Медия без
политическа реклама

Нургюл Салимова: Целта ми е да бъда световна шампионка

БФШ 2022 отчете удвоен брой регистрирани шахматисти в страната

05 Февр. 2024
Нургюл Салимова засне и специална фотосесия за БГНЕС.
БГНЕС
Нургюл Салимова засне и специална фотосесия за БГНЕС.

"Когато бях малка, винаги казвах и бях убедена, че ще стана световна шампионка за жени. С времето осъзнах, че това не е толкова просто, така че това ми е най-голямата цел, но е малко далеч в момента. Просто искам да подобря играта си до нивото на световната шампионка за жени или дори повече от това. Ще продължавам да работя, за да ставам все по-добра. Вярвам, че по този начин ще дойде гросмайсторската титла и световната титла, може би. За нея не мога да гарантирам."

Това сподели в интервю за БГНЕС шахматистката Нургюл Салимова, която се готви за участие в Турнира на кандидатките през април. Съпернички на 20-годишната българка, която заслужи мястото си в надпреварата като вицешампионка за Световната купа миналото лято, ще бъдат седем от най-изявените състезателки в света:

- загубилата мача за световната титла през 2023 г. Лей Тиндзие (Китай);

- руските представителки Катерина Лахно и Александра Горячкина като първа и втора във веригата "Гран при" за сезон 2022/2023;

- украинката Анна Музичук като бронзов медалист за Световната купа;

- индийката Рамешбабу Вайшали и китайката Тан Джуни като първа и втора в "Гранд Суис" през 2023 г.;

- и индийката Хумпи Конеру като шахматистката с най-висок индивидуален коеифицент (ЕЛО) в световната ранглиста за януари 2024 г. и без спечелена другояче квота за турнира.

Победителката в Турнира на кандидатките в Торонто (Канада, 2-25 април) ще се превърне в официален претендент за световната титла и ще има право да играе мач срещу настоящата носителка на короната Дзю Уъндзюн (Китай) през 2025 г.

"Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме притеснява, тъй като винаги съм си мислела, че да си фаворит е по-притеснително. Аз се класирах за този турнир от Световната купа в Баку, където също не бях от фаворитите. Бях под номер 27-28 в стартовия лист от 100 души, но стигнах финала. Не мисля, че рейтингът е водещото нещо. Разчитам на това, че съм по-млада от тях, тъй като това е плюс по време на изчисленията, за енергията и за амбицията като цяло. Не знам кой е фаворит или кой какво ще направи, тъй като в шаха всичко е непредсказуемо, особено при жените, много други фактори влияят. Ще дам най-доброто от себе си и каквото стане", коментира Салимова.

Тя сподели също, че същинската ѝ подготовка за турнира започва днес:

"Подготовката върви тежко. Моите противнички са на много високо ниво, всички са големи професионалисти. Не е лесно да си на това ниво, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм сформирала. От днес започва тренировъчният ми лагер, със съдействието на фондация "Спорт в България", за което им благодаря. Има още два месеца до самия турнир, имам време. Имам идеи какво искам точно да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по план, но ще видим резултата по време на самия турнир."

"Когато бях малка, винаги казвах и бях убедена, че ще стана световна шампионка за жени. С времето осъзнах, че това не е толкова просто, така че това ми е най...
“Радва ме, че децата и подрастващите показват интерес към шаха, тъй като дори непрофесионално, даже по-добре непрофесионално, шахът е много полезна игра. При...

 

ВЪВ ФЕДЕРАЦИЯТА

Същевременно лицензираната да администрира спорта у нас "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) отчете рекорден брой регистрирани състезатели в страната. От централата съобщиха, че през януари са картотекирани общо 1961 шахматисти в 67 клуба, членуващи в организацията.

"Това е ръст от над 70% в сравнение с предходната година, а в периода 2018-2022 г. броят на регистрираните състезатели не е надвишавал по около 800 годишно. Сред картотекираните състезатели е сребърната медалистка от Световната купа в Баку Нургюл Салимова - клуб "Бургас 64". През април тя ще участва в Турнира на кандидатките в Торонто, на който ще бъде определена състезателката, която ще оспорва световната титла на Дзю Уъндзюн от Китай", съобщиха от БФШ 2022.

Не беше подмината и горчивата тема за продължаващото разцепление на ръководно ниво, довело до приемане в международните структури на алтернативно управленско тяло - "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ). Именно БСФШ стана член на световната (FIDE) и европейската централа (ECU) и сега само тя има право да представлява страната ни на континентално и глобално ниво.

"БФШ 2022 ще продължи да полага усилия да възстанови българския шахмат от хаоса, в който бе вкаран от личните амбиции на група лица. За този един месец отчитаме, че имаме най-важното - подкрепата и доверието на клубовете. И най-верен индикатор за това е големият брой на картотекираните клубове и шахматисти. Това ни задължава да работим с още по-голяма енергия, защото показва недвусмислено, че каузата е обща", заяви новоизбраният председател на федерацията Венета Петкова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата