Медия без
политическа реклама

Любомир Ганев поема властта във волейбола за Коледа

20 Дек. 2019
SPORTAL.BG
Данчо Лазаров и Любомир Ганев обсъждат на ухо случващото се по време на общото събрание в Казанлък.

Изненадващ обрат настъпи в борбата за власт в българския волейбол. Кандидатът на опозицията за нов президент на федерацията (БФВ) - Любомир Ганев, неочаквано получи пълномощно от настоящия председател Данчо Лазаров да управлява централата наравно с него. Същевременно другият кандидат за нов лидер Борислав Кьосев обяви, че се оттегля от надпреварата и ще подкрепи своя конкурент.

Всичко това се случи на днешното извънредно общо събрание на БФВ в Казанлък, свикано с цел гласуване на промени в Управителния съвет. Това беше и единствената точка от дневния ред, която беше спазена по протокол, като бяха приети оставките на двама от членовете на ръководния орган - Деко Григоров и Любомир Герасимов. Останалата част от събранието беше изненада както за делегатите, така и за присъстващите странични наблюдатели.

Разразилата се в последната седмица шумна дискусия за свикване на извънредно изборно общо събрание на 16 януари 2020 г. беше секната с общо предложение за свикване на редовно отчетно изборно общо събрание на 13 март 2020 г. То беше предложено съвместно от седящите един до друг Лазаров, Ганев и Кьосев и впоследствие беше прието с пълно единодушие.

С мнозинство пък беше отхвърлено залегналото в дневния ред обсъждане на предложенията от волейболен клуб "Левски" (София) за промени в устава на сдружението. По идея на Лазаров тази точка отпадна, като след гласуване беше решено въпросните предложения дори да не бъдат прочетени пред делегатите в залата. Против запознаването с идеите гласува и самият Ганев, чиято кандидатура за президент беше издигната от инициативен комитет, предвождан от клубния президент на "Левски" Владимир Николов.

В крайна сметка единственото важно решение, което волейболните делегати взеха в Казанлък, беше това за свикване на общо събрание на 13 март 2020 г. в София. В неговия дневен ред ще бъдат включени освобождаване на председателя и избор на нов, както и освобождаване на целия УС и избор на нов. От направените изказвания стана ясно, че Любомир Ганев ще бъде практически единствен кандидат за президент.

"Всички знаят, че и моята кандидатура беше издигната - каза Борислав Кьосев. - Но днес аз заявявам, че се оттеглям и ще подкрепя Любо Ганев за президент на БФВ. Споделям неговата платформа и ще му помагам с всички сили в управлението. Нека всички разберат, че се обединяваме в името на волейбола."

Минути след това пък Данчо Лазаров връчи нотариално заверено пълномощно, което дава право на настоящия вицепрезидент Ганев да ръководи федерацията наравно с президента, считано от понеделник (23 декември 2019 г.).

"Аз продължавам да имам ангажименти към европейската конфедерация CEV и ще трябва с Любо някак да си разпределим отговорностите от сега до март. Пред всички вас давам този документ, за да е ясно, че от понеделник той ще има същите права като на председател на българската федерация по волейбол", заяви Лазаров.