Медия без
политическа реклама

БСП прибегна до компромати в битката за хартиените бюлетини

Атаката, засегнала Кирил Петков, беше кулминацията на 13-часовото безплодно обсъждане на Изборния кодекс

БГНЕС
Георги Свиленски

Напиращите да върнат хартиените бюлетини социалисти прибегнаха до компромати срещу поддръжниците на машинния вот. Това стана на втория ден, откакто законопроектът се гледа на второ четене от депутатите. Мишената им беше съпредседателят на ПП Кирил Петков, който обяви, че ще се защитава в съда.

Атаката срещу него от страна на бившите му съюзници беше кулминацията на продължилото около 13 часа обсъждане на промените в Изборния кодекс, внесени от БСП и доразвити от ГЕРБ-СДС. С поправките хартията се връща в масова употреба, а машинното гласуване се изпразва от съдържание. За това време депутатите преминаха през едва 14 страници от законопроекта, който наброява общо 82. Дебатът беше безплодно въртене на едни и същи, многократно повтаряни в миналото аргументи, като не се проведе нито едно гласуване. Причината беше, че по-рано днес депутатите се бяха разбрали единствено да обсъждат законовите промени - очевидно предварително бяха наясно, че няма какво повече да се очаква.

Всичко приключи след полунощ, когато в пленарната зала бяха останали едва шепа хора, но еднообразният диспут продължаваше. Това беше възможно, тъй като парламентарният правилник позволява дебатите да се водят и без кворум, стига да не се провеждат гласувания. Както се очакваше, разговорът се въртеше главно около обичайните аргументи на "хартиената коалиция", че машинният вот е опасен, защото се подлага на манипулации - твърдение, за което няма нито едно доказателство.

Две години минаха, в които герберските фелдфебели не можеха да мачкат парламента, и всички забравихме какви страшилища са. Ето, събраха се с БСП и ДПС, почувстваха се силни, подхванаха изборния закон и само за ден го направиха на трески.

 

МАШИННИ КОДОВЕ ПРИ ПОИСКВАНЕ

В един момент Георги Свиленски - един от най-близките до соцлидера Корнелия Нинова червени депутати, подхвана яростна реч от трибуната, в която буквално обвини ПП, че е "откраднала изборите". А после на практика заяви, че бившият премиер Кирил Петков е обещал на социалистите да им позволи да манипулират машините, ако се откажат от хартиените бюлетини.  "Вашият съпредседател и бивш министър-председател каза: "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете (на машините - бел.ред.)". Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?", обърна се Свиленски към депутатите от ПП.

Той се закани, че е казал само първото изречение, а следващите ще дойдат през идната седмица - тоест, предстоят и други разкрития. И предупреди депутатите от ПП, че като приключи, в парламентарната им група ще останат 15 души. "Кодовете се държаха от един председател и един премиер. Ние това няма да го позволим. Българите ще гласуват с хартия, членовете на секционните комисии ще броят и никой няма да има право да държи кодовете в тази държава повече!", изригна Свиленски.

 

КОЙ ЩЕ НАСТЪПИ МОТИКАТА ДВА ПЪТИ

Късно вечерта Кирил Петков лично реши да се обясни по повод обвиненията на Свиленски. "Единственото, което ви казах, е, че ние сме готови да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините, включително в секцията прозрачност и сигурност на машинното гласуване, и заедно да увеличим доверието на всички български граждани", каза несъвсем ясно бившият премиер.

"Уважаеми г-н Петков, нали знаете кой настъпва два пъти мотиката по един и същи начин?", отвърна му Свиленски, сподирен от подигравателен смях в залата. Червеният депутат заяви категорично, че няма да се отрече от думите си. И увери, че казаното от Петков е било чуто от негови съпартийци, а това, което съпредседателят на ПП е имал предвид, си е негов проблем. От конфликта се възползаха отново герберите, които с удоволствие изтъкнаха, че Петков е обвинен в търговия с влияние от бившите си политически партньори.

Петков разочаровано коментира, че е дал възможност на Свиленски да поправи грешка, но сега се е уверил, че става въпрос за лъжа. Затова следващата седмица ще подаде съдебен иск, както е направил и с Бойко Борисов.

Нито Кирил Петков, нито Бойко Борисов се явиха днес в Софийския районен съд, където тръгна частното наказателно дело, заведено от лидера на "Продължаваме промяната" срещу лидера на ГЕРБ. Вместо тях се явиха адвокатите им - Стоян Мадин за Петков и Менко Менков за Борисов.

