Quantcast

Медия без
политическа реклама

Броенето на бюлетините може да се изнесе от секционните комисии

Депутатите проведоха публично обсъждане на предложението на ДБ

15 Ноем. 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Броенето на хартиените бюлетини след края на изборния ден може да се изнесе от секционните избирателни комисии и да се провежда в специални преброителни центрове. Тази стара идея беше възродена от ДБ, след като стана ясно, че хартията може да се върне в употреба на изборите, наравно с машините.

Днес инициативата беше обсъдена публично в Народното събрание с участието на представители на неправителствени организации и изборни експерти. На дискусията се отзоваха депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БВ – нещо, което те не направиха на вчерашното публично обсъждане на промените в Изборния кодекс, инициирано от ПП. Този факт е донякъде окуражителен за десницата, която ще внесе предложението си на предстоящото второто четене на промените в Изборния кодекс. Засеа обаче е неясно каква действинелна подкрепа ще може да събере, за да го прокара.

В явен знак на неуважение към представителите на гражданското общество и на институциите повечето депутати от парламентарната комисия по електронно управление пренебрегнаха втората поредна публична дискусия, посветена на промените в Изборния кодекс.

За отбелязване е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) не изпрати никого на дискусията. Оказа се, че комисарите не са се разбрали помежду си по темата.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО

Идеята стъпва на експерименталното броене, което се проведе на местните избори през 2011 г. в една община – Бобошево. Резултатите от пробното броене тогава се възприемат и досега като успех от изборните наблюдатели. През следващите години въпросът за създаването на преброителни центрове беше подиган многократно, но това така и не се случи.

Предложението на ДБ е да се създадат преброителни участъци, всеки от който ще разполага с отделна преброителна комисия. Един участък ще обхваща 20 000 избиратели. В преброителните комисии ще се събират изборните книжа от всички секционни комисии в даден участък. Бюлетините ще се броят в присъствието на медиите, с живо излъчване. Комисията ще попълва протокол за резултатите в съответния преброителен участък. Като приключи, взема книжата и отива в районната, съответно общинската избирателна комисия, според вида на избора, където ще се обобщят резултатите от хартиеното и машинното гласуване.

ДЕБАТЪТ

Критиките срещу идеята се фокусираха в няколко направления – така се създава допълнителна изборна администрация, ще се оскъпят изборите и ще удължи времето за изнасянето на изборните резултати. Чуха се резки оценки, че няма начин преброителните комисии да се справят в обичайния 24-часов срок с броенето.

Аргументът беше, че секционните комисии се намират в различни населени места, които са на различно разстояние едно от друго, а броенето ще започва, когато се съберат изборните книжа от всички секции в даден преброителен участък. Това означава, че ще има някакъв период от време, в който преброителите ще бездействат. От ДПС използваха случая, за да напомнят за идеята си да се закупят преброителни машини, при които избирателят попълва на ръка бюлетината си, след което я вкарва в устройство, което я сканира.

Десните депутати обясниха, че експериментът в Бобошево е показал, че времето за броене по-скоро ще се съкрати. И тъй като секционните комисии ще имат по-малко работа, членовете им могат да бъдат намалени, което означава, че преброителните комисии няма да бъдат бреме за бюджета. За идеята на ДПС бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира шеговито: „Някой някъде ще изкаже съмнение, че този скенер е от Венецуела.“ Той допусна, че броенето може да започне, след като пристигнат книжата от първите секционни комисии, за да не се губи време с чакане.

Преправянето на изборния закон, каквото бързо и усилено се извършва в момента, е сигурен белег, че следващият вот ще бъде скоро. Няма по-надежден начин да обърнеш резултата в своя полза от това да промениш предварително правилата на играта.

Дебатът се измести в посока на невалидните бюлетини, тъй като депутатите от ГЕРБ-СДС изразиха съмнение, че преброителните центрове ще помогнат срещу този вечен проблем. Тук се намеси изборният експерт Даниел Стефанов, който отбеляза, че в момента прекалено дефиницията за недействителна бюлетина е прекалено тясна, което позволява много гласове да бъдат обявявани за невалидни заради най-малката драскотина. „Най-големият проблем е, че ние говорим за невалидните бюлетини с предположения. Ние никога не сме отваряли урните, за да видим на какво се дължи този висок процент на недействителните бюлетини“, посочи Стефанов.

От Асоциация „Прозрачност без граници“ изтъкнаха, че преброителните центрове силно ще намалят контролирания вот. Причината е, че като се окрупни броенето на едно място, което е наблюдавано и от медиите, ще стане много трудно в малките секции да се проследи кой как е гласувал.

Още по темата