Медия без
политическа реклама

Заради ГЕРБ ще се гласува с два вида хартиени бюлетини

Гласовете в секциите ще се броят на ръка, вместо да се разпечата протокол с резултатите от машините за гласуване

Десислава Атанасова съгласува с Йордан Цонев от ДПС ходовете на "хартиената коалиция".
БГНЕС
Десислава Атанасова съгласува с Йордан Цонев от ДПС ходовете на "хартиената коалиция".

Парламентът окончателно одобри новата система на гласуване, прокарана от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Макар че машинното гласуване остава като вариант за избирателите, на практика се стига до абсурдното положение да се въведат два вида хартиени бюлетини, като отпада възможността гласовете да се отчитат от машините за гласуване.

С обсъждането на законопроекта Народното събрание за пореден път се посрами – дебатът започна в 9 часа сутринта в четвъртък и продължи след полунощ в петък, въпреки че тогава в пленарната зала бяха останали едва 34 депутати. От „хартиената коалиция“ обаче настояваха да не спират и така тази групичка откара до 3 часа, като естествено не можа да завърши законопроекта, чието разглеждане ще продължи и на пленарното заседание в петък.

ИЗБОР МЕЖДУ ОБИКНОВЕНА ХАРТИЯ И ХАРТИЯ ОТ МАШИНА

С новите правила по принцип на избирателите се позволява да решат дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. По предложение на ГЕРБ-СДС обаче, след като гласуваме на устройствата, те вече ще отпечатват бюлетини, а не контролни разписки, както преди. Тези „бюлетини от машинно гласуване“, както ги нарекоха герберите, ще се подпечатват с печата на секционната комисия и ще се пускат в специална кутия.

В края на изборния ден машинните и хартиените бюлетини ще се броят ръчно от секционните комисии, за да се установи резултатът от гласуването. Затова машините повече няма да отпечатват протоколи с резултатите. По новите правила данните от двата вида бюлетини ще се записват в общ за всяка секция протокол. Това означава много броене и събиране на числа от членовете на секционните комисии, следователно ще трябва да очакваме отново безобразно поправени и объркани секционни протоколи. От "хартиената коалиция" изобщо не реагираха на призивите и компромисните варианти, предлагани от ПП и ДБ, за да се запази под някаква форма машинното отчитане на вота, вместо да се броят ръчно гласовете. "Какъв е смисълът да имате компютър вкъщи и да смятате на ръка?", попита десният депутат Мартин Димитров, без да получи отговор.

В знак на компромис депутатите на Бойко Борисов приеха гласът на избирателя да се записва в паметта на устройството. Не се решиха на това без бой – отстъпката направиха след дълга разправия с ПП и ДБ, които порицаха герберите, че превръщат машините в скъпи принтери, защото им отнемат възможността да запаметяват гласуванията. Ще се запазят, също така, и флашките, на които да се съхраняват данни за направените гласувания.

Оказа се, че герберите даже са забравили да запишат в промените си, че избирателят трябва да върне смарткартата, след като гласува с машината. Наложи се ПП да им го припомни, иначе щеше да излезе, че избирателят едва ли не ще може да си вземе картата, след като гласува.

БЕЗОБРАЗНОТО НЕПОСТОЯНСТВО НА ГЕРБЕРИТЕ

Първоначално ГЕРБ-СДС и БСП помогнаха на ДПС да прокара в пленарната зала една отдавнашна своя идея - от местните избори през 2023 г. нататък да се премине към хартиено гласуване с машинно броене на бюлетините.  Разгневени По-малко от 2 часа по-късно герберите обаче оттеглиха подкрепата си, вероятно уплашени, че ще стане скандал заради близостта им с партията на Ахмед Доган. Същото направиха и социалистите.

Движението имаше нужда от гласовете им, защото трябваше да бъдат одобрени редица други текстове, без които идеята им нямаше да може да се осъществи. Герберите и социалистите обаче упорито започнаха да отхвърлят тези текстове. В един момент хората на Доган осъзнаха, че цялата им инициатива ще остане като мъртъв текст в кодекса, и сами предложиха парламентът да я прегласува и отхвърли. Така и стана.

