Медия без
политическа реклама

Размирици и грубости белязаха първия ден от дебата за Изборния кодекс

ПП и ДБ успяха да удължат заседанието на НС толкова, че да попречат промените да се приемат днес

Скандал в НС заради Изборния кодекс

Скандал в НС заради Изборния кодекс. Повече тук: https://bit.ly/3AGGh0A

Posted by Новините на NOVA on Thursday, November 24, 2022

Разглеждането на скандалните промени в Изборния кодекс, налагани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, изглежда ще се проточи дълго време. Днес парламентът не успя да стигне по-далеч от заглавието на законопроекта, с който се връщат хартиените бюлетини в масова употреба, и нещо повече – въвежда се втори вид хартиени бюлетини, които ще се печатат от машините за гласуване.

На председателски съвет вчера парламентарните групи се бяха разбрали да заседават по Изборния кодекс само до края на редовното си заседание днес. Това, за щастие, изключи възможността да се повтори безумното 18-часово заседание на парламентарната правна комисия, на което бяха приети на второ четене въпросните законодателни промени. А ПП и ДБ направиха всичко възможно с изказвания и процедури да разтеглят толкова заседанието, че да се приеме само заглавието. Депутатите на Кирил Петков и Асен Василев дълго се противиха да се гласува дори това - по-малко от час преди края на заседанието имаше около 60 депутати, записани за изявления, което очевидно беше начин да се отложи максимално гласуването. Накрая обаче водещият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ-СДС успя да го проведе и заглавието беше одобрено с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС.

Обсъждането по същество преповтори всички аргументи на враждуващите политически лагери, които многократно са били говорени и преди. Противниците на машинното гласуване отново говориха надълго и нашироко за съмненията си, че то се манипулира. Поддръжниците му твърдяха същото по отношение на хартиените бюлетини, които тройката настояваше да се върнат в употреба. Първите настояваха, че избирателите трябва да имат възможността да избират дали да гласуват с хартия или машини. Вторите напомняха, че когато хартиените бюлетини бяха единственият метод, имахме гигантски и видимо нерешим проблем с недействителните гласове.

БАТАЛНИ СЦЕНИ

Още преди обсъждането да започне в пленарната зала се стигна до безредие. От ПП настояваха депутатите да се занимаят с другите въпроси от програмата си, тъй като няма причина да се бърза с изборните промени. Водещият заседанието Йордан Цонев от ДПС обаче категорично отказа и позволи разглеждането на законопроекта да започне.

Кирил Петков и хората му реагираха гневно на решението му, струпаха се около парламентарната трибуна и отказаха да позволят на заседанието да продължи. Цонев не се трогна и даже изгони Настимир Ананиев от ПП, който беше най-настойчив от колегите си, на основание, че е нарушил реда.

"И мен ме изгонете! Имате правилник, трябва да го спазвате! Не ме гледайте така!", викаше Петков към Цонев. "Спазвам правилника! Сериозно ли си мислите, че по този начин ще бламирате работата на заседанието?", отвърна му подразнен водещият. Ананиев пък упорито не желаеше да напусна залата. Колегите му викаха в подкрепа: "Няма да стане!" Цонев невъзмутимо отвърна: "Ще стане!"

Междувременно, Радомир Чолаков, председателят на парламентарната правна комисия, беше започнал да чете доклада по законопроекта от трибуната. Заради шумотевицата той се спря, но Цонев го подкани: "Ако искат да слушат. Четете доклада."

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ нападна депутатите от ПП, че се опитват да саботират заседанието. В отговор Кирил Петков, вече от мястото си, му направи груб жест, че говори твърдо много. А съпартийците му Асен Василев и Искрен Митев последователно настояха Цонев да отстрани Карадайъ, както и депутата от ГЕРБ-СДС Анна Александрова заради неприлично поведение.

Изгоненият Ананиев пък си стоеше в залата и даже искаше думата. „Вие сте отстранен. Това, че стоите в залата, нищо не променя“, каза му, подсмихвайки се, Цонев. Малко по-късно обаче го пусна на трибуната, изглежда премислил наказанието заради настояването на ПП, че иначе трябва да изгони и партийния си лидер Карадайъ.

ЗА КРАДЕЦА, ПАДИШАХА И КАВАЛЕРИТЕ

Дебатът се откри с размяна на грубости, които само подчертаха колко безотговорно се отнасят депутатите към кодекса. Мустафа Карадайъ и Николай Денков от ПП се скараха на коя партия повече приляга фразата „Крадецът вика: Дръжте крадеца“. Тук се намеси Асен Василев, който с ироничен тон помоли водача на ДПС да обясни дали се ползват по предназначение "едни къщи за тъщи", финансирани с евросредства.

На трибуната излезе Радостин Василев - бившият спортен министър, който напусна Слави Трифонов заради ПП. Той обвини герберите, че техният "падишах" им е наредил да търсят отмъщение заради изборното си поражение през ноември м.г., което претърпяха от ПП. "Изнасилвате не само българския парламент, но и българското общество", неприлично се изрази Василев.

