Quantcast

Медия без
политическа реклама

Любомир Спасов блокира новото ръководство на болница Лозенец

Има опасност да се укрият доказателства, предупреди министерството на здравеопазването

08 Юни 2021Обновена
БГНЕС
Любомир Спасов

Любомир Спасов се опитва да остане в болница „Лозенец“ и това навява на съмнението, че той може да се опита да укрие доказателства. Така зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров коментира пред БГНЕС опитите на Спасов да спре уволнението си.

Както "Сега" писа, бившият шеф на болница "Лозенец" е блокирал назначаването на новия съвет на директорите. По въпроса вече има определение на Софийския градски съд от понеделник. Спасов е поискал спиране на регистрацията на новите шефове в болницата, тъй като обжалва решението на министъра за освобождаване на съвета на директорите. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

„Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, коментира Петров. Той няма обяснение за поведението на проф. Спасов при такива ясни данни за нарушения и при положение, че преписките са в съответните правоохранителни органи. Зам.-министърът коментира и оправданията на предишните управляващи по казуса. "Фактите по случая са дадени и на предишния министър и да не се прави на ощипана госпожица. Неговите твърдения, че са дадени в ДАНС не са верни. Това е направила Изпълнителната агенция. Тя е сезирала и него. Не мога да си обясня, защо, имайки тези ясни данни, при конкурса, който е проведен, проф. Спасов отново е бил назначен“, заяви д-р Петров. Спасов получава нов тригодишен мандат в края на март, след като се оказва единственият кандидат.

Несменяемият директор на Правителствена болница от 1998 г., се раздели с поста си в петък, след като служебният здравен министър оповести шокиращи нарушения с трансплантациите в лечебното заведение. От 2019 г. до края на април 2021 г. в болницата са установени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, за които има съмнения, че са незаконни, тъй като реципиентите не са в родствена връзка с донорите. Става дума за млади хора от Украйна и Молдова, които предоставят орган на свои "чичовци" и "лели" от Оман, Израел, Германия, Япония. В отделен случай е установено нарушение на изискванията при трансплантация на черен дроб на висш държавен служител, който е дописан в листата на чакащите в спешно състояние на следващия ден след операцията. Така той е изпреварил тримата пациенти, класирани преди него.

В петък Кацаров назначи нов съвет на директорите, който на свой ред определи доц. Радосвет Горнев за шеф на болницата до провеждането на конкурс. Новият съвет също предизвика съмнения - начело застана адвокат Ивиян Симеонов, който има фирми с хазартен бизнес и е собственик на казина в страната.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Междувременно пред медиите излязоха наяве подробности от предисторията на този скандал. От тях е видно, че нарушенията са били известни на службите и на министерството на здравеопазването от поне една година. Документи, показани в понеделник в Нова телевизия, както и разследване на "Капитал", сочат, че нарушенията са засечени покрай предупреждение на Интерпол чрез т.нар. лилава бюлетина за трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки, изпратено в началото на м.г. Предупреждението е препратено от МВР на агенция "Медицински надзор", която установява, че през 2019 г. у нас са направени 4 трансплантации на бъбрек от чужденци на други чужденци.

На 13 май 2020 г. агенцията изпраща запитвания до посолствата, чиито граждани са били у нас за тези операции, както и писмо до ДАНС. "Не знаехме, че става дума за нередни трансплантации. Виждахме, че става дума за трансплантации на чужденци. Уведомихме МЗ и ДАНС", обясни пред Нова телевизия тогавашният шеф на медицинския надзор Росен Иванов. От писмото се вижда, че то е изпратено до министър Костадин Ангелов и зам.-министър Бойко Пенков. Ангелов твърди, че си е свършил работата и е предал материалите на разследващите органи - ДАНС и ГДБОП. Междувременно от различни държави започват да идват отговори, че предполагаемите техни граждани са с фалшифицирани документи. Трансплантациите обаче не спират.

В началото на тази година от Израел пристигат сведения, че две двойки донор и реципиент, подготвяни за трансплантация, са с неистински документи. На 18 февруари агенцията предупреждава болница "Лозенец" незабавно да прекрати процедурите по подготовка на двете трансплантации. Всички налични документи са предадени на ГДБОП, става ясно от писмо до министъра на новия шеф на агенцията Георги Деянов. От ДАНС и ГДБОП не коментират случая. По разкритията обаче най-сетне текат разпити.

 

ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК

Вчера проговори и бившият маркетинг мениджър на Правителствена Мишел Леви, който също е сред разпитаните. Пред Нова телевизия той потвърждава, че има поне пет трансплантации в разрез със закона - четири бъбречни и една чернодробна. Реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна и Молдова. Връзката се осъществява от специална фирма-посредник, която намира донори и реципиенти. "С благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница "Лозенец", каза Леви, през когото минавала част от кореспонденцията. Юридическият отдел на болницата се занимавал с подготовката на документите.

Леви разказа и как агенцията е била поставяна пред почти свършен факт с тези трансплантации - документите са й изпращани само ден или два преди самата операция. "И да иска някой да реагира, той няма време", обясни той. За всяка трансплантация в сметката на болницата постъпвали над 20 000 долара - "абсолютно легално, по банков път". На въпрос защо е мълчал толкова време, Леви отговори: "Всеки от нас се притеснява, когато става въпрос за проф. Спасов. Когато ти казва, че има политически гръб, какво бихте направил?". Той също твърди, че е сезирал ГДБОП.

 

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

В края на 2020 г. болница "Лозенец" публикува на сайта си равносметка за годината. Придружена от портрет на Любомир Спасов, публикацията изброява 7 чернодробни и 6 бъбречни трансплантации, извършени в болницата през годината. За бъбречните пише следното: "Шестте бъбречни трансплантации бяха извършени от жив донор на възрастни пациенти. Една от тях бе с особено голяма сложност, наложена от факта, че пациентът беше с тежък порок на сърцето и преди бъбречната трансплантация бе необходимо да бъде извършена сърдечна операция – двуклапно протезиране".
 

Болница "Лозенец", в която миналата седмица бяха разкрити шокиращи нарушения, си е извоювала монопол върху трансплантациите у нас. В нея са направени 20 от 26 трансплантации, направени тази година.

 

Още по темата