Медия без
политическа реклама

Наесен ще имаме 1,3 млн. ваксини срещу новите варианти на COVID-19

Разполагаме с 900 000 дози, чийто срок на годност изтича до края на годината

ЕПА/БГНЕС

Българските пациенти ще имат достъп до нови адаптирани ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2. През есента на 2023 г. България ще получи 1,3 млн. дози нови вариантни ваксини срещу вариант ХВВ 1.5. Това съобщиха от министерството на здравеопазването в отговор на въпроси на "Сега".

Новите ваксини са осигурени по силата на допълнително споразумение към основния договор за доставки на ковид ваксини на ниво ЕС. За да получим от адаптираните бустери, те първо трябва да получат одобрение за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Първата доставка се очаква най-рано в средата на септември, в зависимост от датата на одобрението от ЕМА. При забавяне на одобрението, се отлага и доставката, посочват от екипа на проф. Христо Хинков.

Други доставки след тези 1,3 млн. дози не са планирани, но могат да бъдат поискани допълнително, ако възникнат конкретни нужди. Такива обаче едва ли ще настъпят, като се има предвид, че България остана най-слабо ваксинираната страна в ЕС и на ден поставените дози в момента се броят на пръстите на едната ръка.

Въпреки че в някои страни като Великобритания се дебатира да се пуснат и платени ваксини, у нас ковид ваксините ще продължат да се прилагат безплатно на всеки, заявил желание при личния си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в болниците, които продължават да правят ваксини. Както и в разгара на пандемията, приложението им ще е препоръчително за лица с хронични заболявания, имуносупресивни състояния и други нарушения в имунната система, при възрастни хора поради риска от тежко протичане на COVID-19 при тях и свързаните с това усложнения и смърт, уточняват от министерството.

БРАКУВАНЕ

България успя да се освободи от договорените доставки на хиляди ваксини, от които нямаме нужда. Въпреки това у нас продължават да залежават вече доставени количества - до края на 2023 г. изтича срокът на около 900 000 дози.

 

"Пфайзер" са поискали да внесат у нас Paxlovid

В България все още не са изпълнени редица условия, за да започнем да внасяме лекарството срещу COVID-19 Paxlovid, но процедурите са задействани, става ясно от отговори на МЗ по въпроси на "Сега".

Лекарственият продукт с търговско име Paxlovid, с притежател на разрешението за употреба Pfizer, е разрешен за употреба по централизирана процедура от Европейската комисия по препоръка на Европейската агенция по лекарствата. Съгласно одобрената кратка характеристика, той е показан за лечение на COVID-19 при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород, и които са с повишен риск от прогресия до тежка форма на заболяването, припомнят от министерството.

Към този момент Paxlovid няма утвърдена цена от Националния център по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и не е включен в Позитивния лекарствен списък, а поради това няма как да се заплаща с публични средства. Притежателят на разрешението за употреба вече е подал заявление за включване в този списък и за оценка на здравната технология като продукт с ново международно непатентно наименование. Процедурата вече се провежда и след като Paxlovid бъде включен в съответните приложения на Позитивния списък, ще бъдат определени и условията и редът за предписване и отпускане на продукта, посочват от МЗ.

В България са осигурени други продукти за специфично лечение на COVID-19 – Veklury (INN Remdesivir), Regkirona (INN Regdanvimab) и Kineret (INN Anakinra).

 

ОБРАТНО КЪМ МАСКИТЕ

В САЩ все по-отчетливо се виждат признаците на нова вълна. В страната в момента не се води статистика на случаите, но за растящия им брой се съди косвено по увеличения брой на хоспитализациите. За седмицата 5-12 август новите пациенти с ковид в болница са над 12 600, което е с почти 22% повече в сравнение с предходната седмица (в САЩ неделя се смята за първия ден от седмицата, а събота за последния).

Заради няколко случая на заразени служители холивудското студио "Лайънсгейт" върна задължителното носене на маски в централните си офиси в Лос Анджелис, като изисква всички да следят за поява на симптоми и да останат вкъщи, ако имат оплаквания или са пътували в чужбина през последните 10 дни.

Заради ковид сред студентите университетът Морис Браун в Атланта също върна задължителните маски, засега за две седмици.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, COVID-19, ковид, Paxlovid