Медия без
политическа реклама

Трима български биатлонисти се класираха за олимпийското преследване

Владимир Зографски се нареди 38-и в ски скока от голяма шанца

12 Февр. 2022Обновена
Йоханес Тингнес Бьо е безапелационният шампион в спринта и утре ще стартира с аванс от 25 секунди в преследването
ЕПА/БГНЕС
Йоханес Тингнес Бьо е безапелационният шампион в спринта и утре ще стартира с аванс от 25 секунди в преследването

Трима от стартиралите в спринта на 10 км четирима български биатлонисти се класираха за утрешното преследване на 12,5 км на олимпийските игри в Пекин 2022.

Най-напред завърши лидерът на тима ни Владимир Илиев. 34-годишният троянчанин имаше великолепен шанс за влезе в Топ 20, но прати последния си патрон извън мишената и така завърши стрелбата си с две грешки. Двете наказателни обиколки го отхвърлиха назад в подреждането и Илиев остана на 31-во място, с изоставане от 1:51.8 мин. от шампиона Йоханес Тингнес Бьо. 

"Чисто функционално се чувствах по-добре днес от предишния старт, но допуснах досадни две грешки на стрелбата, което не трябваше да се случва. Поне последния изстрел трябваше да го сваля на 100 процента. Щом го произведох, бях сигурен, че ще уцеля, но не се получи. Стават тези неща. Гледам, че доста състезатели грешат на прав. Днес не е толкова силен вятърът, но явно напрежението оказва влияние. Съжалявам, но вече нищо не мога да върна назад", коментира Илиев.

И добави: "Беше малко по-тежко за бягане, защото има нов сняг, самото усещане на ските е по-бавно. Всички състезатели идваме с по-голяма умора на стрелбището, може би това оказва влияние. Вятърът днес не е причина. Аз си допуснах двете грешки, а просто не трябваше. Така е в спорта."

В първите 60, които добиват право на участие в преследването се наредиха още абсолютният дебютант - европейският шампион за юноши от миналия месец Благой Тодев и Антон Синапов. Тодев завърши 52-ри, на 2:38.8, като сгреши само един изстрел от десетте, а Синапов е 56-и, на 2:45.0 (2 гр.). За малко под чертата остана Димитър Герджиков - 63-и, на 2:56.1 (2 гр.).

По този начин мъжкият ни отбор повтори представянето си от ПьонгЧанг `18. Тогава в спринта също трима влязоха сред първите 60 - Красимир Анев бе 37-и, Владимир Илиев - 54-ти, а Антон Синапов - 56-и. Герджиков и тогава не успя да влезе в преследването на 12,5 км с 81-во място на 10 км.

"Ще се постарая в преследването. Тази година то повече ми върви. С всеки изминал ден състоянието ми се подобрява. Но тук ден с ден не си приличат. Вчера се чувствах много добре, днес - средно положение. Но се надявам с всеки следващ ден да става по-добре и по-добре. Утре ще направя всичко възможно. Прогнозата е за по-лошо време, вятър... Ще има доста шанс за някои състезатели. Надявам се да се придвижа максимално напред. След това ще дам всичко от себе си да помогна на отбора. За масов старт мисля, че няма големи шансове, но не трябва да се губи надежда", сподели Владимир Илиев.

Той за пореден път се оплака от надморската височина:

"Не е толкова голяма - 1700 метра, но на този континент, на тази географска ширина, явно по друг начин се усеща. Никога не съм бил на такова трасе, никога не съм се усещал така чисто функционално, да е толкова тежко за бягане. Но за всички е еднакво. Някои явно са се подготвяли на по-подходящи места. Може да има и умора от последните тренировки. Всички имахме голямо желание да се подготвим максимално за тези игри и в това желание може да сме дали малко повече от себе си."

В днешния спринт над всички бе Йоханес Тингнес Бьо, който направи една грешка в стрелбата, но с феноменално бързо ски бягане финишира за 24:00.4 мин. Титлата е втора за норвежеца от Пекин 2022 след тази от смесената щафета. Иначе той има в кариерата си още два сребърни и един бронзов медал.

Втори е Кентен Фийон Майе (Фр) - на 25.4 сек. (1 гр.). Така той ще стартира утре 25 секунди след Бьо в преследването. А бронза спечели баткото на Йоханес - Тарей Бьо, изостанал с 38.9 сек. (1 гр.).

Преследването при мъжете е от 12:45 ч. българско време, а преди това - от 11:00 ч. е преследването на 10 км при жените, в което ще участва Милена Тодорова.

 

СКИ СКОКОВЕ

Единственият български представител в ски скоковете на олимпиадата в Пекин - Владимир Зографски, зае 38-о място в последното си състезание на XXIV зимни игри. В I кръг от надпреварата на голямата шанца в Джандзякоу самоковецът направи опит от 125 м, за който получи 112,5 т.

Последната позиция в Топ 30, даваща право на участие във финалния кръг за разпределяне на медалите, зае японецът Джунширо Кобаяши със 120,4 т. за скок от 130 м. Лидер след първите опити беше брат му Рьою Кобаяши със 147 т. след скок от 142 м, следван от Мариус Линдвик (Нор) със 144,8 т. (140,5 м) и Тими Зайц (Слвн) със 140,7 т. (138,5 м).

"Като резултат не съм доволен, но реално погледнато скокът ми беше хубав, свърших си работата, бих казал. За съжаление огромното изоставане в скоростта на засилване остана, просто при това положение няма шансове. Не успяхме да го решим този проблем. Хората дори ме подиграват, че изоставането ми е катастрофално и все едно стартирам от четири позиции по-надолу. Не знам. Опитахме, но нищо не се получи", обясни Зографски.

Той е значително по-доволен от представянето си на малката шанца, на която се класира 22-ри миналата неделя:

"Като цяло имах сериозни шансове на малката шанца, но не успях да направя два добри скока там. Въпреки това 22-ри резултат е солидно представяне. На голямата шанца се видя, че с това изоставане в скоростта просто нямаме никакви шансове. Не успяхме да отстраним проблема и така приключва моето участие."

28-годишният българин добави, че все още е далеч от мисълта за край на кариерата, като заяви с усмивка:

"Аз съм все още млад за ски скока. При нас се скача до 40 години, така че аз имам време за още три олимпиади. Разбира се, гледам първо да се фокусирам върху следващия сезон и не мисля за толкова напред."

Във втората фаза на днешното състезание на голямата шанца олимпийското злато извоюва Мариус Линдвик със сбор от 296,1 т. след втори опит от 140 м. Рьою Кобаяши остана със сребърен медал с общо 292,8 т. (138 м във финала), а за бронза се пребори Карл Гайгер (Гер) с 281,3 т. (138 + 138 м).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата