Медия без
политическа реклама

Спортът иска 40% увеличение на бюджета за 2022 г.

По новата програма за финансиране всяка федерация ще има гарантирани 20 000 лв. от държавата, разкри министър Кузманов

07 Дек. 2021
Андрей Кузманов
БГНЕС
Андрей Кузманов

Близо 40-процентно увеличение на бюджета е поискало министерството на младежта и спорта (ММС) за 2022 г. Това стана ясно от изказване на служебния спортен министър Андрей Кузманов по време на брифинг в Спортната палата в София днес по обед.

"Предвидили сме с 38 млн. лв. повече за догодина, предимно за финансиране на спортната дейност. Разбира се, всичко зависи от Народното събрание и донякъде от бъдещия нов спортен министър", заяви Кузманов.

През 2021 г. гласуваният бюджет на ММС възлизаше на общо 97,6 млн. лв. Сумата беше безпрецедентно висока и представляваше ръст от 19% спрямо предходната година, когато ведомството разполагаше с 82,3 млн. лв. от държавната хазна. Ако исканото сега увеличение бъде одобрено от 47-ия парламент, то догодина спортът ще разполага с около 135,6 млн. лв., или с 39% повече от сега.

Основната част от парите трябва да обезпечат новата програма за държавно финансиране на спортните федерации. Предложеният от екипа на Кузманов проект ще бъде разгледан днес следобед "на четири очи" между министъра и ръководствата на отделните спортове, след като вчера изтече 10-дневният срок за обществено обсъждане.

Макар и с двуседмично забавяне, министерството на младежта и спорта (ММС) публикува обещания проект за изцяло нова програма за държавно финансиране на спорта за високи постижения.

Основната промяна предвижда премахването на категоризацията на спортовете според историческите успехи, потенциала и социалната им значимост и въвеждането на три основни групи: олимпийски индивидуални; олимпийски колективни; и неолимпийски спортове. Конкретните им бюджети ще бъдат изчислявани по математическа формула, отразяваща съотношението между реално постигнатите резултати, специфичните условия и нивото на конкуренция в различните дисциплини.

"Много федерации в момента са недоволни от субективно финансиране. Тази програма е разработена с екипа от дирекция "Спорт за високи постижения". Целта е да избегнем именно този субективизъм и федерациите да получават пари за това, което са заслужили. Досега пари получаваха 43-44 федерации, отсега нататък всяка федерация ще получи първоначална сума и ще може да надгражда над нея според постигнатите реални успехи", обясни министър Кузманов.

Той разкри и конкретната базова сума, с която ще разполага всяка федерация, независимо от резултатите и постиженията ѝ - 50 000 лв. за олимпийска федерация и 20 000 лв. за неолимпийска федерация.

Държавата в лицето на министерството на младежта и спорта (ММС) се кани да въведе изцяло нов механизъм за финансиране с публични средства на спортните федерации в България.

Андрей Кузманов обяви също така, че в края на лятото ММС е получило допълнителни 3 млн. лв. от Министерския съвет за покриване на премиите на българските призьори от олимпийските игри в Токио 2020. През август наши спортисти спечелиха три златни, един сребърен и два бронзови медала и постигнаха още шест класирания в Топ 8.

По наредба държавата изплаща премии в размер на 250 000 лв. за първо място, 200 000 лв. за второ, 150 000 лв. за трето и от 40 000 до 10 000 лв. за класиране от четвърто до осмо място на олимпиада.

"Министерството се пребори и издействахме средства за наградите на олимпийците от летните игри в Токио. В бюджета бяха заложени много малко пари за премиране, имаше 3 млн. лв. дефицит. Получихме ги от правителството и до края на септември вече беше изплатено всичко на нашите шампиони, медалисти, призьори. Също така променихме наредбата за параолимпийците, защото тези хора се трудят наравно с олимпийците. Те ще бъдат компенсирани и с едни допълнителни награди, които ще им бъдат раздадени тази седмица", заяви Кузманов.

Той припомни, че миналия месец Министерският съвет отпусна и бяха раздадени и допълнителни над 1 млн. лв. на всички спортни федерации, които са се оплакали от недостиг на средства до края на 2021 г.

"Точно 1 030 000 лв. се дадоха на федерациите, за да може да си завършат годината. Покрай COVID много от разходите се увеличават. Бяха дадени допълнително средства и на зимните спортове, за да може да спечелят повече квоти за предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин през февруари. Само те получиха около 600-700 хиляди лева от тази сума", поясни служебният министър.

Допълнителни над 1 млн. лв. е осигурило Министерството на младежта и спорта (ММС) по програмата за държавно финансиране на спортните федерации за 2021 г. До края на настоящата година тази сума ще бъде разпределена на всички федерации, заявили недостиг на средства.

 

ТЕЧАЩИТЕ ПРОВЕРКИ В ММС

Андрей Кузманов обяви, че и към момента продължават наредените още през април проверки в държавните дружества, чийто принципал е спортното министерство. Тече и одит на самото ведомство от Сметната палата.

"Говореше се за изчегъртване и разни други тежки думи. Това, че някой си гледа работата, не значи, че е изчегъртване. Министерството изпълнява и контролни функции. Продължаваме да работим с много от хората, назначени от предходния министър. Като цяло съм доволен. Единствената ми забележка е, че работят малко тромаво. Но тук, в последните няколко месеца най-сетне разбраха, че те нe работят за този или онзи министър, а за държавата", заяви Кузманов.

По думите му общо 15 проверки са предадени към НАП, като "една от тях е завършена, седем ще завършат до седмица, а останалите седем ще продължат". Министърът обаче не съобщи какъв е резултатът от приключената проверка: "Чакаме официалните документи."

Предстои одит на Българския спортен тотализатор и на още две от търговските дружества, стопанисващи държавни спортни имоти - "Национална спортна база" и "Академика 2011". Конкретно за тотото Кузманов заяви:

"Ние все още чакаме отчети. Мога да кажа, че засега работи тотото. Изпълнява се планът, който е приет от миналата година за тази. Но лично на мен не ми харесва как работи. При положение че е единствен играч на този пазар, резултатите трябваше да са далеч по-добри."

 

ЗА БАЗИТЕ НА "ЦСКА-СОФИЯ"

Приключилият още в края на лятото одит на третото държавно дружество, стопанисващо спортни бази - "Сердика спортни имоти", установи огромни загуби заради несъбрани задължения на основния наемател - футболния клуб "ЦСКА-София", ползващ ст. "Българска армия" и тренировъчния комплекс в Панчарево. Според последно изнесените данни натрупаният дълг е над 2,5 млн. лв.

"Никакво развитие няма там. Другата седмица ще ги поканим на поредните разговори, за да видим какво може да се предприеме. Трябва да започнем оздравяване на "Сердика спортни имоти", защото тези загуби на дружеството, причинени от ЦСКА, са огромни. Трябва спешен план", заяви Кузманов.

Къде се къса нишката в комуникацията между Министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София"?

Относно друг от имотите в активите на ССИ - занемарения плувен комплекс "Червено знаме" в столицата, спортният министър заяви:

"Има потенциални инвеститори. Има много хора, които искат да работят за спорта, но и да печелят. Има лъч в тунела. Има идейни проекти, които сме гледали. Ще ги предадем на следващите. Там трябва да има нова зала, площадка за кънки и хокей на лед, открити и закрити басейни, сериозен комплекс. Идеята там не е да се кърпи на парче, а да се изгради един оазис на спорта. Мястото е доста привлекателно, така че може да се комбинира и за развлекателна дейност.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата