Медия без
политическа реклама

5 политически сили бойкотираха дебата за хартиените бюлетини

На общественото обсъждане се появиха депутати само от ПП и ДБ

14 Ноем. 2022Обновена

В явен знак на неуважение към представителите на гражданското общество и на институциите повечето депутати от парламентарната комисия по електронно управление пренебрегнаха втората поредна публична дискусия, посветена на промените в Изборния кодекс. С поправките БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС искат да върнат в масова употреба хартиените бюлетини, наравно с машините. Първото обсъждане се проведе миналата седмица.

Преправянето на изборния закон, каквото бързо и усилено се извършва в момента, е сигурен белег, че следващият вот ще бъде скоро. Няма по-надежден начин да обърнеш резултата в своя полза от това да промениш предварително правилата на играта.

В началото на обсъждането председателят на комисията Калина Константинова от ПП съобщи, че единствено депутати от нейната политическа сила и от ДБ са се появили, за да вземат участие. Това означава, че липсват представители не само на тройката, станала известна като „хартиената коалиция“, но и на „Възраждане“ и БВ, които иначе се противопоставят на връщането на бюлетините.

За отбелязване е, че именно от опонентите на машинното гласуване дойде искането да се проведе втори такъв дебат, тъй като първият от миналата седмица протече твърде кратко и бурно, за да се чуят всички мнения. Също така, трябва да се знае, че такова обсъждане не се проведе изобщо в парламентарната правна комисия, където всъщност ще бъдат разгледани на второ четене промените в Изборния кодекс. Комисията по електронно управление в случая имаше само спомагателна роля.

С безредие, което остави всички участници недоволни, премина първото досега обществено обсъждане на промените в Изборния кодекс.

Въпреки оскъдното депутатско присъствие, Константинова даде ход на обсъждането. Повечето от обсъдените проблеми бяха известни отдавна. Интересна бележка направи бивш член на районна избирателна комисия. Той посочи, че  всяка такава комисия е разполагала преди избори с демо машини, с които да обучава самите гласоподаватели. По негово наблюдение интересът на избирателите към такива демонстрации намалява, защото колкото повече им се говори за начина на гласуване, толкова по-объркани се чувстват. И връщането на смесената система с хартия и бюлетини само ще ги обърка още повече.

ВЕЧНОТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, КОЕТО НИКОЙ НЕ СЛУША

Участниците напомниха, че депутатите за пореден път нарушават стабилността на законодателството. Световната практика при промяната на изборните правила е, че това трябва да се прави най-късно година преди провеждането на самите избори. В българския случай съвсем редовно се прави точно обратното - правилата се пренаписват няколко месеца преди вота, след което изборната администрация се оставя да се оправя както може. Тази безотговорна практика се прилага независимо кой е на власт и на кого е мнозинството в парламента.

СРЕЩУ ИЗЛИШНИТЕ СМЕТКИ

От Централната избирателна комисия (ЦИК) се съгласиха с позицията, която на практика защитиха и всички останали гости на обсъждането - че не трябва избирателните комисии да бъдат принуждавани да сумират в отделен протокол резултатите от гласуването с хартиените бюлетини и с машините. В миналото това създаваше огромни затруднения и водеше до ужасни грешки в изборните протоколи. Сега изборните комисари посочиха, че при предстоящите избори изчисленията ще бъдат още повече, а дори минимална грешка в преференциите може да доведе до пренареждане на кандидатска листа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата