Медия без
политическа реклама

Нургюл Салимова е №1 на своята дъска на Евро `23

"Нашият успех е споделен и така е още по-сладко", каза Антоанета Стефанова на летище София

21 Ноем. 2023Обновена
Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Виктория Радева, мениджърът Петър Арнаудов и Белослава Кръстева (от ляво на дясно) на летище София.
БГНЕС
Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Виктория Радева, мениджърът Петър Арнаудов и Белослава Кръстева (от ляво на дясно) на летище София.

Освен шампионското отличие в отборната надпревара при жените, България спечели златен медал и в индивидуалните класации на европейското първенство по шахмат в Будва (Черна гора). Донесе го Нургюл Салимова, която оглави крайното подреждане на състезателките на втора дъска.

20-годишната шахматистка от търговищкото село Крепча натрупа рейтинг на представяне от 2530 т., след като постигна 4 победи и 5 ремита (6,5 т. от 9 възможни). На второ място в турнира на тази дъска се нарежда украинката Наталия Букса с 2487 т. след 5 победи, 2 ремита и 1 загуба (6/8 т.), а трета е играещата за Англия китайка Яо Лан с 2464 т. след 3 победи и 5 ремита (5,5/8 т.).

България спечели европейската отборна титла по шахмат за жени!

Още три от българските звезди намериха място в класиранията на отделните дъски на Евро `23. Антоанета Стефанова се нареди 4-та на първа дъска с коефициент на представяне 2518 (3 победи, 4 ремита, 1 загуба). Тук Топ 3 оформиха Теодора Иняц (Сърбия) с 2596, Гюнай Мамадзада (Азербайджан) с 2540 и Ставрула Цолакиду (Гърция) с 2531.

На четвърта дъска Гергана Пейчева също е 4-та с рейтинг 2385 (4 победи, 3 ремита, 2 загуби). Златото тук е за Полин Гишар (Франция) с 2636, среброто е за Ханим Баладжаева (Азербайджан) с 2434, а бронзът е за Анн Матнадзе Буджиашвили (Испания) с 2386.

Белослава Кръстева пък е 9-а в класирането на пета дъска с 2182 (2 победи, 3 загуби), където на върха е сръбкинята Тияна Мандура с 2365. Нейни подгласнички са азерката Гюлнар Мамадова с 2349 и грузинката Саломе Мелия с 2354.

От златния ни отбор единствено Виктория Радева не намери място в индивидуалното подреждане на трета дъска, тъй като заради вирусно заболяване изигра само пет партии (на първите четири дъски задължителният минимум за участие в класациите е 70%, или в случая поне шест партии). Тук най-добрите три шахматистки са Мери Арабидзе (Грузия) с ниво на представяне 2490 т., Митра Хеджазипур (Франция) с 2479 и Елина Данелян (Армения) с 2477.

 

ПОСРЕЩАНЕ

Европейските шампионки по шахмат се завърнаха в София след триумфа си в Будва снощи.

"За много кратко време успяхме да се сплотим като екип и отбор, всяка една даде всичко от себе си, желанието ни за победа и себераздаването дадоха резултат. Всяка една чувстваше подкрепата на останалите. Надявам се тези успехи да допринесат за окончателното изчистване на ситуацията с шахмата в България. Радвам се, че вървим по пътя на това отново да бъдем признати международно", заяви капитанът на тима Антоанета Стефанова на летище София, предаде БНР.

От Будва шампионките се завърнаха без Гергана Пейчева, която от Черна гора отлетя за Далас, където следва "Бизнес мениджмънт". Шампионките бяха посрещнати от премиера Николай Денков и спортния министър Димитър Илиев след историческия си успех.

"Това е един споделен успех, затова е по-сладко. Ние постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Благодаря на всички, които направиха този успех възможен. Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си, аз съм сигурна, че те ще донесат още много медали на България", каза още Стефанова.

"Много съм щастлива, че този път бяхме водени от Антоанета Стефанова, за нас винаги е радост да учим от нейния професионализъм. Радваме се, че ние със своя талант и работа също допринесохме за този успех. Винаги даваме всичко от себе си, знаем, че сме силни. Сега сме европейски шампионки, от моя резултат също съм много доволна и това ми дава мотивация", сподели Нургюл Салимова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата