Quantcast

Медия без
политическа реклама

Макрон след срещата с Путин: Нито Русия, нито европейците искат хаос

Журналисти бяха допуснати само до размяната на любезности

07 Февр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Преговорите се водят на дълга маса в Кремъл и за да скъси разстоянието, Путин веднага премина на "ти"

"Редица идеи на Макрон, за които е твърде рано да се говори, е напълно възможно да бъдат поставени в основата на по-нататъшни разговори. Надяваме се, че Макрон ще обсъди в Киев нещата, които обсъждахме днес - да видим как ще мине срещата му там. Разбрахме се да се чуем и да обсъдим резултатите" - това заяви руският президент Владимир Путин след като разговаря 5 часа с френския си колега Еманюел Макрон. 

„Опитахме се да намерим точки, където нашите позиции се сближават. Трябва да работим бързо, за да избегнем ескалация. Сега напрежението се увеличава и това увеличава риска от дестабилизация. Нито Русия, нито европейците искат хаос и нестабилност, когато народите са пострадали толкова много от епидемията. Затова трябва да се споразумеем за конкретни мерки”, заяви след срещата Макрон.

Путин продължи с острата реторика срещу САЩ и НАТО: "Опитват се да уверят Русия, че НАТО е мирна и чисто отбранителна организация. Доколко това отговаря на реалността, гражданите на много държави са се убедили от собствен опит. Това са Ирак, Либия, Афганистан и една мащабна военна организация срещу Белград са събития, далеч от това, което една мирна организация би могла да извърши". „Движенията на нашите войски се представят като заплаха от руска инвазия в този случай в Украйна. Твърди се, че балтийските страни и други държави, нашите съседи, се чувстват в опасност. На каква основа, не е много ясно", допълни Путин.

Още в началото на разговора Путин се обърна към Макрон на "ти" с думите: "Сигурността в Европа е въпрос от обща загриженост за Москва и Париж. Бих искал да ти благодаря, че Франция неизменно взема най-активното участие в разработването на фундаментални решения в тази област“.

"Символично е, че се срещаме днес, защото точно преди 30 години бе подписан фундаментален документ – споразумение за специални отношения между Русия и Франция“, подчерта руският президент. „Виждам колко усилия полагат сегашното ръководство на Франция и лично президентът на Франция за разрешаване на кризата, свързана с осигуряването на еднаква сигурност в Европа в сериозна историческа перспектива, и за решаване на въпроси, които са тясно свързани с първата част - разрешаването на вътрешноукраинската криза в източната част на страната“, каза в приветствието си Путин.

"Мисля, че диалогът сега е по-актуален от всякога. Този диалог е необходим: само той ще гарантира сигурност и стабилност на европейския континент", отвърна Макрон. Френският лидер каза, че "сега има критична ситуация в Европа" и подчерта, че всички страни "трябва да се държат отговорно".

Украйна не вижда предстояща атака

Украйна все още не вижда признаци, че Русия се готви да атакува страната, заяви министърът на отбраната Алексей Резников по телевизия ICTV. "От военна гледна точка ударната сила има няколко характеристики. Така че към днешна дата тези 119 000 наземни компонента не са формирали ударен компонент за извършване на атака срещу Украйна", поясни той.

Още по темата