Медия без
политическа реклама

НЗОК проверява 900 съмнителни хоспитализации в "Пирогов"

Пациенти с COVID са настанявани повторно с цироза и бъбречна недостатъчност, обяви МЗ

10 Юни 2021Обновена
БГНЕС

НЗОК проверява 900 случая на съмнителни хоспитализации в "Пирогов". Ако съмненията бъдат потвърдени, това ще е един от големите скандали, завещани в здравеопазването от управлението на Бойко Борисов, наред с незаконните трансплантации в болница "Лозенец".

Проверяват се 900 случая на пациенти с COVID-19 в спешния институт, които са лекувани първо за коронавирусна инфекция, а след около месец са хоспитализирани по други пътеки - главно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност, обяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров на втори извънреден брифинг пред входа на МЗ за днешния ден. Повторното приемане на тези пациенти е ставало в чернодробната клиника и в клиниката по бъбречни заболявания.

До момента са проверени една трета от тези 900 случая, обясни Петров. Според него съмненията към момента са за хоспитализации, неотразени адекватно по изискванията. Петров не изключи нарушенията да са направени от отделни лекари и клиники и допуска, че около една трета от тези хоспитализации са фалшиви. Ако мащабите на нарушенията се окажат големи, това говори или за знание на ръководството на болницата, или за липса на елементарен контрол и може да се стигне до смяна на директора, коментира Петров.

Петров не допуска да става дума за усложнения след прекараната инфекция, тъй като случаите са твърде много. Не е ясно и дали засечените странности имат връзка с преобразуването на клиники в COVID отделения - "Пирогов" бе една от най-натоварените болници в страната по време на пандемията.

Здравната каса проверява и други болници за фалшиви хоспитализации. "Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници", каза още Петров. От спешния институт обаче намекнаха точно за това в лаконичен коментар, в който заявяват, че са сред най-проверяваните болници в страната и в момента при тях текат едновременно шест различни проверки.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

"Пирогов" е третата голяма болница в София, в която се подават сигнали за нарушения. Фалшиви хоспитализации бяха установени и в болница "Лозенец", макар че там това е по-малкият проблем, а големият скандал е с незаконните трансплантации. В "Александровска" пък има твърде големи загуби в последните години, когато шеф на болницата е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Ръководствата на "Лозенец" и на Александровска бяха сменени, но Агенцията по вписвания блокира вписването на новите шефове, което разпали конфликт между институциите. Вчера здравният министър Стойчо Кацаров обвини агенцията в произвол, заяви, че цялата работа е нагласена между агенцията и бившите болнични шефове и поиска оставка на директора й Габриела Козарева. По случая тече проверка на правосъдното министерство.

Снощи Кацаров директно обвини предшествениците си в министерството Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, както и МВР и ДАНС, че са покровителствали незаконните трансплантации в Правителствена болница. "За всеки един от случаите е извършвана проверка, изпращани са данни, че това са фалшиви самоличности, както на здравния министър - и на Кирил Ананиев, и на Костадин Ангелов, и на ДАНС и на МВР. Никаква реакция от когото и да било няма. Документацията, която е изпращана, не е съхранявана. Те са покровителствали този процес. Всичко е заметено под килима", каза пред Би Ти Ви служебният здравен министър. Кирил Ананиев твърди, че не е имал информация за тези случаи, а Костадин Ангелов обвини наследника си, че се възползва от проверки, които той е наредил.

"Няма съмнение, че бившият министър е сезиран за тези нарушения", заяви тази сутрин и зам.-министърът Димитър Петров. Министерството ще се опита да изясни със съдействието на МВнР има ли истина в публикации на украински вестник, че има починал донор след операция в България.

По адрес на проф. Тодор Кантарджиев, срещу чието пенсиониране днес отново има насрочени два протеста на негови колеги, Петров бе категоричен, че министерството няма да преразгледа решението си.

 

КОНТРОЛ

От началото на тази година Централното управление на НЗОК е извършило 68 проверки в 22 държавни болници и 23 частни, а регионалните поделения на касата - 1488 проверки в 202 държавни и общински болници и 43 частни, отчете касата във връзка с повишения интерес към контролната дейност над болниците.
 
 

Още за скандалите в здравеопазването:

Кацаров: Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат

Проф. Спасов блокира новото ръководство на болница "Лозенец"

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата