Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнесмени и ветерани вече държат 100% от "Берое"

ТЕЦ "Марица-изток 2" вече не е собственик на клуба след десет и половина години управление

25 Февр. 2022
BEROE.BG

От днес "Берое" има нов собственик. Това е "Сдружение за подкрепа на футбола – Берое", което бе регистрирано през миналия месец. То беше учредено между старозагорски бизнесмени, юристи и ветерани на клуба, като целта бе да се направи сдружение, което да придобие акциите на клуба и да поеме управлението. Подкрепа оказа и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

До там се стигна, след като енергийният министър Александър Николов обяви, че досегашният собственик - ТЕЦ "Марица-изток 2", трябва незабавно да прекрати издръжката на клуба.

Днес в Агенцията по вписванията бе регистрирано сдружението, което се очаква да придобие акциите на "Берое" и да изведе клуба от тежката финансова криза, настъпила след спирането на издръжката от държавното дружество ТЕЦ "Марица-Изток 2".

След като не бе намерен подходящ купувач срещу обявената цена - малко над 5 млн. лв., беше приета офертата на сдружението и то вече притежава 100% от акциите на футболния клуб.

Две одобрения остава да бъдат дадени, за да може "Берое" да има нов собственик.

ТЕЦ "Марица-изток 2", който бе собственик на клуба от 2011 г. след решение на тогавашния премиер Бойко Борисов, направи равносметка на тези десет и половина години управление:

"От момента на придобиване едноличният собственик на капитала целенасочено инвестираше в подобряване на спортно-материалната база, като значителни по размер и качество инвестиции бяха направени на стадион "Берое", вследствие на които стадионът получи лиценз за европейските клубни турнири. Изградена бе и изцяло нова спортна база на мястото на бившия ст. "Локомотив".

"ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД инвестира и по отношение на подобряване качеството и професионалната квалификация на ангажирания в работата на представителния мъжки отбор и детско-юношеската школа персонал, с цел постигане на високи спортни резултати.

В резултат на гореизложеното, успехите на представителния отбор се повишиха, като с представянето си след 2011 г. ПФК „Берое“ редовно преследваше и постигаше класиране сред най-добрите футболни отбори в шампионата.

Ще припомним и най-ярките успехи на клуба през този период:
– Носител на Купата на България сезон 2012/2013 г.;
– Носител на Суперкупа на България през 2013 г.;
– Вицешампион на България, сребърен медалист сезон 2014/2015 г.;
– Бронзов медалист 2015/2016 г.;
– Участие в турнира Лига Европа през спортно-състезателни сезони 2013/2014 г., 2015/2016 г. и 2016/2017 г."

 

Когато на 21 декември енергийният министър Александър Николов обяви, че финансирането за "Берое" от страна на ТЕЦ "Марица-изток 2" ще спре, това бе разтръбено на доста места като внезапна смърт за клуба.

 

Ключови думи:

Берое, ТЕЦ Марица-изток 2

Още по темата