Медия без
политическа реклама

Кацаров: Незаконните трансплантации са били покровителствани

Агенцията по вписвания е чакала до минутата уволнените болнични шефове да подадат възражение, за да откаже вписването на новите

09 Юни 2021Обновена
Изявление на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров

Министърът на здравеопазването: Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал Не обичам да говоря. Предпочитам действията ми да го правят вместо мен, но съм предизвикан да направя това изявление заради събитията от последните няколко дни. Първо, по отношение на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира. Второ, по отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията. Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност. Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война. Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал.

Posted by Министерство на здравеопазването on Wednesday, June 9, 2021

"За всеки един от случаите е извършвана проверка, изпращани са данни, че това са фалшиви самоличности, както на здравния министър - и на Кирил Ананиев, и на Костадин Ангелов, и на ДАНС и на МВР. Никаква реакция от когото и да било няма. Документацията, която е изпращана, не е съхранявана. Те са покровителствали този процес. Всичко е заметено под килима". Това тежко обвинение отправи тази вечер служебният здравен министър Стойчо Кацаров в предаването на Цветанка Ризова "Лице в лице" по Би Ти Ви. Кацаров разкри и че Агенцията по вписвания е чакала буквално до минутата уволнените шефове на "Александровска" да подадат възражение, за да откаже вписване на новото ръководство на болницата. Отказът е издаден два дни след подаването на документите. "Тази работа е нагласена", заяви Кацаров.

Служебният министър потвърди още, че "Александровска" е имала фондация, през която са минавали даренията за болницата, като изрази съмнение, че това е правено, за да се избегнат обществени поръчки. През тази фондация бившият министър проф. Костадин Ангелов е плащал на фирма на тъща си кетъринг за лекарите по време на пандемията, разкри разследване на "Капитал" преди няколко дни. Кацаров отново обвини предишните управляващи, че са управлявали "безобразно слабо" кризата. "Управлявана е политически, а накрая и предизборно и това е в основата на многото жертви, които дадохме", каза той.

По-рано министърът обвини Агенцията по вписвания в саботаж и поиска от колегата си в правосъдието Янаки Стоилов да провери действията на директора и да я уволни, ако се потвърди, че тя е превишила правомощията си, отказвайки да впише новите болнични шефове. Изпълнителен директор на агенцията в момента е Габриела Козарева. Стоилов веднага обяви, че прави проверка, а агенцията реагира с позиция, че стриктно спазва закона.

"Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война", обяви Кацаров в специално изявление.

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ ДНЕС

Днес стана ясно, че Агенцията по вписвания е отказала да впише в регистъра промените в ръководствата на Александровска болница и на болница "Лозенец". Според служебния министър този отказ излиза извън законовите правомощия на агенцията. "Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията", коментира той.

И в болница "Лозенец", и в Александровска става дума за временни шефове до провеждането на конкурс. В "Лозенец" ръководството бе сменено след разкрития за фрапиращи нарушения в трансплантациите, обявяване на несъществуващи хоспитализации и лошо финансово състояние. Директорът проф. Любомир Спасов обаче обжалва в съда освобождаването си и с това спря регистрацията на новия съвет на директорите. В "Александровска" пък бяха установени загуби за близо 70 млн. лв.

 

СПОР

От аргументите на агенцията излиза, че ръководствата на държавните болници, а и на всички държавни фирми, на практика са несменяеми, каквито и нарушения да бъдат открити в тях. Според агенцията законът е императивен, че всички членове на органите за управление и контрол на публичните предприятия се избират и назначават след провеждане на конкурс, като единствено при общинските публични предприятия е уреден ред за временно заемане на поста при предрочно прекратяване на мандат. 

В закона за публичните предприятия обаче има предвидени текстове при какви обстоятелства се прекратяват предсрочно правомощията на ръководните органи. Такава клауза е включена и в договорите за управление на членовете на съвета на директорите - в договора с последното ръководство на "Александровска" например пише, че той може да бъде прекратен предсрочно при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Въпреки тези обстоятелства, Агенцията по вписванията смята, че е налице нарушение на закона и на това основание отказва да впише новото ръководство. 

 

ОПРАВДАНИЕ

Следобед от Агенцията по вписванията излязоха с коментар, че са открили противоречие в документацията на Александровска болница, като посоченият за основание текст от закона за публичните предприятия е този, който се отнася за назначения след провеждане на конкурс. Същевременно в същия протокол е посочено, че членовете на управителния орган се избират за срок до провеждане на конкурс. От агенцията изтъкват, че не са си позволили да се произнасят по отношение на правилността на решенията на принципала (министъра), а преценката им е формална. В своя защита оттам посочват, че при регистрацията на УС на "Северноцентрално държавно предприятие" няма проблеми и вписването е било разрешено. Във връзка с твърденията за превишаване на правата, от агенцията обръщат внимание, че отказите на длъжностните лица по регистрация подлежат на съдебен контрол, но не и на административен контрол. Министърът твърди, че никаква грешка няма.

 

ДВУБОЙ

Кацаров продължава да държи на правотата си за пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев. "Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира", заяви той. И тази вечер Кацаров повтори няколко пъти, че няма никакъв личен мотив и че най-нормалното нещо на света е един служител на държавната администрация да бъде пенсиониран, когато навърши съответната възраст. Министърът твърди, че този подход следва и в другите структури на министерството, въпреки че взе за съветник проф. Мира Кожухарова, която е по-възрастна от Кантарджиев. От думите на Кацаров в студиото стана ясно, че е бил посрещнат от агитка протестиращи пред телевизионното студио.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?