"Аз падишах нямам, нито цар. Не всички са управляеми, г-н Василев", отвърна му Десислава Атанасова - водачът на герберските депутати. "Вие, като сте изпаднали в шизофрения на водачеството си, вземете се оправете! Импотенцията е ваш проблем, а не наш!", изригна съпартиецът й Маноил Манев. А Георг Георгиев нападна бившия спортен министър, че е ведомството му е видяло по-достойни хора от такива с неговата "обработена коса".

Асен Василев излезе да репликира герберите, при което Йордан Цонев го упрекна, че не се държи кавалерски спрямо Надежда Йорданова от ДБ. Тя отдавна чакаше за изявление, без да може да вземе думата от обиждащите се депутати. Василев отвърна, че Йорданова му е позволила да говори, а Цонев, ухилен, отбеляза: "Значи тя е кавалер към вас." Лидерът на ПП пък се върна към Георг Георгиев, за да му напомни, че някога е целувал ръка на Бойко Борисов. Отново Цонев се намеси, за да защити Георгиев с поучението: "Целуването на ръка е уважение на по-младия към по-стария. Ако не сте го правили, съветвам ви да го направите."

Вълнения настъпиха с изказването на водача на БСП Корнелия Нинова. Тя преразказа разговор, проведен по времето на кабинета "Петков", в който са участвали тогавашният премиер, както и министърът на електронното управление Божидар Божанов. По думите на Нинова, тогава Божанов, който сега е депутат от ДБ, е потвърдил, че теоретично манипулации с машините са възможни. Нинова цитира и данни от протоколи с изборни резултати, за които твърдеше, че има разминаване между отчетените гласове от машината и отбелязаните в протокола гласове, достатъчно големи за една парламентарна група. Размаха и снимка с прословутия надпис "Дневникът е подправен", който изникна на екраните на 3 машини по време на изборите на 2 октомври т.г., като доказателство, че на устройствата не бива да се вярва.

"Не казваме, че не трябва да има таван, защото може да падне на теория", коментира Божанов твърденията на соцлидера за разговора им. За надписа той посочи, че той просто означава, че някоя от флашките, на които се записват данните от машината, е дефектирала и защитата на устройството е открила този дефект. Накрая посъветва Нинова да не размахва произволни данни от протоколи, а да се обсъди всичко, което притеснява депутатите, в специална комисия по въпроса, както ПП и ДБ искаха.

Мустафа Карадайъ, вдъхновен от водача на БСП, също извади протоколи. Според неговия в някаква секция имало 7 разписки с гласове за ДБ, докато машината им дала 77 гласа. После ПП и БСП се сблъскаха, когато Асен Василев нападна Нинова, че "всеки, който изрази различно мнение, вие му вземате главата". Той имаше предвид соцдепутата Явор Божанков, който се изказа в подкрепа на машинния вот, и впоследствие беше отстранен от парламентарната правна комисия, в която участваше. Това се случи точно преди да се разгледат промените в Изборния кодекс, което породи подозрението, че Нинва се е отървала от потенциален противник.

"ХАРТИЕНАТА КОАЛИЦИЯ" НАДУВА МУСКУЛИ

Иначе рано сутринта се разбра, че хвалбите на герберите за постигнат консенсус за изборните промени всъщност отново се свежда до лагера на „хартиената коалиция“.

В началото на пленарното заседание, депутатите на Бойко Борисов поискаха поправките да влязат на второ четене в програмата на парламента за днешния ден. Подкрепиха ги само обичайните им партньори по казуса – БСП и ДПС. Всички останали политически сили – ПП, ДБ, „Възраждане“ и БВ, се противопоставиха. „Хартиената коалиция“ обаче разполагаше с достатъчно гласове, за да се наложи.

От ГЕРБ-СДС, които са основната движеща сила зад скандалните поправки, не дадоха никакво обяснение какво налага толкова да се бърза с разглеждането им. Хората на Бойко Борисов се бяха погрижили в началото на пленарното заседание, когато се определяше дневният ред, да ръководи Росен Желязков – техният зам.-председател на Народното събрание, за да са сигурни, че няма да има процедурни проблеми.

Партията на Бойко Борисов успешно се наложи за скандалните промени в изборните правила, които се опитва да прокара. Текстовете ще бъдат разгледани на второ четене утре в пленарната зала на Народното събрание, като най-неудачните поправки в него няма да отпаднат.

Безцеремонното налагане на изборните промени в парламентарната програма противоречеше на даденото обещание от водача на формацията Бойко Борисов, че няма да се бърза, а ще се търси максимален консенсус. За нуждата от такова съгласие напомни Андрей Гюров – водачът на депутатите на ПП. Той настоя отново да се приеме предложението, което групата му направи заедно с ДБ, да се състави временна комисия за промените. Още вчера обаче герберите отхвърлиха това искане. Мотивът им беше, че законовите поправки вече са одобрени от постоянната парламентарна комисия по правни въпроси и вкарването им във временна комисия би било незаконосъобразно.

Обяснение за неимоверното бързане даде единствено Росен Желязков. Той заяви, че е време пленарната зала да покаже отношението си към промените, иначе се нагнетявало излишно напрежение.

Протестиращи от БОЕЦ срещу промяната на Изборния кодекс влязоха в парламента, вероятно с пропуск от някой от депутатите. Те се опитаха да разпънат лозунга си "Не пипайте кодекса!" в кулоарите, но служител на охраната им отне плаката. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата