасяни суми за наем и консумативи на стадиона и тренировъчната база.

В същото време от клуба твърдят, че са направили подобрения в размер на около 3,4 млн. лв., и претендират тази сума да бъде приспадната от задълженията към ССИ.

Къде се къса нишката в комуникацията между Министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София"? Това е загадката, чийто отговор би дал най-сетне зелена светлина на смесеното търговско дружество между държавата и футболния клуб за (евентуално) изграждане на нов стадион на

Явно тогава е направено някакво приспадане, но въпреки това "ЦСКА-София" продължава да не плаща наемите си. И така, през декември м.г. тогавашният служебен министър на спорта Андрей Кузманов обяви, че задълженията на клуба са размер на около 2,5 млн. лв. - нещо, което не се хареса на ръководството на "червените".

Едно от първите неща, които направи Радостин Василев след назначаването му за министър бе да разреши този проблем.

Небивал до момента оптимизъм за бъдещето на стадион "Българска армия" настана в ръководството на "ЦСКА-София" след среща в спортното министерство, в която участва и главният архитект на София Здравко Здравков. На разговора, продължил над час и половина, се появи лично

В началото на януари т.г. бе създадена комисия, чиято цел бе да изясни именно какви точно подобрения са направени от "ЦСКА-София" по базите и колко трябва да бъде приспаднато от общото задължение на футболния клуб.

"Сега" се опита да разбере резултата от проучването на тази комисия, но не получи отговор от Министерството на младежта и спорта, въпреки че направи официално запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Спортният министър Радостин Василев няма ясна представа какво ще прави с поисканите от самия него десетки държавни милиони, които ще му бъдат отпуснати от бюджета през 2022 г. за строителство, реконструкции и ремонти на материалната спортна база в страната. Или по-лошо -

И така до този момент не става ясно колко точно е дължал "ЦСКА-София" (от клуба споменават грубо за около 6,5 млн. лв.) и колко е приспаднато от общия дълг, за да се платят в крайна сметка споменатите днес от клуба 3 138 670.53 лв., с което задълженията се считат за изчистени.

Още по темата