Медия без
политическа реклама

Спортният министър уволнява дисциплинарно корумпирания служител

Прокуратурата повдигна обвинения на двамата арестувани за подкуп от 62 000 лв.

17 Дек. 2023
БНТ
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев в студиото на БНТ.

Министерството на младежта и спорта ще предприеме мерки за затягане на контрола след корупционния скандал, разразил се във ведомството в петък. Това обяви ресорният министър Димитър Илиев два дни след като служител на ММС беше арестуван с подкуп от 62 000 лв.

Макар че от прокуратурата все още не са обявили официално имената на замесените в схемата, спортният министър не отрече, че става дума за легенда на българския спорт и неговия син, който през последните години работи като експерт в Спортната палата. При днешното си гостуване в предаването "Арена Спорт" по БНТ Илиев беше подканен от водещия Илиян Енев да коментира ситуацията със "сина на олимпийския шампион от 1992 г. и настоящ треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов, който е експерт в ММС, с този подкуп, с който беше хванат и прокуратурата повдигна обвинения на двамата".

В отговор министърът заяви:

"От първия ден аз като министър и моят екип имаме пълна непоносимост към корупцията. Това, което искаме да изграждаме като политика, е пълна прозрачност, пълна защита на обществения интерес, ясни правила. Сега тези хора, които са свикнали в миналото да им минават номерата, трябва да знаят, че оттук нататък това вече няма да стане. Всеки ще трябва да си носи отговорността за действията. Защото фактът, че в ММС има човек, който си е позволил да се изкуши и да направи такава мръсна схема, означава, че ние трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни. Ще предприемем драконови мерки за контрол за всички финанси, за всички средства, които министерството отпуска. Защото в крайна сметка това са средства от данъците на българските граждани и всеки трябва да знае те как се харчат и къде отиват."

Впоследствие водещият отправи и конкретен въпрос за бъдещето на разобличения служител с думите: "Означава ли това, че Иван Иванов, експертът в ММС, ще бъде уволнен дисциплинарно?"

На което министър Илиев отвърна категорично:

"Това въобще няма нужда да го коментираме. Това е повече от ясно. Но означава, че оттук нататък ние ще направим промени, които да сведат до минимум, до нула възможностите за такъв тип намеса. Защото в крайна сметка спортното министерство е ресурсно министерство. Там, където има пари, винаги може да се намери някой, който да се изкуши да посегне. Ние работим на програмен принцип, в който участниците пускат своите проекти, те се разглеждат най-напред от експертите, след това отиват в една комисия, във втора комисия и чак тогава се подписват договори за тези средства. В случая разчитаме това да са хора с висок морал и ценностна система. Но както виждаме, явно не всички притежават такава. Затова и системата за контрол трябва да бъде променена."

По-рано БНТ съобщи, че прокуратурата вече е повдигнала обвинения на двамата арестувани за искане и получаване на подкуп, както и за съучастие, като цитира същите имена. Според източници на "По света и у нас" подкупът е бил поискан от президента на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, за да бъдат впоследствие отпуснати на спорната федерация 1 милион и 200 хиляди лева за организацията на предстоящото европейско първенство по щанги, на което България трябва да е домакин през следващата година.

Очаква се от софийската градска прокуратура да разкрият повече подробности в понеделник.

Служител на Министерството на младежта и спорта (ММС) на експертна длъжност е задържан с подкуп от 62 000 лв. в белязани банкноти, съобщи прокуратурата.

Ключови думи:

ММС, Димитър Илиев

Още по темата