Quantcast

Медия без
политическа реклама

ММС доближи Гриша Ганчев до мечтата му за „Българска армия“

За 15 дни направихме за стадиона повече, отколкото за 10 години, изтъкна спортният министър

11 Яну. 2022
СПОРТАЛ
Собствениците на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев (вдясно) и Юлиян Инджов (вторият от дясно на ляво) преди началото на срещата в сградата на Министерството на младежта и спорта.

Небивал до момента оптимизъм за бъдещето на стадион "Българска армия" настана в ръководството на "ЦСКА-София" след среща в спортното министерство, в която участва и главният архитект на София Здравко Здравков. На разговора, продължил над час и половина, се появи лично съсобственикът на клуба Гриша Ганчев. Запитан дали още вярва, че в осъществяването на последната си мечта (б.ред. - обновяването на "Българска армия", по думите на самия Ганчев), бизнесменът отвърна на излизане: "Естествено. Естествено, няма как. Палтото е ушито, само ръкавите трябва да сложим. Малко по-емоционален съм днес".

Другият главен акционер в "ЦСКА-София" - Юлиян Инджов, също бе широко усмихнат след срещата. Той каза и основната новина - че е начертан план за действие в пет точки, който да доведе до по-бързо издаване на разрешително за строеж.

"Приятно сме изнанадани от свършената работа от Министерството на младежта на спорта. Мога да похваля министъра, че намери време и влезе в проблематиката. Не става въпрос само за ЦСКА, а за всички клубове в България. Набелязахме пътна карта, с която да вървим напред и нещата да се случат в близък времеви план. Главният архитект на Столична община ще подготви съответни документи, ще излъчим работна група. Оттам-нататък започват чисто административни процедури, които ще отнемат известно време, но има воля от клуба и министерството за тяхното разрешаване. Има всъщност воля от всички страни да не се размотаваме във времето. Старият стадион ще бъде реконструиран. Обсъждахме достъпа до стадиона. За провеждането на международни срещи се изисква такъв за специални автомобили. Мечтата ми е септември месец да видя разрешителното за строеж на масата. Преди направо не вярвах, че нещо ще стане", коментира Инджов.

 

ПРОБЛЕМ

Един от спорните моменти за разрешаване е колко от дължимата сума от "ЦСКА-София" за наеми за базите да бъде приспадната, като се признаят направени инвестиции в обектите. "Министерството на спорта приема нашите подобрения до края на 2019 година и началото на 2020-та. Всичко след това не се приема, но ще продължим преговорите. Около 4 милиона лева са признати от "Сердика спортни имоти". Тук влизат "Българска армия" и Панчарево. Законът е ясен и не спорим. Направили сме много подобрения, но не можем да ги представим като инвестиция. Общо те възлизат на 6-7 милиона, но те не ни ги признават. Признават ни 3-4 милиона", коментира Инджов. От "Сердика спортни имоти" уточниха, че до 15 януари всички документи ще бъдат разгледани и ще се вземе окончателно решение колко точно инвестиции ще се признаят на клуба. Останалата дължима сума "ЦСКА-София" трябва да си я заплати.

 

ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ НА СОФИЯ

Разяснения даде и главният архитект на столицата Здравко Здравков. "На 13 януари ще пуснем новия Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина онлайн. Ще има възможност за обсъждането му и за даване на предложения до 4 февруари. След това на 17 февруари ще се проведат заключителни дискусии. Изцяло във волята на клуба е да подготви документацията така, че обектът да отговаря на изискванията на УЕФА. Още през 2019 г. е издадена виза за проектиране на реконструкцията на съоръжението. Трябва да се направи и съгласуване с министерството на културата и останалите ведомства. Изискването е новото съоръжение да не излиза от чашката на стадиона, от геометрията на съществуващото съоръжение. При взаимна мобилизация нещата могат да се случат бързо", коментира Здравков. 

 

ДУМАТА НА МИНИСТЪРА

Спортният министър Радостин Василев се защити от критиките, че действа основно в интерес на "ЦСКА-София" и за по-бързото решаване на проблема със ст. "Българска армия". "Министерството на спорта няма да прави компромиси с нито един наемател, ползвател. Казал съм на страните какви са моите изисквания. Като министър заемам само принципни позиции. Аз съм министър на младежта и спорта, но се налага в последните 20 дни да бъда министър на футбола. Няма никакви лични интереси. Нищо няма да бъде спестено на никого. Ако дължи нещо - трябва да бъде платено. Но и няма да му се правят спънки. Има процедури, законен ред за инвестиции. Ако някой иска да строи, трябва да изпълни законите на държавата. За първи път се провежда обща среща между всички заинтересовани страни. От ЦСКА изразиха своите опасения, че досега се е пречило на клуба. Досега никога не е правен план какви стъпки да се предприемат, за да не се тупка топката. Сега е ясно - може да се строи на терена. Запознал съм премиера с казуса - наеми, проекти, задължения, инвестиции. Вероятно скоро Министерски съвет ще вземе решение. За 15 дни направихме повече, отколкото за 10 години", каза Василев. Той посочи, че тепърва му предстоят срещи с представители на "Берое", на пловдивските "Ботев" и "Локомотив". "Обсъждахме възможностите за помощ за козирка на “Герена”. Тя ще струва колкото целия сектор. Говорихме какво произлиза от това, ако я има и какво, ако я няма, какво се случва отдолу, че имат изграден проект, но той е в областна администрация. Ако мога да съдействам и аз мога, вероятно ще им помагам", допълни министърът.

 

АЛТЕРНАТИВЕН ПРОЕКТ

В профила си във "Фейсбук" заместник-председателят на Столичния общински съвет и бивш кандидат за кмет на София арх. Борислав Игнатов изложи днес своето предложение за реконструкция на ст. "Българска армия" върху съществуващите насипи на сегашния стадион. По негови сметки стадионът може да струва 50 млн. евро, но при оптимизация сумата може да бъде намалена. По-късно през деня обаче главният архитект Здравко Здравков коментира, че насипите не могат да бъдат използвани пълноценно, тъй като са били компрометирани във времето.

 

Още по темата