Медия без
политическа реклама

Протестът пред парламента отново скандира: "Мафията вън"

"Не знам дали първата прочетена книга е била за Винету, последната ще е за Кадафи", каза Ицо Хазарта

01 Дек. 2022ОбновенаЕкип на Сега

Множество хора отново се събраха на протест на площада пред парламента против хартиените бюлетини. Протестиращите блокираха улицата и предизвикаха напрежение сред шофьорите. Хората скандират "Мафията вън".

Протестът е организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Още следобед, когато бе решено депутатите да заседават докато не приемат промените в Изборния кодекс, те призоваха българските граждани на протест срещу "кражбата на избори с хартиена бюлетина". 

На импровизиран подиум говорят депутатите Александър Симидчиев, Кирил Петков, Атанас Атанасов. Председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков се опита да окуражи демонстрацията, че още не всичко е изгубено. "Нищо не сме загубили, просто ще победим по-трудно", каза Арман Бабикян

"Вътре борбата няма да е същата, ако ви няма вас отвън. Всъщност депутатите от задкулисието най-много ги е страх от вас. Ще се борим тази вечер до когато трябва. Няма да допуснем да откраднат вашия глас, да откраднат данъците на всички вас", каза Кирил Петков от трибуната. "Всяка малка победа, която отвоюйваме, е победа за демократичното развитие на нашата страна", каза още той. По-рано през деня той заяви, че "днес е денят, в който демократичният вот на всеки български гражданин ще бъде подменен" и когато се отваря "вратата за 15% невалидни бюлетини". "Продължавайте да отстоявате своите права, надяваме се да ни подкрепите", призова по-рано Петков. 

След това пред медиите Петков заяви, че има още доста параграфи, през които депутатите трябва да минат. "Това, което правим в момента, е да пускаме прожекторите върху всяка тяхна готовност да подменят допълнително, да увеличат измамата на следващия вот. Днес имахме няколко победи - успяхме да върнем паметта на камерите, успяхме да блокираме идеята на ДПС за броячките, които в последния момент ги вкараха, после ги оттеглиха. Тези хора, които в момента стоят на дъжда и на тъмно имат голям принос за това, и искам да им благодаря, защото показва на хората отвътре, че не могат съвсем в пълно безобразие да се опитат набързо да прекарат нещата", каза той, цитиран от БНТ.

"Искаме реформаторските сили да управляват България. За съжаление, реставраторите начело с Борисов и Доган овладяха тази сграда и ние трябва да си я върнем. Сигурен съм, че заедно ще успеем да го направим това и не трябва да се отказваме. Бойко Борисов много иска да си закачи някъде на ревера демократичните сили, но това няма да стане. Ние от ДБ сме гарант за това, че няма да допуснем Борисов повече да управлява страната", заяви пред протестиращите Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ.

"На последните местни избори имаше 500 хиляди невалидни бюлетини. Сега искат да подобрят този рекорд. Хартията за тях е материалът, от който се произвеждат пачките. Така стават пачките - печаташ невалидни бюлетини", заяви Стоян Михалев от ДБ. По думите му радетелите на хартиената бюлетина искат да контролират целия изборен процес, иначе няма да могат да крадат. "Ние трябва да ги накажем на следващите избори за тази измама. Тук не е Москва", заяви той, скандирайки "Победа!".

"Половин милион невалидни бюлетини - това е повече от всички бюлетини от Пловдив, Варна, Бургас и Търново взети заедно. Представяте ли си измамата? Това беше на път да се случи и днес в НС. Продължаваме промяната продължаваме битката. Благодарим ви", каза и Даниел Лорер от ПП.

"Тези не просто върнаха хартиената бюлетина. Те оставиха САМО нея!", включи се и депутатът Христо Петров - Ицо Хазарта.  Отхвърлиха видеонаблюдението, за да не види никой как едни и същи хора влизат по двайсет пъти, за да гласуват.Не знам дали първата прочетена книга е била за Винету. Последната ще бъде за Муамар Кадафи", каза той. 

Протестът приключи за 1 час. В София е студено и вали дъжд. В парламента гледането на Изборния кодекс продължава. 

 

 

Какво се случи по-рано по време на обсъждането на Изборния кодекс, може да проследите тук.

 

Още по темата