Медия без
политическа реклама

Тезиси

Движението YouToo - да зачеркнем ли руската култура?

03 Март 2022Г-н БАЛЕВ
Pixabay
Великоруски агресор.

Поетът Радой Ралин има един цикъл "Войнишка тетрадка" - изключително четиво, писано под преките впечатления от участието му във Втората световна война. Там има едно стихотворение, в което срещаме следното обобщение: "Войната, тази най-голяма смърт, / деца оставя, ражда внуци. / Те като рана дълго я таят / и чистят с революция." Революцията няма отношение към настоящия текст, цитираме тази част, за да не прекъсваме поета насред изречението. 
В случая ни интересува другата част от посланието - войната винаги, неминуемо оставя дълготрайни белези и травми. Всяка война влачи след себе си огромни последствия. 
***
Сегашната война в Украйна вече роди един културен феномен - канцелиране на руския спорт и руската култура. 
Относно спортистите - те може хабер да си нямат от политика и никога да не са вземали отношение по тези въпроси. Но спортът е част от Путиновата доктрина за надмощие и повдигане на великодържавния дух. Спортисти също за жертва в тази война. Спортът в днешно време е извънредно скъпо и високотехнологично занимание, някои спортисти, независимо дали си дават сметка, за развитието си харчат пари на Дявола. Естествено, това не важи само за руските спортисти - в този бизнес има огромен оборот на мръсни пари. 
Относно културните дейци. Музиканти и артисти от големи световни сцени бяха свалени от участия заради изразена подкрепа за Путин - според част от публиката, несправедливо. Действително не е красиво да се остракират хора на изкуството по политически причини, ала в момента е неизбежно. Война е, умират хора, има ясно обозначен нашественик. Предлози и причини за тази агресия могат да се намерят и извън Путин. Украинизацията на Украйна не е най-хуманният процес на Земята, руснаците в Украйна имат различни проблеми, приближаването на НАТО до руските граници в представите на Кремъл се възприема като заплаха и т.н., и т.н. Но всичко това са спорове за това колко дявола се събират на върха на иглата. Големият неоспорим факт е, че никой не е влязъл в Русия да избива и дефашизира. Обратно - Русия влезе в Украйна с някаква хуманна мисия, която кой знае защо не успява да продаде на света като "справедлива кауза". 
***
В остракирането на хора и цели групи по този признак, както винаги, се стига до крайности. 
Както в движението MeToo покрай реалните мръсници пострадаха и набедени, така покрай санкциите срещу руската агресия се дискриминират хора, чиято вина е само в произхода им. Ако ще да си най-големият враг на Путин, щом си руснак, яж дървото - YouToo. А в самата Русия всъщност има сериозна реакция срещу войната и хората плащат това с реална цена - хиляди арести и кой знае какви още репресии.
По цял свят заведения отказват да обслужват руснаци, на някакъв закъсал руски кораб (не военен) отказали да му дадат гориво и го пратили... на майна си Райна (приблизително). 
В италиански университет пък свалили курс по творчеството на Достоевски. Кенсъл, брат ми, няма да преподаваш Достоевски, нищо че се пише хуманист. (Хуманист, хуманист, ама и той е писал пропаганда, та са му плющели ушите: "Константинополь, рано ли, поздно ли, а должен быть наш!") 
Така, разбира се, трябва да падне и Пушкин, толкоз повече, че и той е писал срещу запада - да не се бъркат европейците в "семейните работи" на Русия с Полша и Литва ("Клеветникам Росии"). Да разкараме дисидента Солженицин. В края на живота си той подкрепяше Путин. 
И Ръдиард Киплинг трябва да зачеркнем - откровен и убеден колониалист! Бащата на Реформацията Мартин Лутер в края на живота си е бил лют антисемит - кенсъл! Платон и Аристотел не са поставяли под съмнение робството - долу! В "Панчатантра" и "Хиляда и една нощ" режат носове за прелюбодеяние - отвратително, няма да четем такива гадости.
Ала по тоя път няма да стигнем далеч, първо, защото не можем със съвременни понятия да съдим хора от миналото и второ, защото дори малкият човек рядко бива еднозначен. А какво остава за големите личности в световната култура! 

Още по темата