Медия без
политическа реклама

Шахматния Моцарт отказа да защитава световната титла

Нямам никакво желание да играя и просто няма да играя в този мач, обяви Карлсен

20 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС архив
Още миналия декември в Дубай световният шампион Магнус Карлсен даде да се разбере, че вече не вижда предизвикателство в мачовете за шахматната корона.

Недосегаемият Магнус Карлсен се отказа доброволно от световната титла в шахмата. 31-годишният норвежец, който притежава короната неизменно от 2013 г. и я защити успешно четири пъти, обяви, че няма да вземе участие в мача през 2023 г.

"Не съм мотивиран да играя в още един мач. Усещам, че няма какво повече да постигна. Идеята за мача не ми харесва особено и въпреки че съм сигурен, че той би бил интересен поради исторически причини, нямам никакво желание да играя и просто няма да играя в този мач", обяви Карлсен.

Решението на Шахматния Моцарт не е изненадващо, тъй като той даде такива индикации още след последната защита на титлата - срещу Ян Непомняшчи през декември 2021 г. в Дубай. След края на мача в ОАЕ норвежкият гений директно заяви, че не вижда смисъл да играе в такива мачове, "освен ако някой млад шахматист като Алиреза Фирузджа не спечели Турнира на кандидатите".

Само че в претендент за трона му отново се превърна руснакът Непомняшчи, който триумфира в надпреварата между осмината кандидати, приключила в началото на юли в Мадрид. Сега негов съперник в двубоя за короната ще бъде завършилият на второ място в испанската столица Дин Лижън (Кит).

Карлсен уточни, че решението му да не играе в мача за световната титла през 2023 г. "в никакъв случай не означава, че се оттеглям от шахмата". Той добави, че ръководството на международната шахматна федерация (FIDE) е запознато с намеренията му трябва да организира двубоя без участието на световния шампион.

Ян Непомняшчи стана първият шахматист, който печели два пъти поред Турнира на кандидатите и се превръща в претендент за световната титла.

Още по темата