Медия без
политическа реклама

Радостин Стойчев: Във волейбола ни има само 2-3 светли лъча

Добрите резултати при юношите са плод единствено на таланта на децата, убеден е най-успешният български треньор

20 Юни 2022
bTV

Развитието на българския волейбол е в застой и спорадичните успехи на детско-юношеско ниво не са резултат от целенасочена работа на федерацията (БФВ). Така смята най-титулуваният български треньор и бивш селекционер на националния отбор Радостин Стойчев.

52-годишният специалист от София, който от три сезона работи като наставник на "Калцедония" (Верона), е в обтегнати отношения с ръководството на БФВ вече цяло десетилетие. Конфликтът започна през 2012 г., когато начело на централата беше Данчо Лазаров, и не намери решение и след смяната му с неговия дългогодишен вицепрезидент Любомир Ганев през 2020 г.

"Сега има само 2-3 светли лъча и те са предимно на клубно ниво. Това са отборите на "Хебър" (Пазарджик), който започна да работи сериозно, на "Левски" - със строежа на новата зала, и на "Марица" в женското направление. Би било интересно да проверите колко турнира сме организирали от 2012 г. досега във всякакви възрасти и защо го правим, а не влагаме парите в детско-юношеския спорт или в изграждане на зала. В този аспект развитие няма. Не се заблуждавайте, че имаме добри резултати на ниво 16, 18, 19 години. Те са плод на това, че имаме страшно кадърни деца, които излизат непрекъснато - високи, здрави, отскокливи, прави... Въпросът е как ги развиваме и какво правим с тях", заяви Стойчев в интервю за bTV.

В треньорската си кариера той е спечелил всички най-значими международни трофеи на клубно ниво. С италианския "Тренто" Стойчев триумфира три пъти в Шампионската лига (2009, 2010, 2011) и четири пъти на световното клубно първенство (2009, 2010, 2011, 2012), както и два пъти в Серия А (2011, 2015) и три пъти в турнира за Купата на Италия (2010, 2012, 2013). Освен това той е шампион и носител на Купата на Русия с "Динамо" (Москва) (2006), шампион и носител на Купата и Суперкупата на Турция с "Халкбанк" (Анкара) (2014) и носител на Купата на България със "Славия" (2005).

От 2010 до 2012 г. води националния отбор и го класира за олимпийските игри в Лондон `12. Месеци преди началото на турнира в британската столица обаче Радостин Стойчев и тогавашният волейболист №1 в света и капитан на България Матей Казийски напуснаха представителния тим с ултиматум за смяна на ръководството на БФВ. Пред bTV треньорът разказа, че комуникацията не е вървяла гладко още от назначаването му, и за пореден път подчерта, че не съжалява за решението си.

"Казаха ми много неща. Аз още тогава не им повярвах. Съгласяваха се с всичко, което казвам. Това беше лош сигнал. Тогава Иво Константинов (б. р. - тогавашният вицепрезидент Ивайло Константинов) почти ме принуди да се съглася, свирейки на струната, че това е България и аз не мога да откажа, защото трябва да помогна. Това беше мотивът, заради който приех, а не защото се заблудих, че това, което чувам, е истина - сподели Стойчев. - Не съжалявам, че се оттеглих. Това е принципна позиция. За принципи не се съжалява. Тогава бяхме аз, щабът, Матей, играчите. Съжалявам, защото в личен план мечтата ми е олимпийски игри. Това е турнир, който е по-лесен за сметка на световното и европейското. С три мача можеш да станеш олимпийски шампион."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата