Медия без
политическа реклама

Ново развитие: Ще има преборване между Дудова и Юсеин за Евро `22

26 Март 2022
архив
Биляна Дудова (вляво) и Тайбе Юсеин (вдясно) ще определят утре в директна схватка българската представителка в кат. до 62 кг на Евро `22 по борба.

Шумният скандал в женската ни борба претърпя ново развитие. На извънредно заседание на Управителния съвет на федерацията (БФБ) днес е било решено да има преборване между Тайбе Юсеин и Биляна Дудова за определяне на представителката на България в кат. до 62 кг за европейското първенство в Будапеща (Унг) следващата седмица (28 март - 3 април).

Преборването ще бъде утре (27 март) предиобед в тренировъчна зала в Благоевград, като е разрешен толеранс от 1 кг в личното тегло. Меренето е насрочено за 8:00 ч. в хотел "Монте Кристо", а началото на решаващата схватка ще е в 10:30 ч.

Днешното решение е взето с гласовете на 7 членове от УС на БФБ - председателя на федерацията Христо Маринов, генералния секретар Валентин Райчев, Александър Томов, Иван Мирославов, Данаил Ганчев (пълномощник), Вангел Вангелов и Николай Гергов. То идва три дни след гръмването на новината, че световната и европейска шампионка за 2021 г. Дудова остава извън състава за Евро `22.

Грозен скандал разтърси българската борба в навечеието на европейското първенство в Будапеща (28 март - 3 април). Световната шампионка в кат.

Дудова и Юсеин трябваше да излязат в пряк мач за място в категорията на европейското още в началото на месеца, но той се провали. Първоначално преборването беше насрочено за 8 март, впоследствие беше преместено за 18 март, а накрая пропадна.

От имейла, изпратен от федерацията до личния треньор на Дудова - Георги Калчев, става ясно, че толеранс в килограмите не се е допускал, въпреки че селекционерът на женския национален отбор Петър Касабов твърдеше обратното. Според публикация на сайта на БФБ пък преборването е било осуетено, защото Тайбе Юсеин е била по-тежка при премерването.

В крайна сметка Биляна Дудова заяви, че е обидена и се обърна за съдействие дори към спортния министър Радостин Василев. Тя твърдеше, че дълги години е била "ощетявана и унижавана", защото не тренира при Касабов. Той пък отговори, че за нея има място в националния отбор, но в долната категория - до 59 кг.

Още по темата