Quantcast

Медия без
политическа реклама

Волейболистите спечелиха втори мач на олимпийската квалификация

Чиста победа над Нидерландия запази теоретични шансове за класиране на игрите в Париж 2024

04 Окт. 2023
FIVB
Българският тим ликува на отборната снимка след победата над Нидерландия

Волейболният отбор на България спечели втора победа на олимпийската квалификация в Сиан (Кит). Националите победиха чисто - с 3:0 (23, 21, 28) състава на Нидерландия, което им оставя теоретичен шанс за класиране сред първите два отбора, но то минава през твърде много условности и зависи от евентуални грешни стъпки на другите участващи отбори.

В двубоя, който се игра рано тази сутрин наше време селекционерът Пламен Константинов направи една промяна в стартовата шесторка, като на мястото на Александър Николов (лека травма в глезена) започна Аспарух Аспарухов. Николов обаче се появи в началото на II гейм и до края на мача реализира 10 точки. Още трима от българския тим завършиха с дуцифрен актив, като отново най-резултатен бе капитанът Цветан Соколов с 13 т. (3 блокади). Мартин Атанасов добави 12 (2 блокади), а Николай Колев - 11, като бе безпощаден на блок с шест спрени противникови атаки.

Отборно България превъзхождаше противника именно на блок (14:9), но също и по успешни атаки на мрежата (43:33) и направи по-малко грешни отигравания (19:25).

От тима на Нидерландия най-резултатен беше капитанът Нимир Абдел-Азис (16 т.), а двойно по-малко точки направи вторият реализатор Вутер Тер Маат.

След тази втора победа в Сиан отборът на България се изкачи с едно място нагоре до 5-о с актив от 6 т. С по толкова са още Аржентина и Канада, а лидерите - Полша и Белгия, имат по 7, но всичките четири отбора са с мач по-малко. Нидерландия е на 6-о позиция с 4 т., следвана от Китай (3) и Мексико (0).

След ден почивка на 6 октомври българският тим ще излезе в двубой срещу този на Канада, отново от 5 ч. наше време.

Още по темата