Медия без
политическа реклама

Нургюл Салимова потвърди участие с България на Евро `23

Надявам се този жест да е първа крачка към по-нормален климат в шахмата ни, коментира треньорът ѝ

16 Окт. 2023
Белослава Кръстева, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Виктория Радева и селекционерът Петър Арнаудов (от ляво на дясно, от горе на долу) ще представят България на Евро `23 по шахмат за женски отбори.
БСФШ
Белослава Кръстева, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Виктория Радева и селекционерът Петър Арнаудов (от ляво на дясно, от горе на долу) ще представят България на Евро `23 по шахмат за женски отбори.

Шахматистка №1 на България Нургюл Салимова потвърди участие в националния тим за европейското отборно първенство за жени в Будва (Черна гора, 10-21 ноември). Новината първо съобщи президентът на най-новата шахматна организация у нас - "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ), Милен Василев.

"Нургюл Салимова ще играе в отбора на България на европейското първенство! След успешни разговори с ШК "Бургас 64" стигнахме до съгласие за нейното участие! Убеден съм, че този отбор е способен да сътвори чудеса!", написа той във "Фейсбук".

От публикацията му стана ясно, че останалите четири състезателки, които са приели поканата на капитана Петър Арнаудов, са Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева. Именно в този състав миналия месец България участва на световното отборно първенство в Бидгошч (Полша), където тимът ни остана извън Топ 8 сред 12 страни.

Тогава Салимова отказа да се включи в състава, избран от Временната комисия на FIDE, управлявала българския шахмат паралелно с лицензираната от спортното министерство "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) от юли до октомври. Сега претенция да получи държавния лиценз има БСФШ, ползваща се с доверието както на международната федерация, така и на европейския шахматен съюз (ECU).

Сигнал за затопляне на отношенията даде и личният треньор на Нургюл в "Бургас 64" Живко Жеков, чийто клуб е член на БФШ 2022.

"С Нургюл Салимова решихме да дадем съгласието си за това участие - написа той във "Фейсбук". - Водени сме от стремеж България да бъде представена с оптимален състав, възможен да се сформира в настоящия момент. Което зависеше от нас, бе направено. Вярвам и силно се надявам, че този жест ще стане една първа крачка към по-нормален климат в шахматното ни общество. Нека всички подкрепим нашите състезателки! Те ще представят България и българския шахмат. Срещу имената им ще пише България! Пожелавам на отбора вдъхновение и отлично класиране. Защо не и титла?"

Лично потвърждение за включването в националния отбор направи и самата Нургюл Салимова пред "Сега":

"Да, ще участвам на европейското отборно първенство в Будва."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата