Медия без
политическа реклама

Путин директно заплаши Полша

Според руския президент поляците са забравили, че Сталин им е "подарил" част от териториите, но Русия ще им напомни

21 Юли 2023Обновена
Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин директно заплаши Полша, която се превърна в една от основните теми на съвещанието му с членовете на Съвета за сигурност.

"Западните територии на днешна Полша са подарък от Сталин за поляците. Нашите приятели във Варшава забравили ли са това? Ние ще им напомним", каза Путин.

По-рано Путин използва твърденията за териториални "подаръци" на съветските власти, за да оправдае анексирането на Крим и нахлуването в Украйна, припомня bbc.ru. В момента под руска окупация са около 20% от територията на Украйна. На 30 септември 2022 г. Путин подписа документи за анексирането на четири украински региона, като нито един от тях не се контролира напълно от Русия. През 2014 г. Русия анексира Крим.

Путин обвини Полша, че планира да окупира част от територията на Украйна. "Що се касае до полските лидери, те вероятно разчитат, че под "натовски чадър" ще сформират някаква коалиция и директно ще се намесят в конфликта в Украйна, за да си "откъснат" след това по-тлъсто парче, да си върнат територии, които смятат за исторически техни - днешна Западна Украйна", каза още Путин.

Путин свърза темата за Полша с контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна, което според него "засега не постига никакви резултати", а "подкрепата за Украйна от Запада е в задънена улица". Затова Полша се готви да сформира коалиция от съседни държави, членки на НАТО, която да вкара войски на украинска територия под предлог, че ще я защитават. "Полско-литовско-украинските военни съединения ще се използват за последваща окупация на Украйна. Ако те влязат в Лвов или на някоя друга украинска територия, там и ще останат - при това завинаги. Ние в това няма да се месим. Но Русия ще се намеси, ако има опит да се влезе в Беларус", каза Путин. Според него Полша има апетити и към беларуски земи.

Преди това шефът на Службата за външно разузнаване Наришкин заяви, че "сред полското ръководство се увеличават настроенията да се вземат под контрол западните украински територии, след което там да се разположат полски войски".

Киев и Варшава нееднократно опровергаваха приписваните им планове за въвеждане на полски войски в Украйна и "присъединяване" на западна Украйна към Полша. Освен това макар украинското контранастъпление да върви по-бавно от планираното, то все пак напредва. Според американския Институт за изследване на войната за пет седмици Украйна е освободила 253 кв.км. За сравнение - за шест месеца, по време на своята офанзива от 1 януари 2023 г. до 9 юли 2023 г., Русия е успяла да окупира 392 кв.км.


Отговор

Полското външно министерство ще извика руския посланик след думите на Владимир Путин, че Сталин е "дарил" на Полша земя. Това съобщи полският премиер Матеуш Моравецки в Twitter.

"Сталин беше военнопрестъпник, отговорен за смъртта на стотици хиляди поляци. Историческата истина е извън съмнение. Посланикът на Руската федерация ще бъде извикан в Министерството на външните работи", пише премиерът.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Владимир Путин, Полша

Още по темата