Медия без
политическа реклама

Сагата в борбата свърши с неявяване на Дудова на кантара в Благоевград

Пожелаваме успех на Тайбе Юсеин на Евро `22, написа личният ѝ треньор

27 Март 2022
БГНЕС
Кантарът в Благоевград отчете само личното тегло на Тайбе Юсеин - 62,70 кг.

Откритата конфронтация в женския национален отбор по борба приключи с неявяване на Биляна Дудова за насроченото за днес преборване с Тайбе Юсеин в Благоевград. Двете ни топсъстезателки трябваше да определят в директна схватка коя ще представлява България в олимпийската кат. до 62 кг на започващото утре европейско първенство в Будапеща (Унг, 28 март - 3 април), след като в средата на седмицата Дудова обяви, че е несправедливо пренебрегната за сметка на Юсеин.

След шумни разправии, стигнали дори до кабинета на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, вчера Управителният съвет на федерацията (БФБ) насрочи преборване между двете днес от 10:30 ч. в Благоевград. Преди това в 8:00 ч. Биляна и Табе трябваше да се явят за официално претегляне в местния хотел "Монте Кристо", но на кантара тази сутрин дойде само едната от тях.

Шумният скандал в женската ни борба претърпя ново развитие. На извънредно заседание на Управителния съвет на федерацията (БФБ) днес е било решено да има преборване между Тайбе Юсеин и Биляна Дудова за определяне на представителката на България в кат.

"Преборване няма да има! Биляна Дудова не се яви на кантара в Благоевград. Така Тайбе Юсеин ще се бори на Евро `22 в категория до 62 кг. Биляна Дудова остава регистрирана за участие на европейското първенство в кат. до 59 кг. Ако тя и треньорът ѝ Георги Калчев желаят да участват, то до утре трябва да потвърдим заявката им. Тук в Благоевград сме целият съдийски апарат", заяви членът на УС и генерален секретар на БФБ Валентин Райчев пред Sportal.bg.

Паралелно с направеното съобщение от федерацията, личният наставник на Дудова Георги Калчев разпространи открито писмо до ръководството. В него той пожела успех на Тайбе Юсеин, но от думите му не стана ясно дали възпитаничката му ще участва на Евро `22 в по-долната категория:

"Уважаеми колеги, като личен треньор на Биляна Дудова и човек, който мисли за бъдещето на българската борба, реших, че след създалото се огромно напрежение около двете достойни момичета, не е необходимо да ги подлагаме отново на нов стрес!

Райчев, били сме с теб в подобни ситуации и знаем отлично резултата. Психиката е най- важното нещо в едно състезание. Едно поредно хвърляне в поредна стресова ситуация, ден преди отпътуването им за ЕП, независимо коя ще победи, неминуемо би им се отразило на резултата на самото ЕП.

Пожелаваме успех на Тайбе! И дано спечели ново злато за България, защото го заслужава.

Надяваме се в бъдеще да продължат спора за категорията на тепиха - при ясни и точни условия и да не се стига никога повече до подобни ситуации."

Грозен скандал разтърси българската борба в навечеието на европейското първенство в Будапеща (28 март - 3 април). Световната шампионка в кат.

Всъщност Калчев намекна, че няма да има преборване, още вчера следобед, когато публикува друга своя позиция - относно взетото решение от УС за насрочване на схватката между Дудова и Юсеин. В него той написа:

"Подобно решение е против здравия разум, а така също и против физическото и психическото здраве на състезателките, особено на Биляна Дудова, която от 10 дни не тренира и е в почивка в родното си място, след като бе взето неправомерно решение да не участва на европейското първенство.

Тази поредица от груби нарушения на правилниците на БФБ и напълно несъстоятелни действия, които могат да лишат България от европейски златен медал, подхождат по-скоро на някакви злостни вражески саботьори. Но тъй като случаят не е такъв, остава другата възможност - безпринципност и неадекватност, които будят недоумение. Нали все пак някои членове на УС на БФБ, в това число и административното ръководство на федерацията, са се борили, макар и отдавна.

И все пак толкова ли е трудно да се поставят на мястото на едната, а сега вече и на другата състезателка, които преживяват две седмици съкрушителни стресови състояния от допуснатите гафове на БФБ."

Още по темата