Съпредседателят на ПП Асен Василев използва случая, за да благодари на колегите си, че са размислили. "Може би беше леко аматьорско изпълнението, но сме готови да го приемем", заяви бившият финансов министър.

Предложението на ДПС беше изключително сериозно. От движението твърдяха, че хартиените бюлетини ще се броят от машини, които ще сканират хартията и така ще се установява резултатът. Това обаче би изисквало пълна подмяна на устройствата, които сега ползваме. С други думи, те ще отидат за скрап. А дали щяха бъдат купени нови машини на мястото на сегашните, това въобще не можеше да бъде сигурно. И нещо друго - тъй като инициативата на ДПС беше планирана да влезе в действие за местните избори, значи при предсрочен вот гласуването щеше бъде смесено – и с хартия, и с машини.
 

Преправянето на изборния закон, каквото бързо и усилено се извършва в момента, е сигурен белег, че следващият вот ще бъде скоро. Няма по-надежден начин да обърнеш резултата в своя полза от това да промениш предварително правилата на играта.

На парламентарната правна комисия идеята на ДПС беше отхвърлена. Това, че днес беше одобрена в пленарната зала, показваше, че формациите в "хартиената коалиция" са направили нова задкулисна договорка. Самият Бойко Борисов се беше съгласил наскоро, че са необходими нови машини, които да броят бюлетини, вместо да се ползват сегашните със сензорен екран.

В пленарната зала се заформи страхотен скандал. Съпредседателят на ПП Асен Василев предупреди левите депутати, че отново ще ги изнасят с бял автобус, като така напомни за обсадата на парламента през 2013 г. Ядосаните от напомнянето социалисти му се нахвърлиха, че подтиква гражданите към бунт. "Не ни плашете с белия автобус. Няма нищо страшно. Щом трябва, ще влезем отново в автобуса“, присъедини се и Йордан Цонев от ДПС.

В крайна сметка, депутатите от ПП и ДБ напуснаха пленарната зала. На брифинг в кулоарите те обясниха напускането, че са поискали дебат, на който да се обсъдят проблемите на новите машини, които искаше ДПС, но не са получили такава възможност. "Изборният процес трябва да е най-сигурното нещо, както са паричните въпроси и банковата система", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той окачестви цялата ситуация с приемането на Изборния кодекс като "грандиозен качамак" и "пълна аматьорщина". "Първо се оказа, че ще има смесено гласуване, оказа се, че машините ще станат принтери, след това се оказа, че въвеждаме друг вид машини - т.нар. скенери, без изобщо политическите сили да кажат, че правят това нещо. Сега обаче се оказва, че се отказват от тези скенери и вече никой не знае как ще се гласува", каза Иванов.

Бойко Борисов очевидно разбра, че е отишъл твърде далеч със скандалните промени в Изборния кодекс, с които на практика се обезсмисля машинното гласуване, и даде сигнал, че е готов да отстъпи от тях.

Междувременно, в пленарната зала герберите внезапно преобърнаха позицията си, както се спомена по-горе. Водачът на депутатите на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изведнъж заговори, че идеята на ДПС се нуждае от допълнителен дебат и осмисляне, и даже допусна, че може да бъде прегласувана и отхвърлена. Малко по-късно наистина стана така. ДПС получи подкрепа единствено от "Български възход" - поне устна, защото дори депутатите на Стефан Янев не гласуваха в подкрепа на новите машини.

Интересното беше, че хората на ДПС обвиниха за този обрат единствено ПП и ДБ, но не споменаха нито дума за измяната на ГЕРБ-СДС и БСП. "Няма ги съзнателно тук в залата, за да не минат машините, които ДПС предложи ... Маските паднаха. Те са за фалшификацията, а не за честни и прозрачни избори", говореше водачът на партията Мустафа Карадайъ по адрес на ПП и ДБ. Последните тогава още бяха извън залата, но след прегласуването се върнаха, при това видимо доволни от обрата.

