Quantcast

Медия без
политическа реклама

Милена Тодорова постигна върхово класиране за биатлона ни в Пекин `22

Олимпийското трасе ми е много тежко физически, обясни изоставането си в ски бягането най-добрата ни състезателка

11 Февр. 2022Обновена
БОК
Милена Тодорова можеше да е и в Топ 10 на днешния спринт, ако не бе допуснала грешката в стрелбата

Лидерката на женския национален тим по биатлон Милена Тодорова постигна най-доброто класиране от всички осем български биатлонисти на олимпийските игри в Пекин `22. 24-годишната състезателка от Троян се нареди 17-а в спринта на 7,5 км и стана едва вторият български спортист, влязъл в Топ 20 на XXIV зимна олимпиада. Първият беше сноубордистът Радослав Янков, който зае 15-о място в паралелния гигантски слалом.

Днес Тодорова пропусна само една мишена от 10 изстрела и след завъртяната наказателна обиколка премина трасето за 22:15,4 мин. Олимпийска шампионка стана сребърната медалистка в дисциплината от предишните игри в ПьонгЧанг `18 Марте Олсбу Рьойселанд (Нор) с безгрешна стрелба и време 20:44,3 мин. На почетната стълбичка се качиха още две състезателки без пропуск на стрелбището - Елвира Йоберг (Шв) с изоставане от 30,9 сек. и Доротея Вирер (Ит) с пасив от 37,2 сек.

В състезанието участваха още три наши биатлонистки, които обаче останаха много далеч от класиране в Топ 60, даващо право на участие в преследването на 10 км. Мария Здравкова се нареди 78-а с 1 грешка и 3:54,8 мин. по-бавно ски бягане, Даниела Кадева е 84-та също с 1 грешка (+4:42,1 мин.), а дебютантката на олимпийски игри Лора Христова остана на последното 89-о място с 4 грешки (+5:43,4 мин.).

"Днешното състезание беше едно от хубавите за мен тази година, въпреки че съм на малко по-голяма разлика на финала, отколкото може би очаквах. Но тук ми е тежко трасето, просто физически ми е много трудно. Успях да се боря поне за това, което е във възможностите ми в момента - коментира Тодорова. - За преследването се надявам най-вече да задържа хубавата стрелба от днес. Бегово пък се надявам с всеки старт да става все по-добре. Честно казано не знам защо се получи този пропуск в стрелбата от положение легнал. Преди старта простреляхме на вятър, но когато дойдох на стрелбището, вятърът беше спрял. Трябваше да направя корекция в обратната посока и не знам дали не е от това".

Постижението на Милена Тодорова е огромен личен скок в спринта на олимпиада, след като при дебюта си в ПьонгЧанг `18 завърши 84-та от 87 стартирали. В първото си състезание в Пекин `22 пък тя зае 52-ра позиция на 15 км индивидуално, с две места зад най-добре представилата се тогава българка - Даниела Кадева.

При мъжете засега най-доброто представяне е на Димитър Герджиков, който се класира 41-ви в индивидуалната дисциплина на 20 км. В смесената щафета на 4х6 км отборът на България в състав Тодорова, Здравкова, Владимир Илиев и Герджиков беше затворен с обиколка още на втория пост и двамата мъже въобще не успяха да се включат в състезанието.

Мъжкият спринт на 10 км е утре от 12:00 ч. наше време, като в стартовия списък са и четиримата ни олимпийци - Илиев, Герджиков, Антон Синапов, Благой Тодев.

 

Владимир Зографски се класира за финала на голяма шанца

Най-добрият ни ски скачач (и единствен представител в тази дисциплина в Пекин 2022) Владимир Зографски преодоля успешно квалификацията на голямата шанцан. Той се нареди на 37-о място в квалификациите с 96.7 точки след опит от 117.0 метра. За първия скок на финалното състезание се класират първите 50 по резултат. Най-добър резултат даде Маруис Линдвик (Нор) - 136.4 т. (135 м), следван от сънародника си Халвор Егнер Гранеруд - 131.6 т. (133.5 м) и словенеца Петер Превц - 128.3 т. (131 м).

Финалът на голямата шанца започва утре от 19:00 часа местно време (13:00 ч. българско).

"Реално целта ни днес беше да се класираме за финала, така че работата е свършена и утре ще се фокусираме за повече. Трябва да подобрим скоростта, доста ми е ниска и там губя много. При нас един километър (в час) в засилването се равнява горе-долу на 10 метра. Сами можете да си представите каква е разликата, а аз изоставам с два. Там има какво да се желае. Също така конкретно при опита днес не отскочих достатъчно мощно, от което загубих още 4-5 метра. И това трябва да оправим за утре. Но все пак най-важното е, че преминахме квалификацията, всичко е нормално и бих казал - засега успешно", коментира Зографски.

Още по темата