Медия без
политическа реклама

Служител в спортното министерство е задържан с подкуп от 62 000 лв.

Часове по-късно още две лица бяха изведени от ведомството с белезници

15 Дек. 2023Обновена
БГНЕС архив

Служител на Министерството на младежта и спорта (ММС) на експертна длъжност е задържан с подкуп от 62 000 лв. в белязани банкноти, съобщи прокуратурата. Първоначалната информация беше, че арестуваният е на висша ръководна длъжност, но на брифинг от държавното обвинение обявиха, че е експерт.

Акцията на Софийската градска прокуратура и Антикорупционната комисия е проведена в петък по обяд.

Мъжът е трябвало да съдейства една от спортните федерации да получи финансиране за голямо международно състезание (ежегодно ММС отделя по около 5 млн. лв. за подпомагане на домакинства на големи международни състезания на федерациите, които кандидатстват по съответната програма в края на предходната година).

Държавното обвинение обаче отказа да каже за коя точно федерация става дума. Но на директен въпрос не отрече, че може да е тази по вдигане на тежести, която пред февруари ще е домакин на европейското първенство за мъже и жени в "Арена София". 

„Подкупът е поискан от шеф на спортна федерация, за да се отпусне 1,2 млн. лева финансиране за организиране на европейско първенство и да не бъдат спирани по-нататъшни финансирания на съответната федерация“, съобщи зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев. 

Градският прокурор Илиана Кирилова поясни, че експертът е задържан за 24 часа, но е възможно да има още арестувани. Часове по-късно Нова тв обяви, че са задържани още две лица, които били отведени с белезници.

Акцията е започнала след сигнал до антикорупционната комисия, като в момента се извършват обиски, претърсвания и разпити. От прокуратурата обясниха, че сигналът им е бил докладван днес и веднага е било образувано досъдебното производство.

Прокуратурата натърти, че КПКОНПИ е експлоатирала специалните разузнавателни средства, в случая белязаните пари, но и добави, че  всичко е било направено по правилата. 

"В понеделник ще ви предоставим подробна информация относно длъжността на служителя, колко точно са поисканите парични средства, за какво точно са, за коя спортна федерация точно става въпрос. Ще има допълнителна информация", посочи Кирилова в опит да отклони всички конкретни въпроси.

"В отговор на медийни запитвания във връзка със задържането на служител на Министерството на младежта и спорта Ви информираме, че ръководството на ММС оказва пълно съдействие на Софийска градска прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията. Задържаното лице е на експертна длъжност в дирекция на ММС и няма никакви ръководни функции. Допълнителна информация по случая ще предоставят разследващите органи", отговориха от пресслужбата на спортното министерство на запитване на "Сега".

Министерството на спорта оказва пълно съдействие на разследващите органи след акцията и задържането на служител за подкуп, заяви в коментар за БНТ министърът на спорта Димитър Илиев. "Това, което аз имам като информация е същото, което има и в медиите. Днес е имало акция на КПКОНПИ и прокуратурата и е задържан служител на Министерството на младежта и спорта за огромна сума за подкуп", обяви той и добави, че "служителят е главен експерт в Министерството на младежта и спорта".

Правомощията на въпросното лице било "като на всеки друг експерт в министерството". "Обработва проекти, работи в услуга на федерациите и аз изключително се радвам и искам да използвам повода да поздравя службите, че са заловили лицето, тъй като в Министерството на младежта и спорта няма място за рекети", заяви още министърът.

Ключови думи:

подкуп, ММС, щанги

Още по темата