БЕЗУМИЕ БЕЗ КРАЙ

„Хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС даде и други примери, че безумието, на което подлага Народното събрание, няма да има край. По настояване на тройката парламентът удължи днешното си заседание до приемането на Изборния кодекс.

В пленарната зала заседават по темата вече втора седмица. И като се вземе предвид, че приемането му наведнъж в парламентарната правна комисия изискваше заседание от 18 часа, изглежда съвсем вероятно депутатите да прекарат днешния ден, както и нощта в сградата на Народното събрание.

Две години минаха, в които герберските фелдфебели не можеха да мачкат парламента, и всички забравихме какви страшилища са. Ето, събраха се с БСП и ДПС, почувстваха се силни, подхванаха изборния закон и само за ден го направиха на трески.

Иначе конкретното предложение да се работи, докато „хартиената коалиция“ не получи желаното, дойде от водача на герберските депутати Десислава Атанасова. Тя го направи, когато наближи края на редовното време на пленарното заседание. От ПП междувременно прилагаха обичайната си тактика – да протакат с повтарянето на едни и същи изявления, докато не се изчерпи работното време. Тогава на трибуната излезе Атанасова и, макар че не предложи абсолютно никакво оправдание за искането си, колегите й от „хартиената коалиция“ незабавно го одобриха.

Атанасова се показа силно обидена от прозвището "хартиена коалиция". "Никой не връща хартията, защото тя никога не си е тръгвала", размаха пръст тя към опонентите си.

ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ - НА ПРОВЕРКА С ДРЕГЕР

В един момент Бойко Рашков - бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП, нападна ГЕРБ-СДС и ДПС с обвинения, че купуват гласове на избори. Зам.-шефът на движението Йордан Цонев го нарече от трибуната "откровен лъжец", а когато Рашков започна да му подвиква от залата, заяви: "Ще извикам да направят проверка с дрегер." Накрая нападна ексшефа на МВР, че е трябвало не само да си подаде оставката, но и публично да си "изяде дипломата" на юрист, задето е арестувал Бойко Борисов.

Вбесен, на трибуната излезе съпредседателят на ПП Асен Василев. Преди той да заговори, водещият заседанието Росен Желязков отбеляза, че "имаме практика да не се консумират напитки" в залата. "Може ли с дрегер да проверим всички присъстващи? Хайде, докарайте дрегера и да започнем откъдето искате!", реагира Василев. Смутен, Желязков отвърна, че имал предвид безаколхолни напитки.

Машинното гласуване е на път да отиде в историята - ако не формално, то на практика. На ненормално дълго заседание, започнало в ранния следобед в сряда и продължило до четвъртък  8 ч.

Василев беше гневен на Йордан Цонев, който високомерно беше заявил, че ДПС ще остане в парламента дълго след като ПП я няма. "Причината да сте в тази зала много преди нас не я знам. Но причината да бъдете след нас се опитвате днес да я направите, като продължавате да фалшифицирате изборите с хартиената бюлетина", обърна се водачът на ПП към Цонев. Той напомни, че "хартиената коалиция" има достатъчно гласове за мнозинство. "Направете си го това правителство. Ама не ви отърва, искате патерица, да си я вкарате по втория начин, а резултата да си вдигнете с чували", допълни бившият финансов министър. В отговор Цонев нарече ПП и ДБ "политически проксита на дълбоката държава".

НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА

След като стана ясно, че парламентът ще заседава докато прокара хартиената бюлетина, в кулоарите на парламента ПП и ДБ призоваха гражданите да излязат на протест.

"Хариената коалиция реши, че днес е денят, в който ще прокарат хартиената бюлетина. Днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен. Днес отново отваряме вратата за 15% невалидни бюлетини", заяви бившият премиер Кирил Петков. И призова хората, които уважават демократичния глас, да продължават да отстояват правата си. "Това е връщане обратно към чувалите на ГЕРБ. Чували пълни с кеш от магистрали и чували с фалшиви бюлетини", допълни колегата му Асен Василев. Призивите за протести бяха подкрепени и от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Протестът се проведе от 18.30 ч. пред сградата на Народното събрание.