 

А БОЖАНКОВ Е В АМЕРИКА

Компроматът беше реакцията на социалистите на разнообразните атаки, на които ги подложиха опонентите им по-рано. Левите депутати бяха подразнени, когато непрекъснато им се напомняше за изразената днес от младежкото обединение на БСП позиция в подкрепа на машинното гласуване, която извади за пореден път наяве вътрешния разлом в столетницата.

Разговорът зазвуча откровено комично, когато от ПП неколкократно попитаха реторично къде е Явор Божанков. Това е соцдепутатът, който се обяви в подкрепа на машинния вот и по същото време беше отстранен от парламентарната правна комисия, която одобри промените в Изборния кодекс. В последно време той изобщо не се забелязва в парламента. "Г-н Божанков е в Америка на командировка. Изпратен е за подготовка на бъдещи кадри", обясни Свиленски. Така само си докара подигравателни реплики от рода: "Дано Божанков не е някъде по на север от Канада."

Внезапна смяна в ръководството на парламентарната комисия по правни въпроси предизвика подозрения, че се появяват дисидентски настроения сред депутатите на БСП. Тази сутрин пленарната зала освободи социалиста Явор Божанков от поста на зам.

Изявлението на Свиленски вдъхнови Десислава Атанасова - водачът на герберските депутати, която заговори за "вълшебна флашка и вълшебни кодове". Впоследствие съпартийците й масово започнаха да използват тези фрази в дебата, за да дразнят Кирил Петков и хората му.

Засегнатите обаче не се стреснаха. Искрен Митев от ПП се обърна към Свиленски, че няма да ги уплаши. "Ако има код, който ги застрашава, защо предлагат смесено гласуване? Да предложат само хартиено гласуване", каза той.

Обади се и Божидар Божанов от ДБ, бившият министър на електронното управление в кабинета "Петков". "Кодът е един - изходният код на машините. И никой не го държи. Той е в ЦИК и е предоставен на министерството на електронното управление. Ако става въпрос за ключовете, това са нещата, с които се подписва приложението, което се слага на машините. Те също се държат от ЦИК", обясни той. Социалистите не се опитаха да го опровергаят. По-късно Божанов написа шеговито в Туитър:

Предавам се. Давам кодовете.

— Bozhidar Bozhanov (@bozhobg) November 25, 2022

 

КАКВО ЩЕ ПЕЧАТА МАШИНАТА

Многократно от ПП и ДБ подемаха най-съществената промяна в кодекса, която ГЕРБ-СДС предлага - превръщането на машините за гласуване в скъпи принтери. Същността на промяната е, че когато избирателите подават гласа си с машина, устройствата ще разпечатват бюлетини, които ще се броят от секционните комисии, но няма да разпечатват протоколи в края на изборния ден, с които да се отчитат изборните резултати. Поддръжниците на машинния вот настояваха да се запази машинното отчитане на резултата.

В един момент депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев с пренебрежителен тон обяви от трибуната, че политическата му сила ще се съгласи машините и занапред да печатат протоколи, ако това е цената да се прекрати многочасовият дебат в пленарната зала. "Аз отсега поемам ангажимент, че нашата група ще подкрепи това, което вие искате", обърна се той към колегите си от ПП и ДБ. В същото време, той подчерта, че герберите ще настояват бюлетините да се броят и на ръка от секционните комисии. За отбелязване е, че през цялото време Добрев говореше, че машините ще отпечатват разписки, както преди. А всъщност неговата партия иска устройствата да печатат "бюлетини за машинно гласуване", които са съвсем различни от разписките.

 

УМИШЛЕН ХАОС

На "хартиената коалиция" на ГЕРБ-СДС, БСП и ДСП не й беше достатъчно да направи скандални предложения в Изборния кодекс, но и вкара в хаос неговото обсъждане в пленарната зала.

Така стана заради начина, по който водеше заседанието Росен Желязков - зам.-председателят на Народното събрание от квотата на ГЕРБ-СДС. Той позволи на съпартиеца си Радомир Чолаков, който оглавява парламентарната правна комисия, да прочете цели 14 страници от доклада по законопроекта за второ четене, в които влизаха най-различни разпоредби. Идеята на Желязков беше очевидно да попречи на ПП и ДБ да прилагат тактиката си от предния ден - да разтягат до безкрай обсъжданията на законовите текстове и така да отлагат максимално гласуването. А точно така противниците на "хартиената коалиция" щяха да направят, ако докладът се четеше текст по текст.

