Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна удари с ракети руски кораб, превозващ оръжие

Влекачът "Василий Бех" е транспортирал зенитно-ракетен комплекс "ТОР" до Змийския остров

17 Юни 2022Обновена
УНИАН

Украйна удари с ракети  руски кораб, който е превозвал оръжие, включително зенитно-ракетен комплекс "ТОР" до Змийския остров, съобщава УНИАН, като се позовава на председателя на Одеската областна военна администрация Максим Марченко. 

 

"Тази сутрин в Черно море ракети "Харпун" удариха влекача на Черноморския флот Василий Бех, докато транспортира боеприпаси, оръжие, личен състав и зенитно ракетен комплекс "ТОР" до Змийския остров. Кажете здравей на екипажа на крайцера "Москва!"", обяви Марченко. По-късно той редактира поста си и премахна от него, че ракетите са били "Харпун".

Няколко държави са готови да изпратят ракети „Харпун“ на Украйна, с които да се противодейства на руските  военни кораби в Черно море, пише британското издание „Телеграф“, цитирано от БТА. Целта е да се накара Русия да свали морската блокада.
Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи тази вечер, че флагманът на руския черноморски флот "Москва" е потънал.

УНИАН отбелязва, че корабът е бил построен в астрахановския ремонтен завод и е бил приет в състава на Черноморския флот на Руската федерация през 2017 г.  Дължината на кораба е 57 m, ширината е 14 m, а водоизместимостта е 1605 тона. По информация на оперативната групировка "Приморие" ракетният удар е нанесен в 3:55 сутринта. 23 души от 33 души екипаж са ранени, 10 са изчезнали. В момента тече спасителна операция.

 

Двадесет страни поеха ангажимент да предоставят оръжия на Украйна, за да ѝ помогнат да се изправи срещу руските сили, заяви на пресконференция в Пентагона американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Франс прес и БТА. Срещата премина много добре.

 

 

Украински военен завод край Киев, произвеждащ ракети, за които се твърди, че са използвани за поразяване на руския крайцер "Москва", е частично разрушен след руски удари през нощта, съобщава АФП, цитирана от БНР.

 

Още по темата