Quantcast

Медия без
политическа реклама

Водачът на ГЕРБ: Лоша машина-борисовка няма!

Той на практика се отказа от промените в Изборния кодекс, за да се подновят разговорите за правителство

22 Ноем. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Бойко Борисов

Бойко Борисов очевидно разбра, че е отишъл твърде далеч със скандалните промени в Изборния кодекс, с които на практика се обезсмисля машинното гласуване, и даде сигнал, че е готов да отстъпи от тях.

Това се разбра от неговото изявление на днешната му среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по време на която той се включи на живо по Фейсбук. Борисов обясни на депутатите си, че няма проблем с машините, и спорът с ПП и ДБ за промените в изборните правила трябва да бъде изгладен, за да може да се работи по най-важната цел - съставянето на правителство.

Две години минаха, в които герберските фелдфебели не можеха да мачкат парламента, и всички забравихме какви страшилища са. Ето, събраха се с БСП и ДПС, почувстваха се силни, подхванаха изборния закон и само за ден го направиха на трески.

КОЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДЕМОКРАТ

Вождът на ГЕРБ обяви, че приема машините да бъдат наричани "борисовки", както ги определи съпредседателят на ДБ Христо Иванов, тъй като са закупени от последното правителство на ГЕРБ-СДС. "Ако е вярно това, което говорят, излиза, че ние сме най-демократичните и направили промяната със 100 процента машинно гласуване", триумфално констатира той. И дообясни: "Закупени са изключително добри машини. Това е същото като да си купиш "Рейндж Роувър", ама шофьорът като е слаб, да кажеш: не е хубава машината. Машините са много добри и ни вършат работа. Затова ние винаги сме подддържали машинното гласуване."

Това е изумителен обрат в неговото говорене, тъй като, откакто не е на власт, той почти непрекъснато твърди, че устройствата се използват от противниците му, за да вършат изборни манипулации. "Щом са наречени от Христо Иванов "борисовки", а той обича да ме ласкае през годините - е, лоша борисовка няма!", каза обаче сега герберският водач. Даже настоя опонентите му да продължат да ги наричат така, защото "ние сме ги въвели, ние сме били промяната".

Наскоро имаше повод Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде похвалена. Говоря за случая, когато членовете й бяха поканени на среща в президентството с редица други институции, ангажирани в организацията на предстоящите избори.

ОТ ПОЗИЦИЯ НА СИЛАТА КЪМ ДИАЛОГ

Той нареди на парламентарната си група да започне разговори по темата с другите политически сили още утре, на председателския съвет на Народното събрание. "Ние никога не сме работили от позиция на силата. Винаги сме търсили диалог и разбирателство. Хеле пък, когато става въпрос за правила за провеждане на избори", заяви Борисов.

Това категорично не е вярно. Безумният 18-часов маратон на парламентарната правна комисия, която одобри на второ четене изборните промени, показа съвсем ясно, че герберите нямаха намерение да се съобразяват с никого по въпроса. Не бяха приети становища от компетентните държавни институции; не бяха потърсени мнения от неправителствени организации и експерти; отхвърлени бяха всички предложения на политическите сили, които опонираха на "хартиената коалиция" на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС; погазени бяха всички парламентарни правила и процедури. За диалог е просто невероятно сега въобще да се говори.

Машинното гласуване е на път да отиде в историята - ако не формално, то на практика. На ненормално дълго заседание, започнало в ранния следобед в сряда и продължило до четвъртък  8 ч.

ДА НЕ СЕ ПРЕБРОЯТ 20 БОНБОНА, ВМЕСТО 100 БОНБОНА

Не стана съвсем ясно какво точно иска Борисов да се промени в машинното гласуване. Разбра се, че вижда проблем с флашките, каквито има към всяко устройство за гласуване, за да съхраняват изборните резултати. И това изглежда очаква да се обсъди във временната комисия за Изборния кодекс, която ПП и ДБ предложиха. "Ние трябва да бъдем максимално диалогични и, ако има несъвършенства, те трябва да бъдат отстранени, защото истинският разговор е за правителство", настоя той.

"Там в тази комисия депутатите да направите така, че резултатът, който излиза от машината, като флашка, да бъде и със съответните листчета преброен", опита се да развие мисълта си вождът на ГЕРБ. Не съвсем успешно, но вероятно е имал предвид резултатите да се отчитат както чрез машината, така и посредством хартиените бюлетини.

Защо да ни бъде лесно, когато можем да го направим максимално трудно? Този абсурден въпрос неволно изниква, когато се замислим за начина, по който протекоха парламентарните избори на 4 април.

Ако това е така, значи герберите искат да ни върнат към системата, по която се гласува през април м.г. - едновременно с машини и хартия, като след това резултатите от двете се обединяват в един протокол. Борисов сравни устройствата за гласуване с фискалните апарати, които ползва бизнесът, и така пак направи отправка към любимата си тема за възможни манипулации. "Някой като пипне софтуера и трябва да се отчете в НАП, там, вместо 100 бонбона, отчитат 20 бонбона", обясни той.

Новото е, че Борисов се съгласи да се въведат преброителни центрове. Това е предложение на ДБ, което означава отчитането на резултатите да се изнесе от секционните избирателни комисии и да се прехвърли работата към специални преброителни комисии. "Нека да има преброителен център тогава – занасят протокола, занасят квитанциите, преброяват, може да е по-скъпо, но ще гарантират избора", даде благословията си герберският вожд.

Броенето на хартиените бюлетини след края на изборния ден може да се изнесе от секционните избирателни комисии и да се провежда в специални преброителни центрове.

НОВОИЗПЕЧЕНИЯТ ПАЗИТЕЛ НА МАШИННИЯ ВОТ

Удивителното беше, че Борисов по време на обясненията си, се държеше така сякаш друг заплашва машинния вот, а не неговата партия. "Най-лесно беше, щом са "борисовки", дайте да ги махнем. Изчетъртахте за две години всичко", развихри се той срещу противниците си. И възхитено си каза: "Борисовки – виж как хубаво звучи!"

Всъщност, да ги махнат, искаха неговите депутати, като превърнаха устройствата в скъпи принтери. А и самият Борисов се съгласи с тезата на ДПС, че трябва да се купят изцяло нови машини, които само да броят подаваните в тях хартиени бюлетини. Ако се стигне до това, тогава "борисовките" ще бъдат нарязани за скрап, защото ще бъдат съвсем ненужни.

Бойко Борисов няма никакво намерение да се откаже от най-скандалните промени в Изборния кодекс, наложени от неговите депутати с помощта на ДПС и БСП, засягащи машинното гласуване.

 

Още по темата