С този подход обаче дебатът жестоко се разкъса, защото в изчетените 14 страници влизаше какво ли не - гласуването в чужбина, преброителните центрове, увеличаването на състава на ЦИК, общественият съвет към ЦИК, видеонаблюдението в избирателните секции, че дори и предложения върху преференциалното гласуване. А Йордан Цонев от ДПС, който беше поел воденето на заседанието, използва това, за да прекъсва всеки когото си поиска на основание, че се отклонява от темата на дебата. А такава тема фактически нямаше. Отгоре на всичко опитът на Желязков да попречи на ПП и ДБ да спъват хода на обсъждането се оказа напълно безполезен - само по един от гореспоменатите текстове се бяха записали за изказване всички депутати на Кирил Петков и Асен Василев.

Разглеждането на скандалните промени в Изборния кодекс, налагани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, изглежда ще се проточи дълго време.

От ГЕРБ-СДС пробваха да прилагат и други трикове. Десислава Атанасова - водачът на герберските депутати, обяви, че ще се откажат от няколко предложения - като елиминирането на район "Чужбина", премахването на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) и увеличаването на броя заявления, необходими за откриването на избирателна секция извън страната. Всъщност, това не беше инициатива на депутатите от ГЕРБ-СДС, а инструкция от водача им Бойко Борисов. Атанасова надълго и нашироко говори за неуредиците около вота в чужбина, като искаше да даде вид, че герберите са склонни на конструктивни компромиси. Иначе не бяха склонни да признанат вина. Атанасова снизходително отговори на критиките на колежка от ПП: "Права сте, че понякога вероятно и ние правим някои грешки."

Дребните отстъпки на герберите изобщо не впечатлиха опонентите им. Настимир Ананиев от ПП се заяде: "В ГЕРБ не сме виждали индивидуалност, всичко се свежда до каквото каже вождът. Трябва да се види ГЕРБ какво прави, а не какво говори." "Но какво общо има това с темата на дебата?", попита Йордан Цонев, който често поема защитата на герберите вместо самите тях. "Ако не ме прекъсвате, ще разберете", скара му се Ананиев, а Цонев му отвърна, че ще се наложи да прочете къде в правилника пише, че председателят на НС има право да прекъсва депутатите. "Ами, четете", отвърна Ананиев.

 

СУТРЕШНИ СКАНДАЛИ

След началото на днешното заседание лидерът на парламентарната група на герберите Десислава Атанасова предложи дебатът по Изборния кодекс да продължи и днес, а заседанието да бъде удължено до 15 ч. На това предложение скочи зам.-шефът на Народното събрание Никола Минчев от ПП, който припомни, че вчера водещият заседанието Йордан Цонев отхвърли подобно предложение, отправено от неговата формация. В пленарната зала настана хаос, а депутатите от ПП се скупчиха около трибуната. "Кой тук е председател на Народното събрание и с чии гласове?", обърна се Андрей Гюров от ПП към Росен Желязков, който в онзи момент водеше заседанието. 

В спора се намеси и съпредседателят на ПП Асен Василев: "За разлика от подправянето на бюлетини и подписи, воденето на Народното събрание изисква доза морал и разбиране за това, че нямате самовласт на власт". Желязков отвърна невъзмутимо: "Няма нищо по-демократично от това залата да гласува."

Йордан Цонев обаче пресече предложението на Десислава Атанасова, като посочи, че то наистина е недопустимо, защото идва от народен представител. В крайна сметка, ГЕРБ, ДПС и БСП единодушно гласуваха и днес да се гледат промените в Изборния кодекс и заседанието да се удължи до 15 часа. А по-късно беше удължено, докато не се обсъдят 14-те страници, изчетени от Чолаков - тоест, до неопределено време.

 

БСП В КОНФЛИКТ

Позицията на червените младежи, спомената по-горе, предвещава нови проблеми за соцлидера Корнелия Нинова. Всъщност, машинният вот беше само претекст, за да могат комсомолците да изразят недоволството си лично от нея. Затова в позицията се споменава критично за подкрепата, която депутатите от БСП оказаха за избирането на Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС за председател на парламента. Младежите напомнят, че навремето партията им се е борила за въвеждането на машинния вот, а сега доброволно се е отказала от спечелената в тази битка победа и така е позволила на противниците си отново да я причислят към статуквото.

Още по темата