Медия без
политическа реклама

Въпреки най-новия разкол България се завръща на шахматната олимпиада

Десетина дни след "обединението" в БФШ 1928 за лиценз вече се гласят други три федерации

БГНЕС
Народната представителка от "Възраждане" и дългогодишна активна шахматистка Цвета Галунова (26 г.) е най-новото лице в трагикомичната битка за власт в българския шахмат.

След 6-годишна принудителна пауза България отново ще участва в световната олимпиада по шахмат. Въпреки несекващия раздор в управлението на древната игра у нас страната ни ще се представи и с мъжки, и с женски национален отбор в 44-тото издание на глобалния турнир на международната федерация (FIDE) - в Ченай (Инд, 28 юли - 10 август).

За последен път български отбори играха на олимпиадата в Баку през 2016 г., по време на която Генералната асамблея на европейския шахматен съюз (ECU) взе решение да замрази членството на федерацията ни (БФШ) заради съмнения за финансови машинации от страна на тогавашния президент Силвио Данаилов. На олимпиадата в Батуми през 2018 г. страната ни търпеше аналогична санкция от FIDE, а през 2020 г. класическият турнир не се проведе заради пика в пандемията от коронавирус.

Тъжната действителност в родния шахмат не се е подобрила съществено спрямо 2016 г., дори напротив. Към днешна дата няма федерация, лицензирана да администрира хилядолетната игра в България, въпреки наличието на не една и две организации, претендиращи за това.

Последната легитимна структура - "Българска федерация по шахмат 1928", остана без лиценз на 7 юни, когато той ѝ бе отнет от министъра на младежта и спорта Радостин Василев. На 10 юли БФШ 1928 проведе Общо събрание в Трявна, след което тържествено беше обявено "обединение" на двата основни лагера чрез избирането за съпредседатели на лидерите на двете враждуващи страни - бившите депутати Васил Антонов (БСП) и Руслан Тошев (ГЕРБ).

Само десетина дни по-късно обаче се оказа, че обединение не само няма да има, а разколът става все по-абсурден. Вследствие на сложни задкулисни игрички понастоящем има регистрирани три чисто нови федерации, които ще се конкурират с БФШ 1928 да получат лицензията за извършване на спортна дейност от държавата.

Най-любопитното е, че една от тях - "Българска федерация по шахмат 2022", е основана миналата седмица от самия Васил Антонов, който отново влиза в директен сблъсък с Руслан Тошев. В политическата надпревара за шахмата се включва и депутатката от "Възраждане" Цвета Галунова, която пък тази седмица е учредила "Българска федерация по шахмат 64" в партньорство с бившата световна и европейска шампионка (и бивша депутатка от ИТН) Антоанета Стефанова. На сцената е и настоящият президент на оригиналната БФШ Атанас Куртенков, който обаче кандидатства за лиценз с ново сдружение, регистрирано през май - "Българска федерация по шах"...

 

НА ДЪСКАТА

Сравнително добрата новина на фона на цялата тази трагикомедия е фактът, че за олимпиадата в Индия ще пътуват пълни български отбори, макар и лишени от най-добрите ни гросмайстори. След отказ от страна на Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова да седнат на първите дъски съставите на двата тима ще включват: Момчил Петков, Цветан Стоянов, Лъчезар Йорданов, Тодор Георгиев и Александър Ташев при мъжете; Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Габриела Антова, Виктория Радева и Белослава Кръстева при жените. Капитани са съответно Стефан Стойнов и Петър Арнаудов.

В Ченай България ще бъде представена и от един съдия - Радислав Атанасов.

 

Българският шахмат е произвел двама световни шампиони - Веселин Топалов оглавяваше и световната ранглиста в продължение на почти 4 години, Антоанета Стефанова се изкачи до №2 при жените.

 

Още по темата