Quantcast
Агенцията по вписванията се сдоби с универсален шеф | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Агенцията по вписванията се сдоби с универсален шеф

Габриела Козарева е заемала само ръководни позиции през последните години
6 368
 ИАНМСП
Габриела Козарева

В разгара на кризата с Търговския регистър правосъдният министър Цецка Цачева сложи начело на управляващата го Агенция по вписванията Габриела Козарева. 40-годишната юристка от половин година е шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Преди това беше зам.-министър на спорта - предложена от "Атака", а още по-рано - шеф на имотите в спортното министерство. Когато министърът на икономиката Емил Караниколов сложи Козарева начело на малките и средните предприятия, не бяха огласени мотиви защо се маха дотогавашната шефка, нито защо се слага новата. 

Козарева е била и консултант в частния бизнес - в "Юрекс", в "Евролекс", а от 2011 до 2015 г. е директор на "Правни и корпоративни въпроси" в "Нафтена Индустрия Сърбия Петрол" ЕООД, дъщерно дружество на "ГазпромНефт" АД. В началото на кариерата си е съдебен помощник във Върховния административен съд - апетитна длъжност за младите юристи. Завършила е класическата гимназия и право в СУ. От Министерството на правосъдието я представят като експерт с над 10-годишен управленски, административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право. 

"Мисля, че съм разгледала ситуацията от всички възможни ъгли", казва Козарева в интервю, когато оглавява агенцията за малките и средните предприятия. Тогава е представена и като завършила дистанционен курс в Кеймбридж по английско и европейско право. 

Имотната декларация на Козарева, подадена при встъпването й в агенцията за малките и средните предприятия, показва, че през 2013 г. е получила апартамент от 146 кв. м. и два гаража в София срещу замяна на друг имот. По-късно продава гаражите. Същата година тя купува и трети гараж, пак в район "Лозенец", за който плаща 23 470 лв. от заеми. Следващата година си купува друг апартамент от 144 кв. м в "Лозенец". Цената му е 234 700 лв., а средствата - пак от заеми. 

Козарева декларира две коли - BMW за 120 000 лв., купено през 2012 г. със заеми, и "Пежо" за 15 000 лв., придобито през 2009 г. от заплата. Единственият заем, деклариран от Козарева, е ипотека за 89 500 лв. Има и два влога - от 10 000 лв. и от 5000 евро.

 

БИЗНЕС

През 2013 г., когато е била член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и е решавала приоритетно преписки на фирми, свързани с интересите на Делян Пеевски, бившата шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е придобила салон за красота в София на стойност 140 000 лв., съобщи "Капитал", като цитира имотната й декларация. Основанието за придобиването е "вместо изпълнение на паричен дълг". Едно от трите дружества, които притежава съпругът й - "Блейси" ЕООД, има за предмет на дейност обзавеждане и експлоатация на козметични салони, фризьорски салони, козметични и естетични услуги и консултации, фризьорство, маникюр, педикюр и ноктопластика, масажи и др. Интересно е съвпадението с информацията отпреди дни, че 72-годишна маникюристка, собственик на салон за красота в столицата, е участвала в проект за надграждане на Търговския регистър редом с известни IT дружества. За участието на ЕТ "АЛФА – Веселка Велчева", притежател на салон "Пеперуда", Даскалова обяви, че фирмата е изготвила само два банера. Основните активи на семейството на Даскалова са два апартамента в София - 74 кв. м, придобит през 2016 г., и 93 кв. м, придобит през 2013 г., както и две къщи в пернишкото с. Кладница, купени през 2010 г. и 2015 г., към които през последните две години са купени и приобщени два допълнителни парцела. Първата къща е купена за 260 000 лв. с кредит, а втората - за 160 000 лв. Даскалова дава заеми – декларирала е вземания от два заема на обща стойност 121 485 лв. - единият е 70 000 лв., а другият 51 485 лв., но от декларацията не става ясно кога. Тя има и кредит от 35 800 евро от банка.


ИСКАНИЯ

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" настоява за ясни и изчерпателни отговори за кризата с Търговския регистър - например колко ще струва това на данъкоплатците. Гражданите държат и на оставката на "изненаданата от ситуацията" Цецка Цачева, тъй като тя не е контролирала как са се изхарчили отпуснатите 4 млн. лв. публични средства за надграждане системите за сигурност на регистъра и дали са изпълнени препоръките за оптимизиране на дейността му от миналата година. "Правосъдие за всеки" държи и ако до сряда регистърът не работи на пълни обороти, президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Самата Цачева не отваря дума да подава оставка заради безпрецедентната криза с Търговския регистър, който рухна на 8 август и пълната му функционалност още не е възстановена. Премиерът Бойко Борисов се зарече това да стане до сряда. "Сега" прати въпроси до Цачева, свързани с кризата в регистъра и с твърденията от оставката на Даскалова за политически натиск. До приключването на броя обаче отговори не дойдоха.

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

25577
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8187
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18524