Множество хора отново се събраха на протест на площада пред парламента против хартиените бюлетини. Протестиращите блокираха улицата и предизвикаха напрежение сред шофьорите. Хората скандират "Мафията вън".

ВСЯКА ПОЛЕЗНА ПРОМЯНА - В КОШЧЕТО ЗА БОКЛУК

Всички полезни предложения за промени в Изборния кодекс бяха посечени от „хартиената коалиция““.

Най-напред ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС не позволиха да се въведат специални преброителни комисии, както предложи ДБ. Идеята на десните беше броенето на гласовете да се изнесе извън секционните избирателни комисии, за да се провежда по-качествено, по-ефективно и по-прозрачно.

Това беше особено важно, предвид на това, че „хартиената коалиция“ иска обратно хартиените бюлетини. Даже вождът на герберите Бойко Борисов лично се беше съгласил за преброителните центрове. В пленарната зала обаче тройката ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС безапелационно отхвърли идеята.

Напиращите да върнат хартиените бюлетини социалисти прибегнаха до компромати срещу поддръжниците на машинния вот. Това стана на втория ден, откакто законопроектът се гледа на второ четене от депутатите.

„Хартиената коалиция“ отказа да възприеме и друго полезно предложение на ДБ – да се създаде обучително звено към Централната избирателна комисия (ЦИК), което целогодишно да работи за по-доброто запознаване на гражданите с машините за гласуване. Очевидно това е част от стратегията на тройката постепенно да елиминира машинния вот.

Много шум се вдигна в пленарната зала, когато мнозинството от депутатите не подкрепи искането на „Възраждане“ да се увеличи съставът на ЦИК от 15 на 25 души. Зад идеята застанаха ПП и БВ, които, също като националистите, нямат свои представители сред изборните комисари. Нито една друга политическа сила обаче не одобри предложението, въпреки че то беше прието в парламентарната правна комисия. Това ядоса ощетените. „Статуквото запазва мнозинството си в ЦИК. Целта е, когато има манипулации, ЦИК да ги прикрива“, обяви депутатът от ПП Настимир Ананиев.

Разглеждането на скандалните промени в Изборния кодекс, налагани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, изглежда ще се проточи дълго време.

Отхвърлено беше и искането на ПП гласуващите в чужбина да попълват пред секционните комисии декларации, че не са и няма да гласуват на друго място. Такива декларации има и сега, но гражданите може да ги попълват по друго време и на друго място. С това се злоупотребява – по избори от Турция редовно идват многобройни сигнали, че избиратели, които не владеят български, идват с готови декларации, очевидно предварително попълнени от други хора. Интересното беше, че това предложение също беше подкрепено в правната комисия.

Очаквано нямаше подкрепа за предложението на ПП да се премахне възможността един и същ изборен кандидат да оглавява листи в два различни избирателни района. Тази практика облагодетелства партийни фаворити, защото цели да гарантира влизането им в парламента. Използва се от всички политически сили и не беше неочаквано, че предложението за премахването й не се възприе.

ГЕРБ-СДС се отказа, както предварително обяви, от няколко свои идеи – да се ликвидира изборният район в чужбина, да се увеличи броят на заявленията за създаване на задгранични избирателни секции и да се разпусне Общественият съвет към ЦИК. Това бяха малки отстъпки, с които Борисов и хората му искаха да успокоят общественото мнение заради по-скандалните си предложения, свързани с хартиените бюлетини и машинния вот.

МАЛКИ НОВОСТИ

Сред малкото предложения, които пленарната зала одобри, беше замяната на т.нар. тъмни стаички с паравани. То беше подкрепено с единодушие от 221 депутати.

Мина и идеята да се въведе, освен видеонаблюдение, и видеозаснемане в секционните комисии след края на изборния ден, когато се броят бюлетините. Правилата, по които това ще се извършва, ще се определят от ЦИК. И досега законът позволяваше видеонаблюдението, но от изборните комисари зависеше дали действително да се проведе.

Още по темата