Медия без
политическа реклама

Новата схема за финансиране: донякъде справедлива в очите на спорта

Президентите на големи и малки федерации споделиха пред "Сега" мнението си за математическия модел на ММС

01 Дек. 2021
Президентът на БФВ Любомир Ганев призова всички федерации да не разчитат единствено на държавата за своето финансиране.
Илияна Кирилова
Президентът на БФВ Любомир Ганев призова всички федерации да не разчитат единствено на държавата за своето финансиране.

Държавата в лицето на министерството на младежта и спорта (ММС) се кани да въведе изцяло нов механизъм за финансиране с публични средства на спортните федерации в България. За разлика от досегашната "Програма за развитие на спорта за високи постижения", в която съществуваше генерална категоризация на спортовете според историческите успехи, потенциала и социалната им значимост, занапред се предвижда да бъдат въведени три събирателни групи: олимпийски индивидуални спортове; олимпийски колективни спортове; и неолимпийски спортове.

Конкретните бюджети на отделните федерации ще се изчисляват по математическа формула, отразяваща съотношението между реално постигнатите резултати, специфичните условия и нивото на конкуренция в различните дисциплини. С най-голяма тежест ще бъдат успехите на олимпийски игри, световни и европейски първенства, както и на глобални и континентални шампионати за младежи и юноши. Крайният резултат от уравнението за всяка федерация ще представлява полагащият ѝ се относителен дял от средствата, заложени за всяка от трите категории - съответно 81%, 13% и 6% от общия бюджет на програмата на ММС, който през последните години варира около 60 млн. лв.

Макар и с двуседмично забавяне, министерството на младежта и спорта (ММС) публикува обещания проект за изцяло нова програма за държавно финансиране на спорта за високи постижения.

Проектът на програмата за 2022 г. беше публикуван на сайта на министерството на 25 ноември и подлежи на обществено обсъждане в 10-дневен срок. В течение на този период, който изтича в неделя (5 декември), "Сега" потърси мнение от ръководителите на някои от водещите федерации в България, както и от представители на по-малки спортове.

По средата на срока повечето от тях вече са запознати с предложенията за генерална промяна в методиката за финансиране от държавата. Своите коментари се съгласиха да дадат президентите на шест различни федерации, като преобладаващото впечатление е, че проектът на ММС е предпоставка за равнопоставеност, макар и с отделни забележки към някои детайли. Ето какво казаха те:

 

Любомир Ганев, волейбол (БФВ):

"В новата програма на практика се отдава голямо значение на индивидуалните спортове. Над 80% от финансирането е за тях. Ние ще си представим проекта такъв, какъвто си го представяме всяка година. Нашият бюджет обикновено е повече от два пъти от това, което ни дава министерството. Ние винаги търсим и други приходи. В крайна сметка каквато е програмата, по нея ще кандидатстваме.

Направили сме коментари, че ние имаме четири възрасти под мъже и жени, а според този проект значение ще имат само първите две. Така, например, успехите на 18-годишните юноши във волейбола се обезценяват, защото ще се взимат предвид само резултатите на младежите до 20 г. и до 22 г.

Сигурно ще изникнат и други забележки, на в крайна сметка какъвто е законът за всички, такъв е и за нас. Ние винаги сме се старали нашият бюджет да бъде достатъчно голям, за да може през годината да направим всичко, което е нужно. Отново ще се опитаме да го защитим максимално добре пред министерството. Ще продължаваме да търсим и партньори.

И пак повтарям - ние не трябва да разчитаме само на държавата. С това се обръщам към всяка една федерация и всеки един клуб. Държавата каквото дава - трябва да се целува ръка. А спортът трябва да създаде един толкова атрактивен продукт, че да иска да се асоциира с други партньори и да генерира допълнителни приходи за своята дейност."

 

Георги Аврамчев, плуване (БФПС):

"Още не сме се запознали съвсем детайлно с новата програма. Тази седмица ще имаме събиране във федерацията, на което ще разгледаме акцентите в проекта на ММС. Ще анализираме по-подробно и другата нова програма - за кадрово осигуряване на спортовете по отношение на треньорите.

При всички положения българският спорт има нужда от нови идеи. Важно е да няма две различни програми за финансиране - една за олимпийска подготовка и друга за високите постижения. Колкото и нескромно да звучи, нашата федерация в последния олимпийски цикъл постигна относително най-много квоти с най-малко средства.

В никакъв случай не казвам, че плуването е по-добър спорт от останалите. Всички спортове трябва да бъдат достатъчно добре финансирани. Но когато се вижда, че с определен бюджет постигаш големи резултати, а други федерации с много повече средства не постигат същите резултати, би трябвало да е сигнал за нещо.

Ние дълги години бяхме във втората група, но сега вече имаме резултати, които ни позволяват да изискваме малко по-голямо внимание. Така че като цяло аз приветствам подобна нова категоризация, защото би трябвало да даде по-обективна оценка на свършената работа."

 

Добромир Карамаринов, лека атлетика (БФЛА):

"В момента все още нямам напълно ясна представа какво предлага новата програма на ММС, тъй като напоследък през повечето време съм извън България. Като президент на европейската федерация офисът ми е в Лозана, а тази седмица съм на заседания на световната федерация в Монте Карло. Не съм имал време да се запозная, но предстои да го направя."

 

Стефан Цветков, тенис (БФТ):

"За да има повече равнопоставеност, всички спортове трябва да започват с равен старт всяка година. Не бива едни спечелени медали отпреди две или три години да бъдат определящи за нивото на заслуги, защото това също може да е резултат от субективни фактори. Например, може в даден спорт да е имало смяна на поколенията и затова в определен момент да е имал по-малко успехи в сравнение с друг период, в който е бил по-успешен.

Освен това мисля, че трябва да се включат критерии за определяне на това колко един спорт е атрактивен от комерсиална гледна точка. Колко зрители и рекламодатели привлича, колко често е излъчван по телевизията, какви приходи и какъв имидж генерира за държавата."

 

Володя Златев, бадминтон (БФБ):

"Щом новата система премахва категоризация на спортовете, това е добре. Виждаме, че включва критериите масовост, социална значимост, работата с хората с увреждания. Ами бадминтонът е един от шестте спорта, официално застъпени в учебната програма за спорт в училище и работим много с ученици.

Добре е да има равнопоставеност на спортовете. Защото сега, без да казвам нещо лошо срещу другите спортове, борбата или щангите, да кажем, имат световно и европейско първенство всяка година и медалите им носят точки за категоризация. А при много спортове, включително и в бадминтона, не е така. Например при нас не се отчитат постиженията по големите турнири, които на практика са с ранг на световни първенства. Така че това нововъведение би трябвало да е свеж полъх и всички ще имат равен старт."

 

Юрий Алкалай, бейзбол и софтбол (БФБС):

"Като цяло програмата изглежда много добре, но може да са направят някои корекции за допълнително изчистване на субективизма. Тъй като тя, разбира се, е съобразена със ЗФВС, на първо място е важно да се помисли за промени в самия закон, който все така възпира по-малките федерации въобще да кандидатстват за финансиране.

В самия проект според мен не е правилно заложено съотношението на дяловете от общия бюджет на програмата. Несправедливо е колективните спортове да получават едва 13%, защото те имат много по-голяма тежест и носят много повече престиж.

Също така смятам, че в таблицата за точкуване на постигнатите резултати от неолимпийските спортове трябва да се взимат предвид класирания поне до шесто място, а не както е предложено само до трето. Но въпреки всичко се вижда, че новата програма е стъпка напред в отношенията между държавата и спортните федерации."

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата