Медия без
политическа реклама

България е европейски шампион по шахмат

Женският ни отбор извоюва героично историческата титла на първенството в Будва `23

20 Ноем. 2023Обновена
Белослава Кръстева, Виктория Радева, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и селекционерът Петър Арнаудов (от ляво на дясно) позират с българското знаме и шампионската купа заедно с президента на БСФШ Милен Василев и правния съветник Георги Градев (отзад вдясно и вляво) след грандиозния финален кръг на Евро '23 в Будва.
БСФШ
Белослава Кръстева, Виктория Радева, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и селекционерът Петър Арнаудов (от ляво на дясно) позират с българското знаме и шампионската купа заедно с президента на БСФШ Милен Василев и правния съветник Георги Градев (отзад вдясно и вляво) след грандиозния финален кръг на Евро '23 в Будва.

България спечели европейската отборна титла по шахмат за жени! Тимът ни със селекционер Петър Арнаудов в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева триумфира със златните медали на шампионата в Будва (Черна гора), побеждавайки във финалния IX кръг световния шампион Грузия с 2,5:1,5 т.

С героичен принос за историческия успех беше Пейчева, която спечели партията си на трета дъска с белите фигури срещу Лела Джавахишвили след изтощаваща битка, продължила 83 хода. След дебюта в Новоиндийска защита, в мителшпила Гери беше в много тежка позиция, отчетена от компютърните програми като сигурна победа за черните, но се възползва по блестящ начин от няколко грешки на опонентката си и в крайна сметка материализира постигнатото преимущество.

Победа извоюва и Стефанова на първа дъска с белите срещу Бела Хотенашвили, а на втора дъска Салимова направи реми с черните срещу Нино Бациашвили. На четвърта дъска Кръстева отстъпи с черните пред Саломе Мелия.

В крайното класиране българските шахматистки събраха 16 т. (7-2-0) и станаха недостижими за преследвачите. На втора позиция завършва тимът на Азербайджан с 15 т. (7-1-1 след победа в последния кръг с 3:1 срещу Сърбия), а трети е съставът на Франция с 12 т. (5-2-2 след поражение в заключителния ден с 1:3 срещу Украйна). Така звездната ни селекция остана и единственият сред общо 32 отбора на Евро `23 без загуба в целия турнир.

Това е изобщо първо класиране за България в Топ 3 в над половинвековната история на отборната надпревара на Стария континент - както при мъжете (от 1957 г.), така и при жените (от 1992 г.). Досегашното върхово класиране за български отбор на европейското първенство по шахмат беше 4-то място. То беше постигнато също при дамите на шампионата в Гьотеборг през 2005 г. Тогава селекционер беше Атанас Колев, а в състава бяха Антоанета Стефанова, Маргарита Войска, Мария Велчева, Емилия Джингарова и Любка Генова.

Днешното постижение е още по-изумително с оглед на факта, че в България спортът е жертва на непрестанни дрязги за власт, нароили седем различни национални федерации. Допреди месец нито една от тях нямаше международно признание.

В началото на октомври най-новото учредено сдружение - "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ) с президент Милен Василев, получи специална покана от европейския шахматен съюз (ECU) да участва на континенталния шампионат в Будва. Това бе и първата поява на България на европейско отборно първенство по шахмат след 10-годишно отсъствие, като през последните 7 г. страната ни беше със замразено членство заради неразбориите в управлението у нас.

Разправиите на местно ниво продължават, тъй като държавният лиценз за администриране на играта на национално ниво е притежание на друга структура - "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата