Медия без
политическа реклама

Макрон: Путин допусна историческа грешка с Украйна

Френският президент допълни, че Русия не бива да бъде унижавана

04 Юни 2022Обновена
Еманюел Макрон
ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви в свое интервю за регионални медии в страната си, че руският му колега Владимир Путин е допуснал "историческа и фундаментална грешка", като е нахлул в Украйна, и като резултат в момента е "изолиран".

"Мисля, и му казах, че той направи историческа и фундаментална грешка за своя народ, за себе си и за историята", каза Макрон, цитиран от БГНЕС. Той разказа, че е прекарал "стотици часове в телефонни разговори" с Путин. "Ситуацията по света е тревожна. Затова полагам толкова много усилия и хабя толкова много време. Изгубих вече бройката на разговорите ми с Пуни от декември насам. Стотици часове в телефонни разговори, проведени и по молба на Зеленски", разказва Макрон. 

"Мисля, че той се изолира. Да се изолираш е едно, но да можеш да излезеш от това е труден път", допълни той.

Френският президент заяви още, че Русия не бива да бъде "унижавана... за да може в деня, в който боевете спрат, да проправим път за излизане с дипломатически средства. Ролята на Франция е да е държава-посредник".

В интервюто Макрон също така намекна, че подготвя свое посещение в Киев и обясни, че не изключва такова.

 

Още по темата

Редица идеи на Макрон, за които е твърде рано да се говори, е напълно възможно да бъдат поставени в основата на по-нататъшни разговори.  Надяваме се, че Макрон ще обсъди в Киев нещата, които обсъждахме днес - да видим как ще мине срещата му там.
Френският президент Еманюел Макрон разкри цинизма на руския президент Владимир Путин, който лишавал от смисъл техните многобройни телефонни разговори след руската агресия в Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон